...

Lietuviškas „Pirmas blynas“ – socialinis verslas, įkvėptas Nyderlandų

Verslas

2018.09.12

Autorius: Juliana Miliut

Temos: , .

Lietuviškas „Pirmas blynas“ – socialinis verslas, įkvėptas Nyderlandų

Timas van Wijkas. BFL/Irmanto Gelūno nuotr.

Timas van Wijkas (28) iš Nyderlandų, įgijęs socialinio darbuotojo profesiją, penkerius metus dirbo su neįgaliaisiais savo gimtojoje šalyje. Meilė jį atvedė į Lietuvą, kur jis nutarė prisidėti prie Lietuvos žmonių su negalia integracijos į darbo rinką ir įkūrė socialinį verslą, restoraną, skambiu pavadinimu – „Pirmas blynas“.

Pirmoji patirtis – darbo treneris

„Maždaug penkerius metus dirbau organizacijoje, kuri specializuojasi žmonių su negalia mentorystės srityje. Po metų, per kuriuos dirbau skirtingose vietose: dienos centruose, namuose, vakarinio susibūrimo vietose, man buvo pasiūlyta pradėti dirbti „darbo treneriu“ (angl. job coach) kepykloje, kurioje dirbo dvidešimt žmonių su negalia. Čia aš buvau jų asmeninis darbo mentorius, o tai reiškia, kad turėjau su kiekvienu iš jų individualius susitikimus, kuriuose aptardavome jų pažangą, taip pat mokiau jų įgūdžių darbui: kaip pasisveikinti ir pasikalbėti su klientais, kaip parduoti, kaip pakuoti ir kt. Darbuotojams tai buvo pirmas kartas, kai jie dirbo, kur sutiko pirmuosius klientus ir turėjo tinkamai aptarnauti kiekvieną iš jų. Tai buvo sudėtinga, tačiau nustatydavome nedidelius tikslus ir jie labai daug išmokdavo. Tų žmonių pasitikėjimas išaugo milžiniškai ne tik savo darbo vietoje, bet ir asmeniniame gyvenime“, prisimena pašnekovas.

Pirmoji pažinti su Lietuva

Šį darbą Timas dirbo maždaug ketverius metus. Tuomet jį teko palikti, nes persikėlė į Lietuvą su savo dabartine sutuoktine, siekdamas geriau susipažinti su jos kultūra, kalba ir šeima: „Kai atvykau į Lietuvą 2016 m. spalį, pastebėjau, kad Lietuvoje žmonių su negalia integracija nėra išvystyta. Pradėjau ieškoti būdų, kaip panaudoti savo patirtį ir žinias, kurias įgijau Nyderlanduose, kad visuomenė suprastų, jog neįgalūs žmonės taip pat gali dirbti ir kurti pridėtinę vertę visuomenei. Mano manymu, geriausias būdas tai parodyti – sukurti darbo vietą, kurioje jie gali tai parodyti patys. Štai kodėl atidarau „Pirmą blyną“.

Pirmasis toks restoranas Lietuvoje

„Pirmas blynas“ – pirmasis restoranas Lietuvoje, kuriame žmonės su negalia dirbs kaip padavėjai ir kaip pagalbiniai darbuotojai virtuvėje. Pavadinimas „Pirmas blynas“ buvo pasirinktas todėl, kad jame gaminami blynai, o ši socialinio restorano forma yra nauja Lietuvai. Be to, daugumai darbuotojų tai taip pat bus jų pirmoji darbo vieta. „Savo restorane mes siekiame trijų tikslų: sukurti šaunią darbo vietą savo darbuotojams, sukurti atmosferą, kurioje visi be išimties klientai jaustųsi laukiami, ir teigiamai keisti visuomenės požiūrį į žmones su negalia“, – ketinimus atskleidžia „Pirmo blyno“ įkūrėjas.

Restorane bus siūloma blynų, tradicinių olandiškų blynelių, tinkamų veganams, taip pat sriubų ir kavos. Blynai bus dideli ir sočiai įdaryti arba padengti saldžiais arba aštriais priedais. Pilnaverčiai blynų pietūs kainuos nuo 4 iki 6 eurų. „Pirmas blynas“ dirbs nuo 9 val. 30 min. iki 18 val. 30 min., virtuvė bus uždaroma 18 val., tad žmonės, kurie dirba iki 17 val., turės galimybę užsukti po darbo puodelio kavos arba gardaus blyno.

Pirmoji „Pirmo blyno“ komanda

„Pirmame blyne“ siūlomos trys skirtingos įdarbinimo galimybės.

1. Keturiems darbuotojams bus pasiūlyta įprasta darbo sutartis su darbo užmokesčiu.

2. Siūlomos stažuotės tiems, kurie nori sužinoti, ką jie nori veikti ir kas jiems geriausiai sekasi. Kartu su socialine įdarbinimo agentūra VšĮ „SOPA“ bus ugdomi darbo įgūdžiai, fiksuojamos individualios savybės ir pažanga. Pasibaigus stažuotės laikotarpiui, bus aiškus darbuotojo bendras įvaizdis, o „SOPA“ stengsis surasti įmonę, kurioje konkretus darbuotojas galėtų dirbti. Šis kelias suteikia galimybę žmonėms susirasti darbą.

3. Nuo trečiadienio iki šeštadienio bus suteikiama darbo vieta „klientams“ iš dienos centro Vilniuje. Centras nori pasiūlyti savo „lankytojus“ (pašnekovas atkreipia dėmesį, kad jie juos vadina klientais), kad suteiktų tikrą darbo patirtį, kad jie galėtų išmokti naujų įgūdžių. Šios organizacijos „darbo treneris“ dirbs nuo trečiadienio iki penktadienio. Kiekvienos savaitės antradienį bus bendradarbiaujama su dienos centru „Šviesa“ ir jie suteiks du mentorius, kurie mokys savo „lankytojus“ restorane „Pirmas blynas“.

Komandą taip pat papildys „darbo trenerė“ iš VŠĮ „SOPA“. Ji padės darbuotojams išmokti naujų įgūdžių. Restorane taip pat dirbs profesionalus virtuvės šefas, užtikrinsiantis skaniausius blynus visame Vilniaus mieste.

Pirmoji verslo patirtis Lietuvoje

Pasak Timo, įkurti verslą Lietuvoje nebuvo lengva: „Yra daug dalykų, kuriuos gali padaryti kažkas, turintis lietuvių tautybę, o užsienietis negali ar jam nėra taip paprasta, kaip lietuviui. Pavyzdžiui, naudotis elektroniniu parašu atidarant įmonę. Mūsų oficialus atidarymas numatytas rugsėjo mėnesį, tad jau kitais metais galėčiau pasidalyti pirmaisiais įspūdžiais ir atsakyti į klausimą, ar socialinis verslas Lietuvoje gali būti pelningas. Mes turime labai daug idėjų, kaip ateityje plėtoti „Pirmą blyną“, bet pirmiausia norėčiau susitelkti į šio socialinio restorano pirmąjį etapą – atidarymą ir darbo pradžią. Visi, kas pamėgs ir seks mus „Facebook“ socialiniame tinkle ar tinklalapyje, visada bus informuoti apie naujausius įvykius ir renginius.“ Atsisveikindamas restorano įkūrėjas priduria: „Žinau, kad yra daug žmonių, kurie palaiko „Pirmą blyną“ ir mūsų idėjas, taip pat suprantu, kad bus ir skepticizmo. Nesvarbu, kuriai grupei priklausote: jūs visada esate laukiamas mūsų restorane ir leiskite mums jus maloniai nustebinti.“

„Pirmas blynas“

443-1536732117-475338.jpg 443-1536732117-694352.jpg 443-1536732117-493702.jpg 443-1536732117-361733.jpg 443-1536732117-624598.jpg 443-1536732117-600795.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.