...

Įkurtoje veterinarijos klinikoje teko padirbėti ir su žmonių požiūriu

Verslas

2019.10.29

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: .

Įkurtoje veterinarijos klinikoje teko padirbėti ir su žmonių požiūriu

Dovilė ir Mindaugas Lidžiai Iš asmeninio albumo

Iš Šilalės kilę Dovilė ir Mindaugas Lidžiai, ieškodami vietos savo verslui, Klaipėdą, kurioje tuo metu gyveno, iškeitė į gimtąjį kraštą. Sprendimas netrukus pasiteisino, nes atidaryta veterinarijos klinika „Laimingas ūsas“ ne tik skaičiuoja klientų srautus, bet ir sėkmingai plečiasi.

Keliai grąžino į gimtąjį kraštą

Sutuoktiniai susipažino dar studijuodami Kauno veterinarijos akademijoje (dab. LSMU Veterinarijos akademija), vėliau, kartu atlikę praktiką Klaipėdoje, nutarė ten ir likti, kol galiausiai ėmė suktis mintys apie nuosavą verslą ir grįžimą namo, į Šilalę.

„Klaipėdos veterinarijos klinikoje dirbome gana ilgai – patirties ir praktinių įgūdžių iš viso sėmėmės apie aštuonerius metus. Nors niekada nesvajojome apie nuosavą verslą, vieną dieną mus su vyru aplankė jausmas, kad norisi būti arčiau gimtosios Šilalės ir įkurti ten savo kliniką. Paradoksalu, tačiau studijuodami Kaune negalvojome, kad grįšime iš ten, kur kažkada norėjosi sprukti, tačiau su metais pradedi mąstyti racionaliau. Kadangi Šilalėje tuo metu nebuvo nė vienos veterinarijos klinikos, tai tapo dar didesniu postūmiu išnaudoti nišą rinkoje. Tuomet dar nenujautėme, kas mūsų laukia. Tiesiog jautėmės be galo tvirti, pasitikintys savo žiniomis ir niekas negalėjo mūsų sustabdyti. Taip Šilalėje prieš ketverius metus duris atvėrė pirmoji veterinarijos klinika „Laimingas ūsas“, besirūpinanti šunų, kačių ir kitų augintinių sveikata“, – pasakoja D. Lidžiuvienė.

Sudėtinga pradžia

Mažame mieste dažnai reikia kitokio įdirbio negu startuojant sostinėje ar kitame Lietuvos didmiestyje. Anot pašnekovės, tai ypač jaučiama veterinarijos srityje.

„Mūsų ankstesnė darbovietė buvo savo vardą ir klientų pasitikėjimą pelniusi veterinarijos klinika, kurioje niekuomet netrūko klientų. Nesvarbu, budi jaunas ar vyresnis gydytojas, gyvūnėlių šeimininkai pasitiki kiekvienu. Įkūrę kliniką Šilalėje, susidūrėme su kitokiu požiūriu ir į gydytojus, ir į gyvūnus. Mažesniuose šalies miesteliuose daugeliu atvejų žmonės nemato poreikio gydyti, dažnai galvoja, kad geriau užmigdyti gyvūną. Tuomet supratome, kad bent iš pradžių daugiau teks dirbti ne su gyvūnėliais, o su jų šeimininkais“, – pasakoja pašnekovė.

Šią problemą sutuoktiniai siekia spręsti edukuodami miestiečius, aiškindami jiems apie veterinarijos svarbą ir santykio su gyvūnais esmę. Be klinikos valdymo, D. ir M. Lidžiai atlieka ir sudėtingą šviečiamąją misiją.

„Klaidingą požiūrį į augintinius bandėme keisti per vietinę žiniasklaidą, viešai kalbėjome apie gyvūnų sveikatą, jų mitybos ypatumus ir tai, kad augintiniai gali sirgti tokiomis pačiomis ligomis kaip žmonės. Praėjo tie laikai, kai pasižiūri į gyvūną ir suleidi bet kokių vaistų. Šiandien viskas turi būti paremta tyrimais bei diagnostika ir tai įrodyti žmonėms buvo sunkiausia. Laikui bėgant, maždaug po metų intensyvaus darbo, pradėjome pastebėti pokyčius, pamažu atsirado nuolatinių klientų, kurie vis sugrįžta“, – džiaugiasi D. Lidžiuvienė.

Verslo pradžioje ne tik teko keisti aplinkinių požiūrį, bet ir prireikė nemažų investicijų. „Neslėpsiu, iš pradžių buvo tikrai sudėtinga. Pirmiausia daug jėgų ir investicijų atėmė klinikai tinkamų patalpų įrengimas. Įsikūrėme sename, mūsų pačių rankomis naujam gyvenimui prikeltame pastate. Daug skaičiavome ir strategavome, investavę dalį savo santaupų ir pasinaudoję UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) paramos priemonėmis „Subsidijos verslo pradžiai“ bei „Verslumo skatinimas 2014–2020“, finansuojamomis Europos socialinio fondo lėšomis, įsigijome visą reikiamą įrangą. Iš lūpų į lūpas, per rekomendacijas ir laikraščių skelbimus pritraukėme pirmuosius klientus – nedideliuose miesteliuose informacija sklinda greitai“, – mažo miesto pranašumą verslui atskleidžia D. Lidžiuvienė.

Plečia verslą

Ketverių metų įdirbis puikiai pastebimas realiais darbais. Dar šį pavasarį klinika „Laimingas ūsas“ duris atvėrė ir kitame mieste – Šilutėje.

„Atidaryti dar vieną kliniką mus paskatino puikūs darbo rezultatai, nusidriekusios eilės klientų ir jų pasitikėjimas. Prieš tai į „Laimingą ūsą“ Šilalėje atvažiuodavo nemažai klientų iš Šilutės ir Tauragės. Iš pradžių mums tai atrodė labai keista, nes tuose miestuose yra bent kelios veterinarijos klinikos, tačiau klientai vis tiek rinkosi mus. Pasiteiravę, kodėl, išgirdome, kad žmonės mūsų klinika labiau pasitiki. Pasitikėjimas – didžiausias ir brangiausias darbo rezultatas, kurį kada nors galėjome pasiekti. Pasijutome dar tvirčiau ir nusprendėme atidaryti dar vieną kliniką Šilutėje. Be to, viskas aplinkui eina į priekį, todėl nuolat turi skirti nemažas investicijas atsinaujinimui, kitaip klientams būsi neįdomus ir jie tiesiog rinksis geresnius už tave“, – įsitikinusi pašnekovė.

Keturių asmenų komanda, kurią sudaro trys gydytojai ir buhalterė, anot D. Lidžiuvienės, sukasi iš visų jėgų ir stengiasi palaikyti komandinę dvasią, padėti vieni kitiems, o kartais nevengia bendradarbiauti ir su kolegomis iš kitų miestų.

„Dabar važinėjame pirmyn ir atgal, vieną dieną esame Šilutėje, o kitą – Šilalėje. Jeigu norime kažkur išvykti – į seminarą ar tarptautinį kongresą, kartais klinikas netgi tenka uždaryti arba prašyti kolegų iš Kauno ar Klaipėdos pagalbos, nes prisišaukti veterinarų dirbti mažesniuose šalies miestuose tikrai sunku, jaučiame jų trūkumą“, – atvirauja moteris.

Verslas – azartiškas žaidimas

Pasakodama, kodėl nepasiduoda ir nenuleidžia rankų, pašnekovė tikina, kad pradėtas nuosavas verslas įtraukia ir dažniausiai nesuteikia galimybės grįžti atgal. Remdamasi savo patirtimi, ji siunčia svarbią žinutę ir kitiems startuojantiems verslininkams – svarbu nepasiduoti.

„Žinoma, galėjome dirbti kaip dirbę, tačiau jei jau esi kažką pradėjęs, juk negali pasiduoti. Verslą apskritai lyginu su įtraukiančiu azartiniu žaidimu, nes jis kupinas veiksmo. Šiaip ar taip, visos įdėtos pastangos vieną dieną versle tikrai duoda rezultatą, svarbu žvelgti optimistiškai“, – sako D. Lidžiuvienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.