...

Septyneri metai darbo padėjo sukurti pirmąjį Lietuvos vienaragį

Verslas

2019.12.02

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Septyneri metai darbo padėjo sukurti pirmąjį Lietuvos vienaragį

Milda Mitkutė milijardinio verslo įkūrimo pradžioje Andrius Ubartas

Mildos Mitkutės ir Justo Janausko kiek daugiau nei prieš dešimtmetį įkurtas didžiausias Europoje naudotų drabužių mainų ir prekybos startuolis „Vinted“ praėjusią savaitę paskelbė pasiekęs 1 mlrd. eurų vertės ribą ir tapo pirmuoju mūsų šalyje startuoliu vienaragiu (angl. unicorn). Anksčiau „Vinted“ yra gavęs vieną patarimą iš investuotojų, valdančių milijardų vertės portfelį. Tai „šliaužk, eik, bėk“ – toks principas, kuriuo turėtų vadovautis startuolis. Ir laimi tos įmonės, kurios bėga greičiausiai. „Vinted“ komandai tai pavyko padaryti su kaupu!

Pritraukė reikšmingą investiciją

Praėjusią savaitę išplatintame pranešime spaudai startuolis „Vinted“ pasidžiaugė savo sėkme ir nurodė pritraukęs reikšmingą, 128 mln. eurų siekiančią investiciją iš savo naujo investuotojo – rizikos kapitalo fondo „Lightspeed Venture Partners“. Kartu investavo ir jau esami, anksčiau „Vinted“ sėkme patikėję investuotojai „Sprints Capital“, „Accel“, „Insight Venture Partners“ ir „Burda Principal Investments“.

25 mln. narių bendruomenę vienijančios platformos „Vinted“ komanda atskleidžia, kad pritrauktą investiciją skirs technologijos tobulinimui bei dar spartesniam augimusi Europos rinkoje.
„Pasaulinė naudotų drabužių rinka artėja prie lūžio taško – vartotojai vis atsakingiau pradeda vertinti savo pirkimo įpročius. Dėkojame naujiems ir esamiems investuotojams, kurie tiki mūsų misija įrodyti, kad naudotos prekės gali tapti pirmu vartotojo pasirinkimu. Pritrauktos investicijos rodo, kad pasirinkome tinkamą kelią kuriant daugiau vertės mūsų nariams, ir kartu signalizuoja, kad rinkoje vis dar yra daug neišnaudotų galimybių“, – sako „Vinted“ generalinis direktorius Thomas Plantenga.

Pradžia žaidžiant verslą

„Vinted“ idėja kilo iš asmeninio M. Mitkutės poreikio, kai ji pamatė, kad prikaupė pernelyg daug drabužių, o jos draugas J. Janauskas pasiūlė sprendimą – sukurti puslapį, kuriame mergina galėtų nenaudojamus drabužius parduoti.

„Anksčiau buvau tikra akcijų auka. Pamatydavau, kad drabužiui taikoma 70 proc. nuolaida, ir būtinai pirkdavau. Kai sukirtome rankomis, kad darome, pradžioje tai atrodė kiek nerimta, bet Justas iš karto pradėjo programuoti. Jis šia mintimi tikėjo daugiau kaip verslu, o aš – kaip socialiniu projektu“, – apie idėjos pradžią „bznstart.lt“ pasakoja M. Mitkutė.

Vėliau, savo namuose priėmę apsistoti turistes iš Vokietijos, draugai suprato, kad „Vinted“, o tuomet dar „manodrabuziai.lt“ paslauga, bus naudinga ir reikalinga užsienio rinkose. Viešnios išsakė norą prisidėti prie šio projekto ir išversti platformą į vokiečių kalbą. Taip prasidėjo pirmieji startuolio žingsniai užsienio rinkose. Pirmosios investicijos startuolį aplankė praėjus penkeriems metams nuo įsikūrimo. Šiuo metu „Vinted“ veikia dešimtyje šalių, o kompanijoje dirba daugiau nei 300 darbuotojų.

Lengvas požiūris į verslą pradžioje leido išbandyti įdomiausias idėjas ir tai, anot M. Mitkutės, yra viena iš sėkmės priežasčių: „Jeigu mes nuo pradžių būtume kalbėję, kad „Vinted“ yra verslas ir jis turi būti sėkmingas, ko gero, būtume daug ko nedarę taip, kaip darėme dabar. Kadangi visa tai, kas vyko, mes vertinome kaip pomėgį ir žaidimų aikštelę, skirtą verslo ir rinkodaros strategijoms išbandyti, galėjome veikti gerokai drąsiau. Visa sėkmė pirmiausia prasideda nuo suvokimo.“

Ekosistema nenustoja augti

Sparčiai augančių startuolių Lietuvoje apstu. Be to, tarp Baltijos šalių Lietuvoje rizikos kapitalo investicijų augimas yra didžiausias: Estiją lenkiame 47 proc., o Latviją – net 127 procentais. Užsienio investuotojų susidomėjimas Lietuvos startuoliais vis didėja, sparčiai auga jų vertė. Tokios įžvalgos pateikiamos šią savaitę pristatytame „Dealroom.co“ tyrime. Jame buvo analizuojamas Vidurio Rytų Europos ir Baltijos regiono šalių rizikos kapitalas, startuoliai ir technologijų ekosistemos augimo potencialas nuo 2013 iki 2019 metų. Tyrimą inicijavo „Startup Lithuania“, „Contrarian Ventures“, „Koinvesticinis fondas“ ir „TGS Baltic“.

Atliktas tyrimas rodo, kad užsienio investuotojų susidomėjimas Lietuvos startuoliais vis didėja, ypač patrauklūs jie tampa Vakarų Europos ir JAV investuotojams. Iš viso Lietuvoje šiandien veikia jau daugiau nei 900 startuolių.

Anot „Koinvesticinio fondo“ direktorės Viktorijos Vaitkevičienės, geriausia aplinka startuolių ekosistemoms vystytis yra tuomet, kai jiems skiriamas pakankamas finansavimas, skatinantis jų verslo augimą: „Būtent tai mes dabar ir turime Lietuvoje. Fondo valdytojai deda visas pastangas ir siekia auginti bei puoselėti naujus startuolius, tikėdamiesi, kad artimiausiu metu turėsime pirmąjį lietuvišką vienaragį.“

Kas bus antras?

Anot rizikos kapitalo fondo „Contrarian Ventures“ partnerio Tomo Kemčio, Lietuvos startuolių ekosistema vis garsiau skamba pasaulyje ir greta vienaragiu tapusio „Vinted“ dažnai linksniuojami kiti pažangių Lietuvos įmonių vardai, kurie potencialiai greitai gali papildyti lietuviškų vienaragių gretas.

„Kiekvienais metais mūsų nedidelėje šalyje atsiranda vis daugiau pasaulinių kompanijų su ambicingais įkūrėjais ir talentingomis komandomis. Kaip fondas, investuojantis visoje Europoje ir Izraelyje, kasdien bendraujame su didžiausiais rizikos kapitalo fondais pasaulyje, tad labai džiaugiamės, kad Lietuvos startuolių, tokių kaip „Tesonet“, „Trafi“ ar „TransferGo“, vardas yra žinomas labai plačiai. Vis daugiau užsienio rizikos kapitalo investuotojų atranda Lietuvą ir lietuviškus startuolius. Mes tikimės, kad šis tyrimas ir jo išvados šį procesą pagreitins ir multiplikuos“, – teigia „Contrarian Ventures“ partneris T. Kemtys.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.