...

Lietuvių startuolis atidarė įmonę JAV: atskleidė ryškiausius verslo steigimo skirtumus

Verslas

2019.09.03

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: .

Lietuvių startuolis atidarė įmonę JAV: atskleidė ryškiausius verslo steigimo skirtumus

R. Laurinavičius Iš asmeninio albumo

Lietuvių sukurtas integruotos rinkodaros įrankis „Omnisend“ atidarė įmonę JAV ir rugsėjį priims pirmąjį darbuotoją. Pasak startuolio įkūrėjo Ryčio Laurinavičiaus, metų pabaigoje planuotą plėtrą paskubino itin didelis pastarojo laikotarpio augimas.

„Daugiau nei pusė mūsų klientų yra JAV ir Kanadoje, tad įmonės steigimas ten buvo natūralus žingsnis. Planavome pirmuosius darbuotojus priimti metų pabaigoje, tačiau paslaugų poreikis tose rinkose pastarąjį pusmetį auga taip sparčiai, kad nebegalime laukti“, – sako R. Laurinavičius.

Pašnekovo teigimu, palyginti su praėjusių metų liepa, „Omnisend“ pardavimai išaugo daugiau nei tris su puse karto, o JAV ir Kanados rinkos šiuo metu sudaro apie 65 proc. startuolio klientų krepšelio.

Ryškiausi šalių skirtumai

Vienas didesnių verslo steigimo JAV skirtumų, palyginti su Lietuva, anot R. Laurinavičiaus, yra valstybės struktūra. Lietuvoje paprastai užtenka pasirinkti miestą, kuriame bus vykdoma veikla, tačiau JAV būtina nuspręsti, kurią valstiją pasirinkti, o kiekvienoje jų galioja savos taisyklės.

„Biuro steigimas JAV susideda iš kelių sudedamųjų dalių: pirmiausia reikia inkorporuoti įmonę kurioje nors iš valstijų – ir čia jau prasideda klausimai, kurioje iš valstijų geriau, patogiau, pigiau ir t. t. įmonę atidaryti. Nuo to priklauso korporatyvinių mokesčių dydžiai, kurie skiriasi kiekvienoje valstijoje, taip pat skiriasi ir reikalavimai, pateikiamų dokumentų skaičius ir kiti dalykai. Mes pasirinkome Delaverą. Mūsų žiniomis, ši valstija yra pagarsėjusi būtent dėl lengvesnio kelio steigiant įmones“, – pasakoja R. Laurinavičius.

Vėliau verslo steigimo seka tampa panaši į lietuviškąją – prasideda teisiniai ir dokumentaciniai reikalai. „Žinoma, reikia sutvarkyti teisinius klausimus, kurie gana panašūs į lietuviškus: pasitvirtinti įmonės įstatus, apsispręsti dėl akcininkų, atsidaryti įmonės banko sąskaitą, priregistruoti įmonės buveinę fiziniu adresu. Mes pasitelkėme „Stripe Atlas“ paslaugą, nes jie suteikia galimybę atsidaryti įmonę fiziškai nebūnant JAV. Jie ir sutvarkė visus dokumentus“, – tikina pašnekovas.

Samdo vietinius

JAV rinka startuoliui nėra naujiena, mat „Omnisend“ paslaugomis gali naudotis vartotojai iš 130 pasaulio šalių. Visgi, kalbant apie fizinį verslą, tai nauja aplinka, kurioje, kaip sako pats startuolio savininkas, kyla daug klausimų.

„Verslo prasme mums tai nėra nauja rinka. Nauja yra tai, kad toje šalyje samdome darbuotojus. Vadinasi, „Omnisend“ tampa JAV darbdaviu, o su tuo kyla papildomų niuansų, nes darbo teisė JAV labai skiriasi nuo Europos Sąjungos, IT sektoriaus darbuotojai ten įpratę gauti opcionus, o Lietuvoje dar tik tvarkoma jiems suteikti reikalinga teisinė bazė. Nuo rugsėjo JAV dirbti pradėsiantis darbuotojas – itin daug patirties šioje srityje turintis ir vietos rinką puikiai išmanantis profesionalas. Jo ir kitų būsimų komandos narių svarbiausia užduotis – didelių klientų pritraukimas ir verslo partnerysčių vystymas“, – sako „Omnisend“ įkūrėjas.

Pašnekovas pabrėžia, kad pats didžiausias sunkumas steigiant verslą JAV kyla dėl teisinės duomenų bazės skirtumų nuo mums įprastų.

„Sunkumų kelia teisiniai reikalai, nes neturime patirties JAV, todėl tenka pasikliauti vietinių teisininkų ir buhalterių konsultacijomis“, – atvirauja R. Laurinavičius.

Naujai įsteigtame biure įmonė ketina šiemet įdarbinti tris darbuotojus, planuojama iki 2 mln. JAV dolerių kasmetinių investicijų. Be to, startuolio įkūrėjas sau ir komandai kelia dar daugiau ambicingų tikslų.

„Mes matome JAV biurą kaip pardavimų ir partnerysčių centrą, kurio darbuotojai daugiausia dėmesio skirs tam, kad atvestų didelių klientų ir vystytų strategines partnerystes. Tikimės, kad ilgainiui JAV biuras generuos reikšmingą „Omnisend“ pajamų dalį. Per metus ten planuojame pasamdyti apie dešimt minėtų sričių profesionalų. Tame biure dirbs žmonės su išskirtine, reikšminga patirtimi iš e. prekybos industrijos, tad tikimės didelės pridėtinės vertės kūrimo“, – pasakoja R. Laurinavičius.

 

„Tikimės, kad ilgainiui JAV biuras generuos reikšmingą „Omnisend“ pajamų dalį.“ R. Laurinavičius

 

Itin sėkmingas startuolis

„Omnisend“ – vienas iš nedaugelio pelningų, savarankiškai išsilaikančių startuolių Lietuvoje. Penktus metus veikiančio lietuviško startuolio paslaugomis šiuo metu naudojasi daugiau kaip 60 tūkst. e. prekybos verslų net iš 130 šalių. Be šiemet įsteigto JAV, įmonė taip pat turi biurus Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje ir Ukrainoje.

Pastaruoju metu itin sparčiai augantis startuolis patraukė ir investuotojų dėmesį – šiemet „Omnisend“ sulaukė jau trijų pasiūlymų parduoti įmonę. Nors derybų detalių R. Laurinavičius neatskleidžia, tačiau teigia, kad naujausias strateginio investuotojo iš JAV pateiktas pasiūlymas, jei įvyktų, būtų didžiausias lietuviško startuolio pardavimo sandoris šalyje.

„Kol kas siekiame verslą auginti patys, valdyti jį iš Lietuvos, pasitelkdami itin patyrusius kolegas kitose rinkose“, – sprendimą atsisakyti parduoti įmonę komentuoja verslininkas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.