Įkūrė gyvybės langelį augalams

Verslas

2019.02.14

Autorius: Inga Rauluševičienė

Temos: , .

Įkūrė gyvybės langelį augalams

Aistė Virketė Evaldo Virkečio nuotr.

Medijų filosofė ir fotografė Aistė Virketė (31) šiuo metu aktyviai gelbėja vazoninius augalus ir prikelia juos naujam gyvenimui savo įrengtoje oazėje – gyvybės langelyje.

Idėją paskatino fotosesijos gamtoje

„Idėja apie augalų erdvę mano mintyse ruseno jau seniai. Pradžioje organizavau renginius moterims pavadinimu „Mes žydim“. Vėliau šiuo pavadinimu įkūriau VšĮ, turėdama planų plėtoti panašią veiklą ir ateityje. Ėmiau fotografuoti moterų portretus, tačiau man labiau rūpėjo jų atvaizdai gamtos fone. Tad sumanymas kurti žaliąją zoną ėmė materializuotis. Supratau, kad tiek jų nenusipirksiu, kiek norėčiau turėti studijoje, tad pradėjau jų ieškoti ne tik artimoje aplinkoje, bet ir atiduodamų augalų skelbimuose. Pavykdavo augalus priglausti iš senų butų, gavus naujų šeimininkų leidimą“, – idėjos kelionę prisimena augalų mėgėja.

Pastarieji įvykiai šio projekto entuziastę privertė į augalą vazone pažiūrėti kitaip, panašiai kaip į palikimą, žmogaus sąsają su gyvastimi, kuri liko po jo. Jai pačiai tai buvo labai jautru, suvokiant, kad tokių augalų, kuriais kažkas rūpinosi, juos prižiūrėjo, į juos investavo ne tik savo laiką, bet ir šiandien tapusių nebereikalingais, yra daugybė. Iš tokių sentimentų gimė augalų globos ir jų gelbėjimo misijos idėja. Taip atsirado ne tik pavadinimas, bet ir augalų prieglauda su gyvybės langeliu, kuris skleidė žinią apie priimamus augalus, paruoštus išmesti, nes jie tiesiog pabodo ar susirgo, o gydyti nebėra kam.

Įkūrė gyvybės langelį augalams

A. Virketė prasitaria jaučianti aplinkinių susižavėjimą ir palaikymo emocijas: „Pradėdama veiklą susipažinau su daugybe žmonių, kurie ne tik žavėjosi, bet ir neprašomi, savanorišku darbu prisidėjo prie to, ką aš darau. Jau galiu pasigirti, kad atsirado keletas tokių bendraminčių, kurie norėtų pagelbėti nuolat. Viena tokių – botanikė Sandra, turinti daug žinių apie augalus, jų ligas, priežiūrą, tad jos išmanymas praverčia, kai reikia pagalbos. Nutinka ir taip, kai teiraujasi ne augalus norintys priglausti į gyvybės langelį žmonės ar įmonės, o juos ketinantys auginti paimtus iš prieglaudos, tačiau tokių mainų kol kas nevykdome. Didžiausias šio darbo įvertinimas, kai buvę jų šeimininkai, sugrįžę aplankyti, džiaugiasi ir grožisi augalo gyvybingumu.“

Sieks pasaulinio pripažinimo – didelės pirmosios augalų prieglaudos

Augalų globojimo ir jų išsaugojimo veikla pradėta vasarą, tačiau viešosiose erdvėse ši žinia pasklido kone prieš tris mėnesius, be to, idėjai plėtoti paskirtos visos asmeninės investicijos. „Greičiausiai dauguma nesuprastų šio mano elgesio, tačiau aš labai tikiu ateitimi ir turiu tų asmeninių savybių, kurios leis pasiekti tikslą – įkurti pirmąją didelę augalų prieglaudą pasaulyje. Tam užtektų bent 500 kv. m ploto, nors svajoju apie 1 000 kv. m erdvę. Tiesa, šiuo metu savo dydžiu ir augalų skaičiumi ši erdvė jau yra pirmoji pasaulyje, vadinasi, ne tik Lietuvoje. Taip nešama žinutė apie sąmoningumą gamtos išteklių srityje, ne tik apie tai, kas yra už lango, bet ir šalia mūsų – namuose. Turėdami savotišką simbolį, pavyzdžiui, šią augalų prieglaudą, galime tai deklaruoti kaip jau prasidedantį pokytį. Be to, turiu idėjų, kaip galima šioje oranžerijoje vykdyti edukacijas. Šiuo metu jau vyksta derybos su viena iš ugdymo įstaigų“, – ateities planais dalijasi prieglaudos įkūrėja.

Kuriasi augalų mėgėjų bendruomenė

Šiuo metu komandoje dirba ir viskuo rūpinasi tik vienas žmogus – pati idėjos iniciatorė A. Virketė. Veiklos daug: augalų priežiūra, kai vasaromis tenka vandeniu lieti kone valandą daugiau kaip 300 augalų, juos persodinti. Be to, būtina ir projekto sklaida, rinkodara, viešieji ryšiai, inventoriaus ir rėmėjų paieška, idėjų generavimas, administravimas ir buhalterija.

Pašnekovė teigia, kad tokioms didelėms idėjoms vystytis, realizuotis reikia ne tik laiko, pastangų, bet ir lėšų: „Mažomis dalimis jau prisidėjo kai kurie žmonės, tad už skirtą finansinę paramą galėjau įsigyti lentynų, kiti verslininkai parūpino trąšų, vazonų augalams. Sulaukiu ne tik finansinio, bet ir moralinio palaikymo, o tai ypač motyvuoja. Taigi džiaugiuosi, kad kuriasi aktyvi bendruomenė.“

Nuoširdumas padeda sukurti grįžtamąjį ryšį

Pagrindinė komunikacija su įvairiomis auditorijomis vyksta socialiniuose tinkluose, nes tai yra greičiausias būdas pasiekti suinteresuotus žmones, tapti žinoma iniciatyva, papasakoti apie idėją, rengti diskusijas, rasti savanorių ar investuotojų.

„Siekiu suburti vieningą bendruomenę, kuriai būtų aktualu ne tik augalai, bet ir gerovės visuomenei kūrimas. Rinkoje trūksta nuoširdumo, o tai mano pagrindinis, tikras ir nesuvaidintas įrankis grįžtamajam ryšiui kurti. Gal atsiras tokių, kuriems pasirodys juokinga, bet, gavusi šiek tiek lėšų, savo „Facebook“ paskyroje „Gyvybės langelis“ sukūriau vaizdo įrašą, kaip už paaukotus pinigus vykau pirkti augalams lentynų, kaip jas pastačiau, kaip ėmiau dėlioti augalus, o už tai kiekvienam prisidėjusiam iš visos širdies dėkojau siųsdama sėkmės linkėjimus“, – atskleidžia pašnekovė.

A. Virketė savo idėją jau patikrino dalyvaudama tarptautinėje vasaros stovykloje „ChangeMakers’ON“, organizuojamoje Simonos Šimulytės, kuri ir tapo jos konsultante bei mentore. Gyvybės langelis – akivaizdi socialinio verslo užuomazga ir, be abejonės, artimoje ateityje taps žinomu ir rinkai reikalingu ne tik prieglaudos augalams centru, bet ir edukacine vieta.

Prieglaudą pavers edukacine žaliąja oranžerija

Pasak idėjos autorės, įrodyti, kad jos veiklai vykdyti reikalinga žalioji erdvė, iš pradžių buvo sunku: „Tai reikėjo įrodyti ne sau, bet ir savo vyrui, nes reiškė, kad šeimos biudžetas taps apkarpytas, juk augalų prieglauda gyvuoja iš mano asmeninės kišenės. Tiesiog stengiuosi minimaliausiomis išlaidomis padaryti kokybišką veiklą: jauki, vaišinanti arbata, visus priimanti erdvė, apgaubianti dėmesiu kiekvieną atvykusį žmogų ir augalą.“

Šiuo metu kuriama elektroninė svetainė, kurioje dėmesys bus sutelktas į augalų prieglaudą kaip labdaros organizaciją ir neeilinės reikšmės socialinį projektą, pirmąjį tokį pasaulyje: žaliąją oranžeriją su augalų terapijos paslauga, skirtą šeimoms, Lietuvos ir užsienio turistams, moksleivių ekskursijoms. Ypač daug dėmesio bus skiriama vaikams, nes išmokyti vaiką mylėti augalą reiškia ateityje gerbti gamtą ir ją tausoti.

Tikslas – ugdyti tvaraus gyvenimo būdą

„Pagrindinė mintis – ugdyti tvaraus gyvenimo būdą. Taip, man morališkai svarbu surinkti metamus augalus, nes jei ne mes patys sukursime erdvę, kurioje norime gyventi, tai kas? Negana to, buriasi žmonių bendruomenė, kuri siekia daugiau sužinoti apie augalus, apie teigiamą jų poveikį sveikatai. Tad šiuo metu mano tikėjimas, kad per augalą galima gebėti tobulėti pačiam, gyvas“, – tvirtina A. Virketė.

Šios veiklos pagrindinė ašis – tai nuoširdi komunikacija. Augalų prieglaudos įkūrėja vos spėja suktis ir atlikti visus darbus, tad ateityje svajoja tuos žmones, kurie šiuo metu savanoriauja, imti ir įdarbinti.

„Greičiausiai nėra universalios formulės, kaip startuoti. Apskritai kalbant, nors ir neišbaigtai, kreivai pavyksta darbas, bet tai jau darbas. Tad nesvarbu, kaip pasisektų šiandien tavo veikla, rodyk ir sakyk, kad darai!“ – pataria socialinio verslo įkūrėja.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.