...

Sukūrė pirmąjį draudimo srities startuolį Lietuvoje

Verslas

2018.12.15

Autorius: BZN start

Temos: , , .

Sukūrė pirmąjį draudimo srities startuolį Lietuvoje

Evaldas Valeiša. BFL/Gedmanto Kropio nuotr.

Draudimo sektorius garsėja kaip itin sunkiai priimantis inovacijas. Taip pat, nors įsigaliojusios Europos Sąjungos direktyvos atvėrė kelius naujų žaidėjų atėjimui į rinką, konkuruoti joje tenka su bankais ir didžiosiomis draudimo bendrovėmis. Vis dėlto Evaldas Valeiša, pirmojo Lietuvoje draudimo technologijų startuolio „Switch4sure“ įkūrėjas, savo idėja sudomino ne tik Lietuvos investuotojus, bet ir Warreno Buffeto valdomą perdraudimo gigantą. Tačiau iki tol teko nueiti netrumpą kelią.

Evaldo Valeišos įkurto startuolio „Switch4sure“ teikiama paslauga atrodo be galo paprastai – esamiems bankų klientams, turintiems rizikinio gyvybės draudimo sutartis, pasiūloma lygiai tokia pat sutartis už trečdaliu mažesnę kainą.

„Tai visiškai skaitmenizuotas sprendimas sumažinęs administravimo kaštus iki minimumo ir eliminavęs pardavimo išlaidas. Unikalus „Switch4sure“ algoritmas įgalina klientą akimirksniu gauti individualų pasiūlymą, o sutartis sudaroma keliais mygtuko paspaudimais, tad klientui sutaupome ne tik pinigų, bet ir laiko“, – pasakojo „Switch4sure” vadovas Evaldas Valeiša.

Tačiau po išoriniu paprastumu slypi ilgametė patirtis ir gilus, šiuo atveju – draudimo sferos, išmanymas.

Idėją brandino beveik dešimtmetį

Evaldas Valeiša, 43 metų, iš Ukmergės kilęs verslininkas, baigęs mokslus karjerą pradėjo didžiausioje gyvybės draudimo bendrovėje Baltijos šalyse – „Swedbank Life Insurance SE“. Pradėjęs nuo eilinio aktuaro, vėliau jis tapo bendrovės vyriausiuoju aktuaru, vadovavo keletui skirtingų departamentų, tada – visam Lietuvos filialui, o galiausiai tapo dviejų bendrovių „Swedbank Life Insurance SE“ ir „Swedbank P&C Insurance AS“ Finansų tarnybos vadovu (CFO) ir valdybos nariu.

 

„Norėjome jiems suteikti galimybę nepermokėti, kartu gaunant kokybišką ir patikimą paslaugą.“

E. Valeiša.

 

Nors karjerai banko įmonių grupėje paskyrė beveik dvidešimt metų ir užėmė vienas aukščiausių pareigų, 2017 m. jis priėmė sprendimą ją palikti. Visgi būtent čia sukauptos žinios bei patirtis buvo vieni svarbiausių aspektų kuriant „Switch4sure“ – pirmąjį draudimo technologijų startuolį Lietuvoje. Pati verslo idėja taip pat negimė per naktį – kaip sako pats startuolio įkūrėjas, jai subrandinti prireikė beveik dešimtmečio.

Kurti draudimo technologijų startuolį įkvėpė ir paskatino įsigaliojusi ES antroji mokėjimų direktyva (PSD2). Kol kiti tik galvoja, „Switch4sure“ pirmieji Lietuvoje pasiūlė klientams laisvę rinktis ir vertę kuriantį sprendimą.

„Prie idėjos atvedė didelė patirtis šioje rinkoje, ieškant galimybių gyvybės draudimo paslaugas padaryti prieinamesnes klientams. Norėjome jiems suteikti galimybę nepermokėti, kartu gaunant kokybišką ir patikimą paslaugą. Tam panaudojome technologijas ir turimas žinias, ir be galo džiaugiamės, kad pirmiausia tai padarėme Lietuvoje“, – teigė startuolio įkūrėjas.

Padėjo ir verslo angelai

Tačiau vien geros idėjos neužtenka, o paversti ją veikiančiu verslu be papildomų investicijų būtų itin sudėtinga. „Switch4sure“ įkūrėjas pasakojo, kad pačioje pradžioje, pasitelkiant tik vidinius resursus, progresas buvo itin lėtas.

Viskas pasikeitė tuomet, kai pavyko pritraukti „Koinvesticinį fondą“, kuris, kartu su verslo angelais, į startuolį investavo virš 300 tūkst. eurų. Šie pinigai pirmiausia pasitarnavo sprendžiant teisinius, rinkodaros ir dizaino klausimus, o taip pat leido išplėsti IT komandą.

„Ši investicija pagreitino visus pasiruošimo platformos paleidimui darbus, nes galėjome įtraukti į savo veiklą daugiau žmonių. Be jos, nebūtume pasiekę tokios IT sprendimo kokybės ir patikimumo. Ją naudojame atsakingai, stengiamės tinkamai subalansuoti reklamai, produkto vystymui bei palaikymui skiriamas lėšas, kad investuotų pinigų užtektų, kol bendrovės veikla taps pelninga“, – pasakojo verslininkas.

Sudomino draudimo rinkos gigantą

Virš 90% rizikinio gyvybės draudimo sutarčių Lietuvoje priklauso dviem didiesiems bankams („Swedbank“ ir „SEB“). Toks rinkos pasidalinimas lemia aukštas kainas, o „Switch4sure“ siekia tai pakeisti. Tačiau konkuruoti su bankais, galinčiais pasigirti klientų lojalumu, nėra paprasta – tam reikėjo tikrai gero pasiūlymo.

Vis dėlto, E.Valeišos startuolio idėja susidomėjo viena didžiausių pasaulyje perdraudimo bendrovių – Warreno Buffeto valdoma „Gen Re“. Tai leido pasiūlyti akivaizdžiai geresnes sutarties sąlygas, nei bankai – 33% žemesnę kainą. Anot E.Valeišos, pasaulinis draudimo rinkos žaidėjas įvertino lietuvių idėją dėl to, kad tiki skaitmenizuotų sprendimų ateitimi ir siekia, kad vartotojai visame pasaulyje gautų konkurencingas draudimo paslaugas.

„Draudimas yra apimčių verslas. Kuo didesnės apimtys, tuo tiksliau yra nustatoma rizikos kaina. Tarptautinės perdraudimo kompanijos, tokios kaip „Gen Re“, valdo didžiausius draudimo rizikos portfelius, todėl gali pasiūlyti žemiausias draudimo produktų kainas. Mes priartinome perdraudikus prie klientų, automatizavome viską, ką tik galėjome, taip ženkliai sumažindami administracinius kaštus, ir viso to rezultatas yra, kad „Switch4sure” paslaugas galime pasiūlyti klientams pigiau, nei tai gali padaryti bankai“, – komentavo įmonės įkūrėjas.

„Bendradarbiavimui su pasaulinio lygio žaidėju kelius atvėrė ilgametė patirtis ir reputacija. Tačiau, be tinkamos idėjos tinkamu laiku – tikrai nebūtų pavykę to padaryti. Be galo svarbi ir aplinka bei komanda, su kuria dirbi. Galiu tik palinkėti, kad svajotumėte drąsiai, dalintumėtės idėjomis ir rastumėte bendraminčių, nes tik dirbant kartu galima pasiekti daugiau“, – kalbėjo „Switch4sure“ įkūrėjas Evaldas Valeiša.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.