...

Aromaterapinė kosmetika – iš natūralumo poreikio

Verslas

2019.10.31

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: .

Aromaterapinė kosmetika – iš natūralumo poreikio

Dalia Nosevičienė Iš asmeninio albumo

Dešimtmetį išdirbusi teisme teisėjo padėjėja, iš Švenčionių kilusi, bet nuo studijų laikų sostinėje gyvenanti Dalia Nosevičienė (39) pakeitė savo gyvenimo būdą kita kryptimi. Jos susidomėjimas natūralia kosmetika virto daugiau nei pomėgiu: su drauge pradėjusi gaminti natūralias odos priežiūros priemones, įkūrė biokosmetikos akademiją „BIOCOS academy“. O 2018 m. pradžioje jos pirmosios mūsų šalies rinkoje pradėjo gaminti ir prekiauti aromaterapijos gaminiais, skirtais augintiniams, pavyzdžiui, apsauginiu balzamu šunų pėdutėms, kuris jau pelnė pripažinimą – iškovojo aukso medalį parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2018“.

Ieškojo, kol rado užsienyje

Studijuodama D. Nosevičienė susipažino su dabartine verslo partnere Jolanta. Jos ne tik kartu mokėsi, bet ir dalinosi buitimi – gyveno viename bendrabučio kambaryje. Pašnekovė pasakoja, kad verslo idėja kilo Jolantai, kuri ieškodama sau tinkamų kosmetikos priemonių pradėjo rimčiau gilintis į gaminių sudėtis: „O čia labai tiko posakis: „Kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių.“ Atsivėrė akys, kai supratome, kad brangi garsių prekių ženklų kosmetika, parduodama vaistinėse (tuomet tai buvo kokybės rodiklis), yra absoliuti sintetika, pateikta gražioje ir prabangioje pakuotėje. Taip pradėjome ieškoti alternatyvų, dairytis produkcijos Jungtinėje Karalystėje, JAV, kur natūrali kosmetika jau buvo ne kažkoks pasaulio stebuklas.“

Noras sužinoti daugiau

Pasak „BIOCOS academy“ vadovės D. Nosevičienės, iš pradžių tai net nebuvo verslo idėja, o greičiau pomėgis, noras sužinoti daugiau ir poreikis išmesti visas savo kosmetikos priemones. „Kadangi jautėmės apgaudinėjamos masinės, sintetinės kosmetikos gamintojų, pajutome poreikį skleisti žinią savo draugams, artimiesiems, kad yra ir kitokia kosmetika, kurią mums dovanoja gamta. Juk visiems ir be didelių diskusijų buvo ir yra aišku, kad obuolys iš savo sodo ar ekologinio ūkio yra sveikesnis ir vertingesnis nei atvežtinis, kuris pusę metų stovėdamas vazoje nekeičia savo išvaizdos. Jeigu žiūrime, renkamės, ką valgome, kodėl nesirenkame, ką tepame ant odos?“ – stebisi moteris ir prisimena, kad šios jųdviejų su kolege mintys ir idėjos pasirodė priimtinos, įdomios ir kitiems. Artimieji, draugai palaikė, todėl po truputį pomėgis ir popamokinė bei savaitgalinė veikla tapo verslu ir gyvenimo būdu.

Ištikimos tvaraus verslo idėjai

Minėdamos įmonės veiklos dešimtmetį, 2018 m. verslininkės vainikavo žengimu į naują sritį – natūralių priežiūros priemonių šuniukams gamybą.

„Pradėjome nuo paprastų mokymų, kaip namie nesudėtingai pasigaminti šviežių kosmetikos gaminių, pažindinome su natūraliais kosmetikos ingredientais – hidrolatais (gėlių vanduo), aliejais, eteriniais aliejais. Mus pažįstantys žmonės drąsiai gali pasakyti, kad esame idėjinės, – šypsosi pašnekovė. – Ir tikrai pagrindinis tikslas buvo ne pelnas, o noras skleisti natūralumo, ekologiškumo ir sveiko grožio žinią. Dėl to ir pasirinkome įmonės pavadinimą – biokosmetikos akademija. Ir iki šiol nepamynėme savo prieš dešimtmetį išsikeltų tikslų: organizuojame įvairiausius mokymus, pažindiname klientus su kosmetikos ingredientais, skatiname naudoti augalinės kilmės kosmetiką, įsileisti į savo namus aromaterapiją. Per tiek metų įgijome labai daug patirties, todėl dabar drąsiai galėtume gaminti pigią sintetinę kosmetiką ir iš to uždirbinėti įspūdingas sumas. Tačiau sąžiningo ir tvaraus verslo idėja neužleidžia vietos godumui“, – pabrėžia aromaterapijos žinovės, iki šiol sulaukiančios visokių savo veiklos vertinimų, įskaitant tuos, kurie skeptiškai vertina natūralias kosmetikos priemones ir teigia, kad „be sintetikos grožio nebus“.

Supa nuostabūs kvapai

Natūralios kosmetikos gamybos įmonei vadovaujančią D. Nosevičienę iki šiol džiugina tai, kad kasdien tenka dirbti su natūraliomis, šviežiomis žaliavomis, apsuptai nuostabiausių pasaulio aromatų. „Mūsų laboratorijoje, kitaip nei cheminės kosmetikos gamintojų cechuose, kvepia! O kaip įdomu ir gera dirbti su tokiomis medžiagomis, kurti mišinius ar sudėtingesnes receptūras. Kaip tik šiuo metu ruošiame naujo gaminio receptūrą: atidarius indelį net seilės burnoje ima kauptis, – apie savo darbo kasdienybę pasakoja moteris. – Smagu, kai net mūsų vaikai yra tokios kosmetikos testuotojai – jie puikiai atpažįsta arbatmedžius, nes jų kvapas pasklinda namuose prasidėjus niūriajam lietuviško klimato sezonui, dievina citrusinių vaisių eterinius aliejus, mielai tepasi kokosų, sviestmedžių aliejais po vonios procedūrų.“

Griežtai kontroliuojama

Pasak D. Nosevičienės, kadangi jų veiklos pradžia labiau priminė pomėgį, apie investicijas ir atsiperkamumą daug negalvojo. Dirbdamos šioje srityje, moterys spėjo patirti, kad kosmetikos gamintojo verslas yra labai sudėtingas, nes tai licencijuota ir griežtai kontroliuojama veikla. „Nors daugeliui gali pasirodyti kitaip – juk kosmetiką dabar gamina ir prekiauja visi, kas tik netingi – pilnas internetas ir turgeliai nelegalių gamintojų, kurie nesilaiko jokių reikalavimų ir yra nekontroliuojami. Natūraliai priimame konkurenciją su kitais oficialiais gamintojais – gerbiame jų veiklą, nes žinome, kaip tai sudėtinga ir atsakinga.

„Sudėtingiausia yra tai, kad negali vien tik kurti ir mėgautis savo kūrybos rezultatais, – šiek tiek apgailestauja pašnekovė. – Šalia šių malonumų vykdomi rimti tyrimai, kainuojantys įspūdingas sumas. Kol gaminys atsiduria parduotuvės lentynoje, nueinamas ilgas kelias. Ir net tuomet negali atsipalaiduoti – nuolatos atliekama kokybės kontrolė, kartais visa partija utilizuojama, jeigu paaiškėja, kad gamyboje buvo padaryta klaida…“

Savo patirtimi biokosmetikos akademijos įkūrėjos jau dalijasi ir su kitais: sėkmingai vykdo privačių prekių ženklų veiklą – kuria ir gamina gaminius kitiems prekių ženklams.

Pradedantiesiems savo verslą ar projektą biokosmetikos kūrėjos linki: „Išmatuokite, kiek turite vidinio tikėjimo ir stiprybės. Pagalvokite, ar sugebėsite suderinti verslą su šeima. Jeigu norite ramių atostogų, laisvų savaitgalių ar vakarų, tuomet rekomenduojame dirbti samdomą darbą.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.