...

Siūlo šviežią duoną be glitimo

Verslas

2018.10.16

Autorius: Urtė Kasparavičiūtė

Temos: , .

Siūlo šviežią duoną be glitimo

„Teisingų kepinių“ bendraįkūrėjis Ramūnas Rebždys. Lauros Štareikienės nuotr.

„Idėja imtis tokio išskirtinio, nišinio verslo gimė su keliais bendraminčiais, kai supratome, kad mūsų artimoje aplinkoje yra nemažai alergiškų ar net glitimo netoleruojančių žmonių. Pasidomėję šviežių gaminių be glitimo pasiūla, nusprendėme pasiūlyti visiems šviežiai iškeptos duonos be glitimo, garantuodami, kad mūsų kepiniai kepami aplinkoje, kurioje nėra jokios galimybės kryžminei taršai su glitimo turinčiais produktais“, – taip sukurto verslo istoriją pradeda projekto „Teisingi kepiniai“ bendraįkūrėjis Ramūnas Rebždys (44).

 

Verslo pradžia pranoko lūkesčius

Teisingų kepinių“ projektas, veiklą pradėjęs pavasarį, laiko save naujokais duonos be glitimo, laktozės ir atitinkančios veganų poreikius kepimo ir pardavimų srityje. „Žinojome, kad yra nemažai glitimui alergiškų žmonių, bet, kad jų yra ir randasi vis daugiau, tikrai neplanavome. Todėl veiklos startas pranoko mūsų lūkesčius, o sprendimas pasiūlyti šviežios duonos asmenims, netoleruojantiems glitimo ar jam alergiškiems, pasiteisino“, – tikina pašnekovas.

Svarbu domėtis gamintoju ir gaminių sudėtimi

Pasiteiravus apie konkurenciją šioje specialių kepinių rinkoje, R. Rebždys teigia, kad yra tik kelios nedidelės įmonės, kurios užtikrina savo klientams kryžminės taršos glitimu nebuvimą. „Visi kiti gamintojai – ir mažieji, ir didieji prekybos centrai – tose pačiose krosnyse kepa kvietinių miltų bandeles ir gamina produktus, neturinčius glitimo. Todėl pirkėjai, netoleruojantys glitimo ir norintys išvengti bet kokio sąlyčio su glitimu, turėtų labai gerai pasidomėti gamintoju ir gaminio sudėtimi“, – pasakoja „Teisingų kepinių“ bendraįkūrėjis.

Glitimo žala nėra mados reikalas

 

„Galimybė, poreikis ir noras išvengti glitimo turinčių produktų turėtų būti labiau suprantami ir siekiami.“

R. Rebždys.

 

„Vienas pagrindinių sunkumų projekto „Teisingi kepiniai“ kūrimosi pradžioje buvo rasti tinkamas patalpas nedidelei gamybai. Kitas nemažas iššūkis – sukurti receptūras ir iškepti ne tik sveiką, bet ir skanią duoną be glitimo (tam reikia visai kitokių kepinių gaminimo technologijų nei kvietinei ar ruginei duonai). Mūsų visuomenėje glitimo žala organizmui vis dar laikoma šiuolaikine mada, bet visa Europa jau seniai suprato, kad alternatyva kvietiniams glitimo turintiems produktams yra būtina. Galimybė, poreikis ir noras išvengti glitimo turinčių produktų turėtų būti labiau suprantami ir siekiami“, – tikina R. Rebždys.

„Taip pat kuriant verslą nemažai reikia galvoti ir apie projekto realizacijos kelius. Šiuo metu kepiniais prekiaujame e. parduotuvėje, kitose sveiko maisto prekybos vietose ir jau turime ne tik konkurentų, bet ir gerų bičiulių, tokių kaip „Mokslo kavinė“, kurie puikiai supranta sveikos gyvensenos svarbą ir bendradarbiauja su „Teisingais kepiniais“, padėdami pristatyti mūsų kepinius“, – sako idėjos bendraautoris.

Skatina atkreipti dėmesį į tai, ką valgome

Šiuo metu dominuoja sveikos gyvensenos bumas, kartu su juo žmonės pradeda domėtis ir tuo, ką deda į burną. „Svarbu atkreipti dėmesį ne tik į patį maisto racioną, bet ir į kepinių sudėtį. Jei duonos sudėties aprašyme pirma sudedamoji dalis yra krakmolas, o ne glitimo neturintys miltai, tada norisi retoriškai paklausti: tai ką mes valgome?“ – klausia pašnekovas.

Tradicinius klientus pritraukti sudėtinga

Pasiteiravus, ar žmonės, neturintys alergijų ir besirenkantys tradicinę duoną, lengvai susivilioja išbandyti kepinius be glitimo, pašnekovas teigia, kad tai sudėtinga. „Nėra lengva įtikinti žmones, kurie neturi alergijų ar nesidomi sveika gyvensena, pirkti mūsų gaminius. Visi glitimo neturintys kepiniai iškepti iš miltų (ir abisininių posmilgių, ir sorgų, sorų, grikių, bolivinių balandų) turi kitokį poskonį nei įprasti kvietiniai ar ruginiai miltai. Šiuo klausimu mes dirbame ir kuriame receptūras tam, kad mūsų duona tiktų ir patiktų kuo didesniam duonos valgytojų ratui“, – tikina „Teisingų kepinių“ bendraįkūrėjis.

Klientų favoritė – duona „Teff“

Paklausus, kokia duona sulaukia didžiausio pirkėjų susidomėjimo, R. Rebždys teigia, kad labiausiai sekasi su abisininių posmilgių duonos gaminiais „Teff“. „Tamsi duona „Teff“ yra natūralaus raugo, be cukraus – panašiausia į tradicinę ruginę duoną. Iš abisininių posmilgių grūdų verdama košė – išsigelbėjimas mamytėms, turinčioms alergiškų vaikučių. Taip pat abisininių posmilgių miltais neatsidžiaugia klientai, kepantys pyragus alergijų turintiems šeimos nariams“, – pasakoja pašnekovas.

Projektas „Sveiki įpročiai“

Socialiniame tinkle „Facebook“ verslas startavo su nedideliu projektu „Sveiki įpročiai“, kuriame diskutuojama apie glitimo neturinčių produktų naudą organizmui bei greitesniam lieknėjimo procesui. „Viešojoje erdvėje nemažai informacijos apie tai, kad nenaudojant glitimo turinčių produktų lengviau lieknėjama, atsikratoma odos ir sąnarių problemų, pagerėja nuotaika. Nusprendėme išbandyti tai realiame gyvenime. Kai kurie teiginiai pasitvirtino net pačioje projekto pradžioje. Tikimės, kad šis projektas – paskata kitiems žmonėms išbandyti sveiką mitybą su energiją teikiančiais produktais ir atsikratyti pigių, nepalankių, sveikatai žalingų gaminių, kurie pagaminti iš rafinuotų miltų. Prie projekto prisidėjo Gražvilė Ambrazaitienė, sudariusi subalansuoto maisto dietą, o iššūkių nebijanti, norinti sulieknėti moteris (dviejų mergaičių mama) ryžosi tokiam išbandymui. Tikimės, kad, sulaukę ir pamatę galutinį projekto rezultatą, turėsime dar vieną ištikimą klientą“, – atskleidžia R. Rebždys.

Ateityje – didesnės pasiūlos planai

Prakalbus apie projekto ateities planus, „Teisingų kepinių“ bendraįkūrėjis pamini kuo didesnės ir įvairesnės pasiūlos internetinėje parduotuvėje tiekimą. „Taip pat norėtume, kad atsirastų vis daugiau sveikos gyvensenos šalininkų ir kad mūsų ypatinga abisininių posmilgių duona dažniau būtų ant žmonių pusryčių stalo. Taip pat planuose internetinėje parduotuvėje teikti informaciją ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba užsienio šalių klientams“, – vardija pašnekovas.

Linki nebijoti pradėti

„Kaip ir visi linki, palinkėsim ir mes – nebijokite ir startuokite, analizuokite rinką, rinkite informaciją ir įgykite žinių. Nors bus ir nelabai malonių akimirkų bei nusivylimų, bet jei tiki tuo, ką darai, sėkmė vienaip ar kitaip tave aplankys“, – jauniesiems startuoliams ir žmonėms, turintiems verslo idėjų, bet nedrįstantiems jų įgyvendinti, linki „Teisingų kepinių“ bendraįkūrėjis.

„Teisingi kepiniai“

448-1539760089-826537.jpg 448-1539760089-660801.jpg 448-1539760089-213028.jpg 448-1539760089-172590.jpg 448-1539760089-274850.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.