...

Subūrė profesionalus kovai su pinigų plovimu

Verslas

2019.03.04

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Subūrė profesionalus kovai su pinigų plovimu

„ComplyTech“ komanda. Asmeninio albumo nuotr.

Dar visai šviežias, vos prieš porą mėnesių Lietuvoje įkurtas startuolis „Complytech“ siūlo savo vartotojams technologiją „Know Your Customer“ (KYC), skirtą finansinėms institucijoms apsisaugoti nuo pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo.

Startuolio vadovas Michelis Farah pabrėžia, kad su startuoliu dirbanti komanda yra sukaupusi ilgametę patirtį, dirbdama tarptautiniuose projektuose, kuriais kovota su pinigų plovimu. Anot jo, šis įkurtas ir „RegTech“ srityje veikiantis startuolis dirba su finansų institucijomis, o paslaugų paketą sudaro naujų klientų informacijos analizė prieš registraciją, monitoringas, rizikos vertinimas bei nuolatinė peržiūra.

„Apsaugos nuo pinigų plovimo (angl. Anti money laundering; AML) įstatymų ir reguliavimų yra itin daug, ypač Europos Sąjungoje. Šiuo metu artėja jau penktosios AML direktyvos įsigaliojimas, kuris startuos kitų metų sausį. Didieji žaidėjai jungiasi prie rinkos ir tai yra puiki galimybė įvesti KYC tipo produktą“, – apie startuolio įkūrimo idėją ir veiklos pradžią pasakoja M. Farah, pabrėždamas ir tai, kad skirtingos įmonės yra linkusios vis labiau investuoti į AML sprendimus, kurie pagrįsti technologiškai ir patenka į KYC zoną.

Sunku rasti komandą

Savo veiklą startuolis pradėjo šių metų vasarį. Kaip sako „Complytech“ vadovas, didžiausias tuo metu kilęs iššūkis buvo surasti kompetentingų, daug patirties „RegTech“ srityje turinčių talentų, kurie turėtų reikiamą kiekį žinių tarptautinėje finansų reguliavimo sistemoje. Anot startuolio vadovo, tikslinė šio verslo auditorija yra finansinės institucijos: bankai, elektroninių pinigų institucijos, kriptovaliutų keityklos, mokėjimo institucijos.

„Pagrindiniai mūsų klientai bazuojasi Europos Sąjungoje ir Azijos regione. Be tinkamos komandos suradimo, paleidžiant startuolį kilo dar keletas iššūkių. Vienas jų – identifikuoti ir sujungti skirtingus technologinius sprendimus, kuriais galėtume užtikrinti lankstumą ir pritaikomumą, o tuo pačiu metu padaryti taip, kad automatizuoti procesai galėtų išspręsti sudėtingas užduotis, kurioms reikia gilių procesinių žinių, susijusių su AML“, – atskleidžia M. Farah.

Didelės ambicijos

Pašnekovas neslepia, kad šiuo metu startuolis negauna išorinio finansavimo ir yra vedamas asmeninių investicijų, tačiau tikėtina, jog per artimiausius porą metų išorinis finansavimas bus pasitelkiamas tolesnei idėjos plėtrai.

„Kol kas esame labai ankstyvoje savo startuolio stadijoje, tačiau jau pradėjome veiklos paleidimo procesus ir Estijoje. Kol kas esminis planas yra susikurti tinkamą reputaciją ir atpažįstamą prekių ženklą šioje rinkoje. Vėliau, žingsnis po žingsnio, mes tai pasitelksime savo veikloje ir planuojame sukurti dar daugiau produktų finansų sektoriuje, kurie turėtų svarios pridėtinės vertės mūsų klientams“, – pasakoja pašnekovas, pridurdamas, kad plėtros planų kompanija turi ne tik Baltijos regione, bet ir platesnėje finansų rinkoje.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.