NUO GRIUVĖSIŲ IKI SĖKMINGO RESTORANO (#)

Lukas Paškevičius prieš mėnesį Šį straipsnį perskaityti užtruks: 2 min. 35 s.
Algirdas Mažeika Aliaus Koroliovo nuotr.
Iš Kauno kilęs modernios lietuviškos virtuvės restorano „Burmistras“ savininkas Algirdas Mažeika (66) pokalbį pradeda prisiminimais apie savo pirmąjį verslą – restoraną „Arka“ Palangoje. Mūsų šalies restoranų veikloje vyras aktyviai veikia nuo 1988 metų. Verslininkas atskleidžia, kad į šią rinką pasuko ne todėl, kad buvo paskatintas kažką sukurti, o todėl, kad reikėjo išlaikyti šeimą ir jai padėti finansiškai.

Pirmasis verslas nuo griuvėsių

„Dar 1988 m. įsigijau apleistą pastatą Palangoje – stogas sulūžęs, žiemą buvo pilnas rūsys vandens ir būtent nuo tokių griuvėsių pradėjau savo verslininko kelią. Tikrai nemaniau, kad verslas taip išaugs. Padarėme kapitalinį remontą, teko nemažai padirbėti, tačiau labai džiaugiuosi, kad būtent tuomet sumaniau pradėti verslą. Jei ne tas momentas, galbūt ir šiandien nebūtų restorano „Burmistras“. Iš kitų išsiskiriame tuo, kad mūsų restorane galite rasti lietuviškų nacionalinių ar europietiškos virtuvės patiekalų. Dažnai vyksta gyvos muzikos, teminiai vakarai, liaudiškos vakaronės“, – pasakoja restorano įkūrėjas.

Paklaustas, kodėl buvo pasirinktas toks pavadinimas, A. Mažeika prasitaria, kad pavadinti restoraną būtent taip paskatino Kauno rotušės ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius. Buvo sugalvotas naujas interjeras ir pasiruošta startuoti. Bandydamas palyginti laikotarpius, kai buvo įsteigtas pirmasis restoranas ir dabartinis, verslininkas ilgai negalvodamas atsako: „Žinoma, kad dabar yra lengviau verslui, jei lygintume 1988-uosius ir 2019-uosius metus. Dažnai išgirstu žiniasklaidoje, kad verslininkams šiandien yra „kaišomi pagaliai“, sudėtinga rasti darbuotojų, kad nedarbas šalyje didėja, o kvalifikuotų darbuotojų mažėja. Tiesos yra, tačiau situacijos taip nedramatizuočiau.“

Konkurencija juntama tik tarp jaunimo

Restorano savininkas pabrėžia, kad konkurencija dažniau juntama tarp jaunimo ir naujų verslų, o ilgamečiai savininkai stengiasi padėti vieni kitiems: „Mes turime nemažai pažįstamų, stengiamės kalbėtis, diskutuoti, keistis naudinga informacija, esame ne kartą paskolinę įrangos ar baldų kitiems restoranams, vieni kitiems visuomet esame pasiruošę ištiesti pagalbos ranką. Žinoma, jaunimo restoranai užsiima konkurencija, tačiau mes į tai nesiveliame.“ Vyro manymu, versle turi vyrauti draugiškumas ir didžiulis tarpusavio supratimas.

„Nors mūsų šalyje rinka gana maža, atvykę užsieniečiai pagerina situaciją. Jie nori paragauti lietuviškų patiekalų ir juos įvertinti. Labiausiai jiems patinka išbandyti cepelinus, bulvinius blynus ar šaltibarščius. Turime net tokių užsakymų, kai turistai atvyksta iš užsienio, kai kurie jau nebe pirmą kartą lankosi mūsų šalyje ir skambina mums, rezervuoja vietą restorane iš anksto. Taip pat tenka daryti išvažiuojamuosius banketus dvaruose ar sodybose. Tai tikrai palengvina mūsų šalies rinkos trūkumus, paįvairina kasdienybę“, – pasakoja A. Mažeika. Vyro teigimu, norint būti ne tik verslininku, bet ir geru verslininku, reikia paaukoti visą save – praktiškai visą savo gyvenimą. Jis tikina jau pamiršęs, kad savaitėje egzistuoja tokios dienos kaip šeštadienis ir sekmadienis.

„Versle dažnai pasitaiko tokių dalykų, kurių negalėtum susapnuoti net pačiame blogiausiame sapne. Tačiau tuo šis darbas ir įdomus. Restoranas nėra parduotuvė, kad galėtumėte atvežti prekes, jas sustatyti ir parduoti. Iš pradžių tikrai buvo sudėtinga, tačiau dabar, kai yra įdirbis, viskas vyksta greičiau ir paprasčiau. Kalbėjausi su ne vienu verslo savininku, jie vienbalsiai patvirtina, kad vienas sunkiausių dalykų pasaulyje yra atsidaryti restoraną, kuris būtų sėkmingas. Taip pat versle yra labai svarbūs partneriai. Stengiamės būti atsakingi jiems, viską vykdyti laiku, nevėluoti, o tai versle labai svarbu. Tuomet galima pasiūlyti nuolaidas ar geresnes sąlygas klientams, drąsiai jaustis rinkoje ir konkuruoti su kitais rinkos dalyviais“, – atskleidžia restorano įkūrėjas.

Darbuotojams siūlomos geriausios sąlygos

A. Mažeika džiaugiasi, kad restorane besidarbuojančių komandos narių atlyginimai yra vieni didžiausių tarp Lietuvos restoranų, jie dažnai viršija 1 tūkst. eurų: „Dėl to labai džiaugiamės, nes kai žmonės uždirba gerai, ir mes esame laimingi. Žinoma, turime pasikvietę darbuotojų ir iš užsienio, yra įdarbinti keli ukrainiečiai. Labai vertinu profesionalumą. Turime darbuotojams visokių paskatinimų: dažnai organizuojame keliones, neseniai plaukėme per Kauno marias, žaidėme žaidimus, dainavome dainas – tai padeda sukurti stipresnę ir profesionalesnę komandą. Taip pat skatiname darbuotojus premijomis. Dauguma restorane dirba nuo pat pirmos dienos iki dabar, džiaugiamės, kad jie išsilaiko ir yra didžiausi savo srities profesionalai.“

Verslininkas atvirauja, kad restorane dažnai apsilanko jaunimas ir prašo darbo, nori įgyti patirties. Tačiau įdėtos viltys ne visuomet pasiteisina. Visgi didžiausia bėda, anot A. Mažeikos, kalbant apie darbuotojus, yra padavėjai. Jų kaita didesnė nei kitų komandos narių. Kai kurie išvažiuoja į Jungtinę Karalystę, ieško lengvų galimybių užsidirbti užsienyje.

Greito atsipirkimo be juodo darbo nebūna

„Kai įsteigėme patį pirmąjį restoraną, nebuvo jokių socialinių tinklų, spauda nebuvo tokia populiari ir skaitoma. Todėl geriausias rinkodaros būdas nuo tų laikų iki šių dienų yra žinios sklaida iš lūpų į lūpas. Dabar, kai atsirado socialiniai tinklai, jie tikrai pagelbėja ir prisideda prie restoranų rinkodaros. Turime specialistų savo komandoje, kurie rūpinasi rinkodara ir gerai išmano priemones bei jų efektyvumą. Svarbiausia komandoje turėti savo srities profesionalų ir vizija bus išpildyta“, – patarimais dalinasi verslo įkūrėjas.

A. Mažeika sako, kad, norint atidaryti gerą restoraną, reikia kelių šimtų tūkstančių eurų: „Dažnai jauni žmonės atsidarę nori, kad verslas greitai atsipirktų, tačiau tie, kurie pirmiausia galvoja apie atsipirkimą, gali pamąstyti ir apie bankrotą. Tikrai yra buvę tokių atvejų ir pasiūlymų, kai mums siūlė greitai uždirbti, tačiau atsisakėme. Suvokiame, kaip veikia verslas ir kad greito atsipirkimo be juodo darbo tikrai nebūna. Pamirškite laisvadienius, šventes ar savaitgalius ir atiduokite visą save tik verslui. Būtent to norėčiau palinkėti ir pradedantiesiems verslininkams.“

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2018 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai