MEILĘ GIMTAJAM MIESTUI ĮRODĖ ĮKŪRUSI KAVOS BARĄ (#)

Agnė Liubertaitė prieš 9 mėnesius Šį straipsnį perskaityti užtruks: 2 min. 10 s.
Dovilė Karvauskienė. Asmeninio albumo nuotr.
„Niekada nebus tinkamesnio laiko nei dabar“, – įsitikinusi mažeikiškė Dovilė Karvauskienė (29), visai neseniai Mažeikiuose įkūrusi „Kavos terasą“. Pasak pašnekovės, neformali aplinka, jaukumas ir aukšta kavos kokybė į kavinę sutraukia pačią įvairiausią miesto publiką – nuo įsimylėjėlių iki moksleivių.
 

Idėja kilo studijų metais

Kavinės įkūrėja apie nuosavą kavos barą pradėjo svajoti dar studijuodama Klaipėdoje. Kaip pati pasakoja, studijų metais jai patikdavo lankytis mažose uostamiesčio kavinukėse ir su draugais po paskaitų išgerti kavos. „Sėdėdavau ten ir svajodavau, kad kada nors norėčiau tokią vietą įkurti pati, tačiau nė nenutuokiau, kad tai kada nors virs realybe“, – prisimena D. Karvauskienė.
 
Baigusi studijas Klaipėdoje, pašnekovė grįžo į gimtąjį miestelį dirbti ir auginti vaikų. Tada ji ir prisiminė seną svajonę – nuosavą kavos barą. „Jaukios susitikimų vietos Mažeikiuose trūko labiausiai. Iš jaunų žmonių dažnai girdėdavau, kad Mažeikiai mažas miestas, kuriame nėra ką veikti, todėl dažnas skuba kuo greičiau iš čia išvykti. Bet būtent šis argumentas tapo man vienu svarbiausių rodiklių, leidžiančių čia grįžti ir pradėti savo verslą“, – pasakoja D. Karvauskienė. Ji pripažįsta, kad veiklos šiame mieste kur kas mažiau nei didmiestyje, tačiau kartu tai yra ir galimybių veikliam žmogui miestas. „Daryk, ką tik sugalvoji. Visos idėjos mažame mieste laukiamos“, – tikina pašnekovė.
 
Svarbiausia – kokybė

Moteris pasakoja, kad verslo kūrimo procesas truko kiek daugiau nei septynis mėnesius, tačiau didžiausią laiko dalį, net pusmetį, ji skyrė kokybiškos kavos paieškoms. „Esu gana išranki kokybei, todėl labiausiai stengiausi dėl jos, tačiau tuo pat metu vyko ir patalpų paieškos, jų įrengimas“, – dėsto D. Karvauskienė.
 
Šiuo metu kavinėje dirba keturi žmonės. Nors komanda, pasak pašnekovės, nėra didelė, tai tik sustiprina tarpusavio ryšį. „Esame lyg maža šeima, todėl kiekvieną kandidatą rinkausi gana atsakingai, labiau atsižvelgiau į žmogaus vertybes, o ne darbo patirtį“, – sako D. Karvauskienė ir priduria, kad patirties kavinės darbuotojai semiasi mokydamiesi pas geriausius kavos ruošimo trenerius Lietuvoje. Moteris pripažįsta, kad vienas jos tikslų steigiant savo verslą buvo sukurti kitam žmogui širdžiai mielą darbo vietą. O jeigu ta nauda dar ir abipusė, ji jaučiasi dar laimingesnė.
 
Konkurencija džiugina

Nors didžiausia kavinių ir kitų verslų koncentracija vis dėlto yra susitelkusi didmiesčiuose, būtent ši aplinkybė lėmė, kad D. Karvauskienės verslas bus būtent gimtuosiuose Mažeikiuose. „Baimių kilo pačių įvairiausių. Bet sustoti neleido mintis, kad mano viziją atitinkančios vietos Mažeikiuose vis dar nėra. Ir tai pasiteisino – „Kavos terasa“ buvo pasitikta labai draugiškai“, – prisimena verslininkė.
 
Ji džiaugiasi, kad klientų pasitikėjimą jau spėjo pelnyti, nes jaukumas ir kokybė lankytojų srautą pritraukė itin greitai. „Matau čia ir pirmus pasimatymus, ir seniai nesimačiusių draugių susitikimus, ir jaunimą, kuris čia ateina pasiruošti savo mokyklos projektams. Visus jungia tai, kad jie nori būti neįpareigojančioje aplinkoje, kur pamirštamas net laiko pojūtis. Ir tikrai pavyksta“, – šypsosi kavinės šeimininkė.
 
D. Karvauskienė sako, kad Mažeikiuose konkurencija tarp kavinių jau didėja, tačiau pati dėl to nesijaudina, priešingai – džiaugiasi, kad kiekvienas naujas konkurentas yra lyg naujas mokytojas, padedantis neužmigti ant laurų ir judėti į priekį. Paklausta, kas iki šiol jai, kaip jaunai verslininkei, buvo sunkiausia, pašnekovė sako, kad kavos ruošimas jai buvo visiškai nauja patirtis ir kiekviena padaryta klaida buvo reikalinga tam, kad būtų pasiektas geras rezultatas.
 
„Kuo daugiau domiesi kava ir jos ruošimo būdais, tuo labiau supranti, kad dar reikės daug ko išmokti, ypač norint tai daryti profesionaliai. Bet pradedant verslą su iššūkiais tenka susidurti beveik kasdien, todėl reikia perprasti daug dalykų ir tai padaryti greitai, nes sprendimai turi būti priimami čia ir dabar“, – įsitikinusi „Kavos terasos“ įkūrėja.
 
Ragina nedvejoti

D. Karvauskienė didžiuojasi tuo, kad net sunkiausiomis akimirkomis nenuleidžia rankų, o kiekvienas naujas iššūkis jai yra tik paskata eiti į priekį. Būtent toks, pasak jos, ir turėtų būti geras verslininkas. „Svarbu yra ir greitas sprendimų priėmimas – dažnai tiesiog nėra laiko dvejoti. Supratau, kad geriau priimti netinkamą sprendimą, tai greitai įvertinti ir ieškoti naujo, nei ilgai delsti ir nedaryti nieko. Priimant naujus sprendimus, verslas juda į priekį, o aš kaupiu patirtį“, – įsitikinusi moteris.
 
„Kavos terasos“ įkūrėja ragina per ilgai nedvejoti ir, turint verslo idėją, stengtis kuo greičiau ją įgyvendinti: „Niekada nebus tinkamesnio laiko nei dabar. Tikiu, kad daugeliui pradėti trukdo dvejonės. Svarstome, ar jau pakankamai mokame, ar esame tinkami vadovauti, ar užteks finansų ir ar išvis pavyks. Tik tie, kurie išdrįso eiti aukščiau savo baimių, dabar turi savo verslus. Nereikia tikėtis, kad kelias bus paprastas, bet kad jis atneš daug naujų potyrių ir pamokų – tikrai.“
 

 

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2018 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai