...

Su jaunatvišku maksimalizmu atidarė jau trečiąjį restoraną

Verslas

2019.08.06

Autorius: Lukas Paškevičius

Temos: , .

Su jaunatvišku maksimalizmu atidarė jau trečiąjį restoraną

Rokas Galvonas Iš asmeninio albumo

„Reikia ne vienos dešimties tūkstančių, kad galėtum atidaryti restoraną“, – prasitaria neseniai Anykščiuose pradėjusio veikti restorano „Puntukas“ savininkas Rokas Galvonas (20). Būdamas vos 16 metų, iš Ukmergės kilęs jaunuolis įkūrė savo pirmąjį restoraną Taujėnų dvare, o dabar gali kalbėti apie prieš kelis mėnesius duris atvėrusį trečiąjį restoraną, išvažiuojamuosius banketus ir kepyklėlę.

Azartas atsirado bevalgant

Įkūrėjo teigimu, jam labai padėjo jaunatviškas maksimalizmas, kuris puikiai suderinamas su verslumu. Prieš kelis mėnesius Rokas sulaukė visai netikėto pasiūlymo dėl atsiradusių laisvų patalpų ir galimybės įkurti restoraną Anykščiuose. Verslininkas pasakoja, kad jis yra tas žmogus, kuris nuolat nori judėti į priekį, kad gyvena iššūkiais kiekvieną dieną ir, jei jų nebūtų, jam tiesiog būtų labai neįdomu. Kaip pats prasitaria: „Azartas atsirado bevalgant. Atsirado pirmas restoranas, antras, pagalvojau: o kodėl gi ne, jei atidaryčiau trečiąjį?“ R. Galvono restoranas duris atvėrė gana greitai, maždaug per porą savaičių. Dėl to teko dirbti ir dieną, ir naktį. Buvo dienų, kai net reikėjo stovėti statybininkams už nugaros, kad viskas vyktų kuo greičiau ir būtų galima restoraną atidaryti laiku.

 

„Atminkite, kad pagrindinės savybės versle yra darbštumas, atkaklumas, būtina siekti užsibrėžtų tikslų“.

R. Galvonas

 

Nežinojimas verčia pasidomėti, kad nenukentėtų piniginė

Sukūrus idėją svarbu ją įgyvendinti, todėl pirmuosius žingsnius versle Rokas žengė ne taip drąsiai, kaip atidarydamas savo trečiąjį restoraną: „Atidarydamas pirmuosius restoranus pridariau nemažai klaidų, išmesta labai daug pinigų. Ir visuomet kenčia kišenė per tą vietą, kai tu nežinai. Aš visiškai nesimokiau vadybos, tad viską pačiam reikėjo pereiti, niekas neatėjo ir nepasakė, kaip reikia daryti, todėl manau, kad verslą padeda auginti asmeninė patirtis.“

Savo kliento jaunasis verslininkas niekada neįsivaizdavo, tačiau suprato, kad restoranas – tai ne picerija, ne kavinė ir ne valgykla. Vartotojų poreikį buvo nesudėtinga pažinti, tad, pasak Roko, svarbiausia pasiūlyti tai, ko negali kiti. Šiuo metu didžioji dalis klientų, kurie apsilanko, supranta, kas yra geras vynas ir geras maistas. Žinoma, yra ir tokių, kurie ateina valgyti mėsainių ar išgerti alaus. Pakelėje dažnai klientai prašo cepelinų, kepsnių ar Kijevo kotletų, tačiau R. Galvonas klientams atsako, kad jie tokio maisto neruošia. Bet moko, kad visuomet galima sustoti kitur ir paragauti šių tradicinių lietuviškų patiekalų. Kadangi tai yra restoranas, jame nerasite jokių bulvinių patiekalų. Džiugu, kad klientai neišvyksta ir išbando patiekalus, kurie yra valgiaraštyje. Tačiau ištikimiausiems lietuviško maisto gerbėjams Roko virtuvė siūlo vienintelę dieną per metus, kai galima paragauti cepelinų. Verslininkas sutinka, kad cepelinai yra šventas dalykas ir tą dieną restoranas pagamina milžinišką kiekį šio patiekalo. Pašnekovo teigimu, tai vyksta nebe pirmą kartą ir jau tapo tradicija. Praėjusiais metais cepelinų pagaminta daugiau nei 600 porcijų.

Susidurti su iššūkiais tenka dažnai

R. Galvonas yra girdėjęs nuogąstavimų, kad verslui mažesniame mieste yra sunkiau ir padaryti taip, kad jis gyvuotų, taip pat yra didžiulis iššūkis: „Pritariu, kad tai sunkiau nei didesniuose miestuose, vien tik klientų srautas yra mažesnis. Visi įsivaizduoja, kad mes beprotiškai gerai gyvename, tačiau taip nėra. Sezono metu yra daug žmonių, turistų beprotiškai daug, bet ne sezono metu mes labai galvojame, kaip pritraukti klientų. Dėl to rengiame įvairias degustacijas. Turime labiau pasukti smegenis nei tas restoranas, kuris yra dideliame mieste. Bet manau, kad mes kartu ir išlošiame, nes Anykščiuose yra labai daug pramogų, veiklų, Taujėnų dvaras tinka banketams rengti, kiekviena vieta yra savaip skirtinga, todėl turi ir savų pliusų, ir minusų.“

Restorano „Puntukas“ įkūrėjas prasitaria ir apie konkurenciją: „Pradžioje buvo juntama labai ryški konkurencija. Net visai neseniai gavau piktybinių skundų iš konkurentų. Bet manau, kad tai normalu, nes tai yra verslas. Įsivaizduokite, žmonės 15 ar 20 metų jau turi verslą ir štai ateina kažkoks vaikas, kuris iš jų pritraukia pusę klientų. Žinoma, kad jie pyksta. Ta konkurencija visą gyvenimą buvo, nieko nepadarysi.“

Investicijos į naują restoraną yra didžiulės

„Norint atidaryti restoraną, investicija yra labai didelė. Tai ne kaip drabužių parduotuvė, kurioje gali padaryti lentynas ir sukabinti produkciją. Sudėtinga pasakyti, kada atsipirks pats „Puntukas“, nes tai yra pirmasis jo sezonas, mes nežinome, kaip mums seksis žiemą. Matysime, stebėsime visą situaciją, kokie bus srautai. Reikia ne vienos dešimties tūkstančių, kad galėtum atidaryti restoraną. Ir jei dar su nuosavomis patalpomis, tai yra be proto brangu. Tačiau aš labai džiaugiuosi, kad restoraną galėjau atidaryti jauname amžiuje“, – mintimis dalinasi jaunasis verslininkas. Jis prasitaria, kad pačioje pradžioje jam labai padėjo televizija ir jaunatviškumas, nes kai atidarinėjo savo pirmąjį restoraną, jam buvo 16 metų. Jaunuoliui teko eiti teismo keliu ir gauti emancipaciją, kad galėtų atidaryti pirmąjį restoraną. Taip pat jam labai padėjo socialiniai tinklai, laidos, knygos. Paklausus apie tolesnę plėtrą, pašnekovas nusijuokia ir prasitaria, kad kol kas apie tai negalvoja. Mano, kad dabar reikia šiek tiek laiko.

Linkėjimas pradedantiesiems verslininkams

„Prieš metus jutau, kad mane vertina kitaip, nes esu jaunas, tačiau dabar to nėra. Džiaugiuosi, kad klientai pradeda nebevertinti pagal amžių, tačiau atsižvelgia į kompetencijas. Tiesą sakant, nerekomenduoju pradėti tokio verslo, nes reikia susitaikyti su tuo, kad visą gyvenimą, kad ir kiek turėsi administracijos darbuotojų, gerų virėjų, bet bus tokių dalykų, kad teks visuomet labai daug dirbti pačiam juodo darbo. Nors išvažiuoju atostogų, tačiau nežinau, kas gali atsitikti. Pavyzdžiui, tu grįžti iš banketo trečią valandą nakties, o jau po pusvalandžio skambina ir sako, kad apiplėšė jūsų restoraną, važiuokite ir aiškinkitės su policija. Tokių nutikimų dažnai būna. Tačiau jei nuspręsite, kad norite to imtis, nebijokite ir eikite tik į priekį. Atminkite, kad pagrindinės savybės versle yra darbštumas, atkaklumas, būtina siekti užsibrėžtų tikslų“, – linki R. Galvonas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.