...

Augalinio maisto bistro įkūrėjas linki palankumo aplinkai

Verslas

2019.11.22

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: , .

Augalinio maisto bistro įkūrėjas linki palankumo aplinkai

Nors „Holigans“ steigėjas, verslininkas Gintas Vincerževskis (48) ir pritaria vieno pažįstamo apie maitinimo verslą pasakytai minčiai, kad „jeigu gali jo nepradėti, tai nepradėk“, šypsodamasis priduria: „Panašu, kad mes nepradėti negalėjome.“ Iš Šiaulių kilęs verslininkas buvo vienas iš nedaugelio, tuo metu sostinėje atidaręs vegetariško maisto užkandinę.

„Sudaryti meniu buvo tikras iššūkis, kvietėmės draugus ir pažįstamus, pravertė ir gurmaniška patirtis“, – sako G. Vincerževskis. Dabar pradėtas verslas auga. Šių metų pavasarį, persikėlus
iš stoties rajono į Šiaurės miestelį, pradėjo veikti erdvesnis vegetariško bei veganiško maisto restoranas „Holigans“ ir sveikuoliškų desertų „Smaližainė“.

Dėmesingumas gamtai

Pirmasis būsimo verslininko G. Vincerževskio darbas buvo prekybos agento vienoje tarptautinėje įmonėje, tačiau samdomas darbas konkuravo su tikrai jaudinančiomis idėjomis.
„Su bendraminčiais stengiamės propaguoti aplinkai (ir sau) palankesnį gyvenimo būdą. Prieš ketverius metus apie vegetarišką ir veganišką mitybą jau nemažai buvo kalbama, tačiau dar nebuvo daug daroma, tad mums pasirodė įdomu atskleisti, kad augalinis maistas taip pat gali būti skanus ir visavertis. Ir palankus aplinkai. Būti palankiems aplinkai mums, kaip ir daugumai, tuo metu reiškė rūšiuoti buitines atliekas, naudoti kuo mažiau kuro, rinktis saulės ir vėjo elektros energiją ar sodinti daugiau medžių. Taip, tai išties labai svarbūs palankumo gamtai aspektai, tačiau mes susimąstėme, kad paprastas kasdienis poreikis valgyti gali turėti didelės įtakos mus supančiai aplinkai ir planetai, kurioje mes gyvename. Pastaruoju metu kasdienė visos žiniasklaidos tema – maisto, subalansuotos mitybos ir saiko pojūčio įtaka sveikatai. Bet kaip siejasi tai, ką aš valgau, aplinka, kurioje gyvenu ir netgi klimato kaita? Mokslininkai seniai kalba, kad iškastinis kuras (nafta, anglys) ir mėsos pramonė yra didžiausi mūsų planetos teršėjai, labiausiai atsakingi už klimato kaitą. Dabar pasaulyje gyvena apie 7 mlrd. žmonių ir 60 mlrd. gyvūnų, auginamų mėsai. Prognozuojama, kad 2035 m. gyvens apie 9 mlrd. žmonių ir, esant tokiam mėsos vartojimo augimui, Kinijoje, Indijoje ir Afrikos šalyse reikės apie 120 mlrd. gyvūnų. Tai reiškia, kad dar labiau bus kertami miškai, dar daugiau bus suvartojama geriamojo vandens, kurio jau dabar trūksta, ir dar daugiau išmetama CO2 dujų, kurios kaitina planetos atmosferą. Žemei ir žmonėms tai taps nepakeliama našta ir pasekmės gali būti nenuspėjamos. Ar galime vartoti ir valgyti atsakingiau? Ir, kaip daugelis mokslininkų tvirtina, sveikiau?“ – atsakingo verslo užuomazgas dėsto pašnekovas.

Rūpimų klausimų sprendimas

Po jaudinančių klausimų atsirado ir konkretus noras ką nors daryti. G. Vincerževskis kartu su bendraminčiu, savo draugu ir kolega Ramūnu Prasausku įkūrė vieną pirmųjų augalinio maisto vietų sostinėje, stoties rajone. Tam jie pasirinko bistro ir restorano formatą. R. Prasauskas turėjo darbo patirties restoranuose, o svarbiausia – daug noro gaminti.

„Įkūrėme „Holigans“, kurio idėja yra parodyti, kad mes galime valgyti vertingą, skanų, sotų ir sveikesnį maistą, būdami daug palankesni aplinkai. Ar pasaulis šypsosi, kai valgai tu?“ – tokiu kasdieniu klausimu verslininkai skatina mąstyti savo klientus.

Nuo kitų maitinimo įstaigų „Holigans“ skiriasi tuo, kad darbuotojai čia atrenkami itin kruopščiai, pageidaujami tik neturintys žalingų įpročių – nerūkantys, nepiktnaudžiaujantys alkoholiu. Čia laikomasi Zero Waste (gyvenimo be atliekų) filosofijos – atliekos rūšiuojamos, o dauguma medžiagų – servetėlės, popieriniai rankšluosčiai – ekologiški. „Norime būti draugiški tiek savo lankytojui, tiek aplinkai“,- sako G. Vincerževskis.

Nuo veganiškų suvožtinių iki tortų

Vegetarišką bistro greitai papildė ir desertinė. R. Prasausko žmona Neringa prisiminė, kad jos senelė buvo žinoma konditerė Klaipėdoje. Pasirodė, kad ir ji paveldėjo jos talentą. Moters sukurti vegetariški ir veganiški tortai bei desertai tikrai originalūs ir iki šiol yra labai mėgstami klientų.

Apie „Holigans“ valgiaraštį jo įkūrėjas G. Vincerževskis pasakoja: „Pažįstama sveikos mitybos ir gyvensenos specialistė iš Norvegijos sukūrė mūsų pirmųjų suvožtinių augalinius kotletukus, o Ramūnas po ilgų eksperimentų jiems iškepė bemieles bandeles. Meniu idėja buvo pasiūlyti klientams tuos pačius įprastus lietuviškus ir europietiškus patiekalus, tik kiek palankesnius aplinkai. Ir vertingesnius – nusprendėme, kad virtuvėje nenaudosime šaldytų produktų, pusgaminių. Iki dabar pagrindines daržoves – bulves, morkas, burokėlius, morkas – perkame tiesiai iš ekologinių ūkių, apskritai maisto ir saldumynų gamybai naudojame daugiau nei 70 proc. ekologiškų produktų.“

Draugiški chuliganai

Dėl pavadinimo verslininkai apsisprendė mintyse turėdami asociaciją apie draugiškus chuliganus. „Holi“ reiškia meilės ir spalvų šventę. Ji yra švenčiama Indijoje jau daugiau nei 5 tūkst. metų, o dabar ji tapo populiari ir Vakaruose. Vilniuje kasmet Vingio parke vyksta spalvų šventė „Holi“. Pavadinimo galūnė „-gans“, galima sakyti, kilo nuo „vegans“, – žaismingą pavadinimo prasmę iššifruoja G. Vincerževskis, teigiantis, kad kartais pajuokaudami mėgsta klientų paklausti: „Ką šiandien gero iškrėtei?“

Augalinį maistą populiarinantis ir pats jį mėgstantis pašnekovas džiaugiasi ne tiek dėl išskirtinio pavadinimo, o labiau dėl to, kad galėjo pasiūlyti žmonėms kažką išskirtinio: „Kad ir mūsų desertus bei tortus – mūsų konditerės labai kūrybiškos ir tai daro mus labai lanksčius. Galime pagaminti iš tiesų labai skanius ir natūralius tortus įvairių produktų netoleruojantiems žmonėms: veganiškus, be kiaušinių, be glitimo, be cukraus, žaliavalgiškus arba, kaip konditerės juokauja, be nieko.“

Pradėti paprasta, sunku išlaikyti

G. Vincerževskio teigimu, maitinimo verslo pranašumas yra toks, kad pradėti jį paprasta, tačiau palaikyti labai sunku. Pradėjus savąjį, pašnekovui trūko patirties restoranų versle, todėl sunkiausia buvo suprasti verslo procesus ir specifiką, kaip teisingai organizuoti darbą.

„Tai nelengvas verslas, nes jis aprėpia visus veiklos aspektus: gamybą, aptarnavimą, logistiką, pardavimus, rinkodarą ir komunikaciją. Toks didelės įmonės mini modelis. Ir dažniausiai visas šias užduotis turi įveikti nedidelis kolektyvas, kartais keli žmonės. Konkurencija maitinimo versle didelė, todėl tinkamai pasirinktas meniu, efektyvus procesų valdymas ir nuolatinė išlaidų analizė turi labai didelę reikšmę, norint subalansuoti finansus. Kadangi tai verslas, kuriame labai daug kas daroma rankomis, sąnaudos personalui – atlyginimams ir mokesčiams – sudaro labai nemažą dalį. Mūsų atveju ekonomiškai pagrįsti veiklą tapo dar sudėtingiau. Be to, kad mūsų virtuvė ir taip nišinė, mes priėmėme sprendimą nepardavinėti alkoholio ir kavos su kofeinu. Sudėję viską į vieną – šviežius, daugumoje ekologiškus produktus, jų apdirbimą čia ir dabar, meniu be jokių dirbtinių priedų ir be alkoholio – matome, kad maksimaliai apsisunkinome sau gyvenimą“, – apie iššūkius kalba šios srities žinovas.

Patys geriausi – atsidavę savo darbui

Dar verslininkas pamini, kad verslo sėkmei svarbu, kur maitinimosi įstaiga įsikurs. „Vieta labai svarbi pradedant maitinimo verslą. Kartais reikia turėti kantrybės išlaukti būtent tavo verslui labiausiai tinkančios vietos. Kitas svarbus dalykas – be gerų santykių komandoje nieko neįmanoma pasiekti. Svarbiausi žmonės įmonėje turi sirgti savo darbu, ši veikla turi būti jų prigimtinė“, – patarimais dalijasi „Holigans“ įkūrėjas.

Pradedantiesiems G. Vincerževskis linki pasinaudoti žmonių, patyrusių toje srityje, kurioje pradedamas verslas, patarimais: „Klauskite, bandykite ir vėl klauskite. Nepradėkite verslo, jeigu nesate pasiruošę jam atiduoti viso savęs ir dar daugiau.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.