...

Galimybė lengviau investuoti į nekilnojamąjį turtą

Verslas

2018.10.08

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Galimybė lengviau investuoti į nekilnojamąjį turtą

Viktorija Vanagė. Asmeninio albumo nuotr.

Vasarą įkurtas startuolis „Profitus“, vadovaujamas Viktorijos Vanagės, suteikė galimybę į nekilnojamojo turto projektus investuoti paprasčiau ir nebūtinai rizikuoti didelėmis sumomis. Kaip sako pati pašnekovė, projektas leidžia net ir mažas santaupas priversti dirbti, o ne tiesiog gulėti banko sąskaitoje.

„Profitus“ veikia sutelktinio finansavimo principu. Tai platforma, kurioje žmonės gali investuoti į norimus nekilnojamojo turto projektus, taip pat pasiskolinti pinigų tokiems projektams įgyvendinti. Vos prieš porą mėnesių startavusi minios finansavimo platforma jau sugebėjo sutelkti 750 tūkst. eurų iš investuotojų. Tai įspūdinga suma, mat kitos minios finansavimo platformos dažniausiai startuoja sutelkę 20–50 tūkstančių.

Padėjo ankstesnė patirtis

Paklausta, kaip gimė idėja sukurti tokio pobūdžio minios finansavimo platformą, V. Vanagė atskleidžia, kad jau ilgai dirbo su nekilnojamojo turto projektais, todėl ši idėja natūraliai augo ir gryninosi.

„Man dirbant su nekilnojamojo turto pirkėjais ir pardavėjais, vystant nekilnojamojo turto projektus, vis daugiau žmonių teiravosi apie galimybę investuoti savo pinigus į nekilnojamąjį turtą. Ir nebūtinai dideles pinigų sumas. Laikyti savo pinigus indėlyje neapsimoka, palūkanų bankai nebemoka, investuoti juos į akcijas, to gerai neišmanant, labai rizikinga. Ir štai nekilnojamasis turtas, kurį galima apčiuopti, kuris apsaugo pinigus nuo infliacijos, yra puikus sprendimas. O dar jeigu nekilnojamasis turtas generuoja nuolatines papildomas pajamas, geriau būti negali“, – pasakoja pašnekovė.

Gvildendama įvairias galimybes, kaip pasiekti šį tikslą, „Profitus“ įkūrėja suprato, kad svarbu sutelkti bendruomenę ir leisti žmonėms investuoti bendrai.

„Kad būtų galimybė nusipirkti butą ar komercines patalpas, jas nuomoti ir gauti tas pasyvias pajamas, reikia nemažo pradinio kapitalo. Tad ką daryti? Taip ir gimė idėja „Profitus“ – suvienyti žmones ir suteikti galimybę investuoti nedideles pinigų sumas į nekilnojamąjį turtą, tapti nekilnojamojo turto projektų partneriais ar įgyvendinti savo nekilnojamojo turto projektus. Sutelktinis finansavimas atveria naujas galimybes investuoti į nekilnojamąjį turtą“, – džiaugiasi V. Vanagė.

Prireikė laiko

Startavęs projektas sulaukė pripažinimo ir neeilinės sėkmės bei vartotojų pasitikėjimo, tačiau iki tol nueitas ilgas ir sudėtingas kelias.

„Sutelktinio finansavimo platformos Lietuvoje ir užsienyje yra gana inovatyvi veikla. Nuo idėjos gimimo per beveik pusantrų metų sukūrėme ir paleidome sutelktinio finansavimo platformą. Reikėjo ne tik suprogramuoti visą sistemą, tačiau ir gauti sutelktinio finansavimo licenciją, tai yra labai sudėtingas procesas. Nors ir komunikuojama, kad gauti licenciją veikti Lietuvoje yra nesudėtinga ir greita procedūra, taip nebuvo. Kol buvome įrašyti į sutelktinio finansavimo platformų sąrašą, prireikė net 9–10 mėnesių“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, licencijavimas ne tik atėmė laiko, bet ir yra brangus procesas – reikia teisininkų pagalbos, ruošti daug dokumentų, procedūrų, aprašų ir t. t.

„Neturint daug finansinio reguliavimo patirties, teko įsigilinti į teisinę bazę, atsakomybes ir prievoles, kurias turime atlikti priimdami investuotojus ar projektus. Mes sau keliame pačius aukščiausius reikalavimus, kalbant apie visą mūsų teisinę struktūrą, atitikimą įstatymams bei investuotojų apsaugai. Taigi nieko keista, kad Lietuvoje yra tik penkios įmonės, įrašytos į sutelktinio finansavimo platformų sąrašą“, – aukštus standartus vardija verslininkė.

Iššūkių netrūko

Be ilgo licencijavimo proceso, komanda susidūrė ir su kitais iššūkiais, mat laikėsi aukštos kokybės principų. V. Vanagės teigimu, finansinių technologijų sritis, kurioje dirba startuolis, yra labai jautri. Žmonės linkę nepasitikėti ir bijoti naujovių šioje srityje. Būtent todėl viskas privalo būti paruošta preciziškai tvarkingai ir aiškiai, dar prieš projektui startuojant.

„Didžiausias iššūkis buvo sukurti patikimą ir inovatyvų technologinį investavimo sprendimą. Mūsų verslas – tai finansų technologijos, kur žmonės patiki savo pinigus. Manome, kad finansinių technologijų versle ypač svarbi reputacija, todėl niekur negalime klysti“, – aiškina V. Vanagė.

Be to, moteris pripažįsta: nors idėja gimė jai, viena pati viso darbo nebūtų pajėgusi atlikti, todėl teko atsakingai atrinkti komandą, kuri būtų profesionali finansinių technologijų srityje.

„Finansinės technologijos yra nišinis verslas, todėl ieškojome komandos narių, kurie turi finansų rinkų žinių, o tokių žmonių labai mažai. Be to, mūsų platforma skirta investuoti į nekilnojamąjį turtą, tad būtinos ir nekilnojamojo turto žinios. Sujungus finansų ir nekilnojamojo turto žinias, rasti puikių žmonių su šiomis kompetencijomis tikrai sudėtinga. Vėlgi džiugu, kad mums pavyko ir mūsų komanda vienija puikius savo srities ekspertus. Viduje net vadiname save superherojais“, – šypsosi V. Vanagė ir priduria, kad šiuo metu į savo superherojų komandą kviečia prisijungti net šešis naujus narius.

Planuose augimas

Pašnekovė neslepia – jų komandos tikslai labai dideli, o motyvacijos įgyvendinti idėjas tikrai netrūksta.

 

„Žinoma, sieksime auginti savo verslą ir kitose rinkose, bet pirmiausia svarbus rezultatas namų rinkoje – Lietuvoje“

V. Vanagė.

 

„Laukia didelių pokyčių laikotarpis, tad turime nuolat keistis ir prisitaikyti. Labai džiaugiuosi, kad pastebiu pasaulines tendencijas. Technologijomis galime keisti investavimo į nekilnojamąjį turtą požiūrį ir suteikti galimybę kiekvienam, net neturinčiam didelio kapitalo, investuoti į nekilnojamąjį turtą. Tai motyvuoja judėti pirmyn ir kurti tai, kas gali keisti pasaulį“, – sako pašnekovė.

Nors daugeliui verslas neatsiejamas nuo pelno, V. Vanagė pabrėžia, kad be pirminių investicijų, padedančių verslui augti, sėkmingas projektas neužaugs, todėl „Profitus“ daugiausia dėmesio dabar skiria tobulėjimui.

„Šiuo metu nesikoncentruojame į pelningumą – investuojame į technologinį sprendimą, jį tobuliname, ruošiame naujus investicinius produktus ir buriame investuotojų bei nekilnojamojo turto vystytojų bendruomenę. Investuojame į komandą, nes, tik turint puikių žmonių, galima judėti dideliais žingsniais pirmyn. Žinoma, sieksime auginti savo verslą ir kitose rinkose, bet pirmiausia svarbus rezultatas namų rinkoje – Lietuvoje“, – teigia startuolio įkūrėja.

Kelias gali būti vingiuotas

Pridurdama keletą minčių apie savo verslo plėtrą ir siųsdama linkėjimus kitiems startuoliams, V. Vanagė pabrėžia, kad kelias link tikslo gali būti vingiuotas, jį dažnai paveikia išorinės aplinkybės, todėl kelionė gali ir užtrukti. Visų svarbiausia, kad ir kiek vingiuotų, kiek ilgai truktų kelias, visada judėti tikslo link, o tam kartais gali prireikti ir geležinės kantrybės.

„Naujam verslui sukurti reikia laiko ir kantrybės. Tikrai buvo tokių momentų, kai atsikėlus iš ryto reikėdavo galvoti, iš kokios lentynos išsitraukti motyvacijos. Bet kaip sakė Friedrichas Nietzsche: „Jeigu žinai dėl ko, gali ištverti bet kokį kaip“, – įsitikinusi pašnekovė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.