...

Lietuvių startuolis kuria internetinio mokymosi motyvavimo sistemą

Verslas

2019.03.20

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Lietuvių startuolis kuria internetinio mokymosi motyvavimo sistemą

Ervinas Rimdeika. Asmeninio albumo nuotr.

Prieš dvejus metus įkurto lietuviško internetinio mokymosi startuolio „BitDegree“ vadovas Ervinas Rimdeika drauge su startuolio plėtros vadovu Danieliumi Stasiuliu ir produktų verslui vadove Ginvile Ramanauskaite sujungė jėgas su Vilniaus universitetu ir nusprendė motyvuoti žmones mokytis internetu.

Anot startuolio bendraįkūrėjo E. Rimdeikos, internetinio mokymosi kursų baigimo vidurkis siekia vos 5 proc., tačiau yra galimybių šiuos rodiklius pagerinti. „BitDegree“ ir Vilniaus universiteto mokslininkai, pasinaudodami Europos Sąjungos parama, kurs internetinio mokymosi motyvacijos sistemą, paremtą „blockchain“ technologija ir žaidimų dizaino elementais (angl. gamification). Tai bus pirmasis mokslinių tyrimų ir plėtros projektas pasaulyje, tiriantis motyvaciją mokantis internetu.

„Tyrimai rodo, kad žaidimų dizaino elementų įtraukimas į mokymosi procesą didina besimokančiųjų motyvaciją bei norą baigti kursą. Varžymasis su kitais besimokančiaisiais ir atpildas už atliktas užduotis labiau įtraukia ir padeda įsigilinti į besimokomą dalyką. Kartu su VU Ekonomikos ir verslo administravimo fakultetu norime išsiaiškinti, kaip tai gali padėti padidinti internetinių kursų baigimo vidurkį ir įtraukti dar daugiau žmonių į internetinio mokymosi platformas“, – teigia E. Rimdeika.

Pasitelks darbdavius

Pašnekovo teigimu, dauguma besirenkančiųjų internetinius kursus ketina kelti savo kvalifikaciją ir vertę darbo rinkoje, todėl darbdavių įsitraukimas į tokių kursų plėtrą yra būtinas.

„Vystydami „BitDegree“ supratome, kad darbdavių įtraukimas į internetinio mokymosi procesą leidžia jiems stebėti gabiausius studentus ir vėliau juos pasikviesti tapti darbuotojais. Kita vertus, studentai tampa labiau motyvuoti mokytis, kai kurso pabaigoje gali laukti ne tik diplomas, bet ir išsvajotas darbas. Būtent todėl prie tyrimo kviečiame prisidėti ir darbdavius“, – pabrėžia E. Rimdeika.

Jam antrina ir moksliniam tyrimui vadovausiantis VU EVAF profesorius Vytautas Dikčius: „Tokio tyrimo pasaulyje dar niekas nedarė, todėl jis yra ne tik įdomus moksliniu požiūriu, bet gali realiai padėti internetinį mokymąsi paversti sėkmingesniu ir aktualesniu darbo rinkai. Ekonominės paskatos palengvina pasirinkimo dilemą ir nurodo kelią į teisingą sprendimą – tęsti mokslus. Norime tyrimo metu patvirtinti šią sąsają bei įvertinti, kuriais atvejais galima tikėtis teigiamų rezultatų.“

Finansavo Europos Sąjunga

Pašnekovas atskleidžia – norint rinkai pristatyti bet kokią naują idėją, neišvengiamai reikalingi pinigai. Šiam projektui finansuoti startuolio komandai ir partneriams pavyko pritraukti Europos Sąjungos lėšų.

„Šiam projektui skirtas beveik 800 tūkst. eurų finansavimas iš Europos Sąjungos 2014–2020 m. paramos lėšų, patvirtintas pagal priemonę „Intelektas. Bendri mokslo–verslo projektai“. Bendra jo vertė siekia kiek daugiau nei 1,3 mln. eurų“, – atskleidžia E. Rimdeika.

Startuolį lydi sėkmė

Per trumpą laiką „BitDegree“ jau sugebėjo pritraukti 400 tūkst. vartotojų, kurių pakanka suformuoti kartu su VU vykdomo tyrimo bazei.

„Tyrimo tikslas sutampa su „BitDegree“ siekiu, kad besimokančiuosius, darbdavius ir internetinių kursų kūrėjus motyvuotų bendri interesai. Tam platformoje ketinama pritaikyti žaidimo dizaino elementus, kurie padės kursų kūrėjams bei studijuojantiesiems bendrauti patogiau.

Besimokantieji bus motyvuojami „blockchain“ technologija paremtu atlygiu už rezultatus, stipendijomis bei kursų baigimo sertifikatais. Išskirtinai darbdaviams sukurta šių paskatų steigėjų erdvė leis patiems pasirinkti, kuriuos kursus ar besimokančius asmenis skatinti“, – teigia E. Rimdeika.

Šiuo metu „BitDegree“ veikiančioje platformoje jau mokoma programavimo kalbų, interneto svetainių kūrimo, internetinio verslo subtilybių, kompiuterinių žaidimų kūrimo ir kitų skaitmeninių sričių mokslų, svarbių šiuolaikiniams darbdaviams. Šios ir panašios profesijos yra pasirinktos, nes dažnai universitetinį išsilavinimą įgiję asmenys neturi realių įgūdžių tose srityse arba dalis patyrusių specialistų nori persikvalifikuoti, siekdami geresnių įsidarbinimo galimybių IT srityje.

Sekasi startuoliui ne vien kalbant apie naują iniciatyvą. Pašnekovas tikina, kad inovatyvią idėją nuo pirmų dienų lydėjo sėkmė ir vartotojų palaikymas: „2018 m. įmonė iškovojo geriausio globalaus „EdTech“ startuolio titulą Londone vykusioje konferencijoje „EdTech x Europe“ bei pateko tarp 10 didžiausių vartotojų srautą turinčių „EdTech“ startuolių Europoje. Šiuo metu platformoje bent vieną kursą mokosi beveik 200 tūkst. registruotų vartotojų, o kas mėnesį platformą aplanko net 500 tūkst. lankytojų. „BitDegree“ svetainė yra aštunta lankomiausia pasaulyje tarp su kriptoekonomika susijusių projektų.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.