...

„Šviežia kava“ – verslas, prasidėjęs nuo 7 kavos maišų

Verslas

2013.02.25

Autorius: Vilija Andrulevičiūtė

Temos: .

„Šviežia kava“ – verslas, prasidėjęs nuo 7 kavos maišų

Vytautas Kratulis: Sėkmingo kavos verslo vadovas sako, kad verslumo gyslelė egzistuoja Asmeninio albumo nuotr.

Su 39-erių Vytautu Kratuliu, prieš 12 metų pradėjusiu kavos parduotuvių-kavinių verslą, susitinkame vienoje iš jaukių „Šviežios kavos“ kavinių. „Mano verslas prasidėjo nuo 7 maišų kavos“, – šypteli V. Kratulis.

Verslumo gyslelė

Sėkmingo kavos verslo vadovas sako, kad verslumo gyslelė egzistuoja. „Manau, turiu senelio genų, kuris buvo tarnautojas, bet turėjo savo ūkį, kur gamino dešras, jas veždavo į Vilnių parduoti. O mano tėvai – visiški inteligentai, vienas dirbo ministerijoje, kitas – televizijoje, kur jokių verslumo gebėjimų nereikėjo. Vis dėlto be mokslo tapti sėkmės lydimu verslininku, net ir turint tą gyslelę, sudėtinga. Būna žmonių, prie kurių limpa pinigai, bet aš nesu iš jų. Turiu tarptautinio verslo vadybos bakalaurą, mokiausi Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje. Turiu ir politologijos magistro laipsnį, politologas turėčiau būti, bet baigęs šiuos mokslus visa galva nėriau į verslą“, – pasakoja pašnekovas.

V. Kratulis prasitarė, kad į pirmą darbą jį įtaisė brolis. „Dirbau kooperatyve, gaminau moteriškus vasarinius batus, tiksliau klijavau jiems padus. Pridariau visokio broko, – šypteli vyras. – Šiaip labai mažai dirbau kaip samdomas darbuotojas. Tokį darbą dirbdamas nejaučiau komforto, turbūt todėl atsirado ir „Šviežia kava“.“

Pradžia – nelengva

Kavos parduotuvių-kavinių tinklo vadovas pasakoja, kad pradėjus verslą teko patirti įvairių problemų: „Turėjau skolų, bet nepriteklius žmogų skatina ką nors daryti. Kai ko nors neturi, to nori ir sieki visomis jėgomis. Kai turi viską, sunku save motyvuoti.“

Jo teigimu, šiandienės sąlygos verslui kur kas palankesnės nei tada, kai atsirado „Šviežia kava“. „Kai pirmą kartą kreipiausi į Prekybos, pramonės ir amatų rūmus norėdamas kažką eksportuoti, sulaukiau komentaro: „Kokia „Šviežia kava“? Tokia įmonė kavos negamina“ ir pokalbio pabaigos signalo“, – kurioziškos situacijos prisiminimais dalijasi V. Kratulis ir priduria nemanąs, kad tai buvo blogai, juk sudėtingesnėmis sąlygomis pradėtas verslas yra stipresnis.

„Verslas prasidėjo nuo keleto maišų kavos, dabar jau turime nuolatines veiklos kryptis ir nepasakyčiau, kad išgyvename nežabotos plėtros stadiją“, – sako kavos ekspertas.

Jis su džiaugsmu prisimena pirmaisiais „Šviežios kavos“ gyvavimo metais skaičiavęs 200–300 proc. augimą. „Dabar viskas ramiau, kita vertus, šis verslas yra nišinis. Jei žmogaus paklausi, ar reikia kokybiškos kavos, jis pasakys „taip“, bet apibūdinti, kas yra gera, kokybiška kava, greičiausiai nesugebės. Žmonių suvokimas šioje sferoje nėra platus“, – sako V. Kratulis.

„Nesame įgalūs pakeisti visos Lietuvos kavos rinkos, tačiau dar nesame ir sustoję siekti, nuolatos judame į priekį. O tuos terminus, kuriuos įveikusios įmonės laikomos stipriomis, jau seniai įveikėme. Į verslą investuojame nuolat. Kai kurios investicijos atsipirko, bet vis atsiranda naujų. Norime augti ir tobulėti, šiemet savo augimui investuojame pusę milijono“, – priduria pašnekovas.

Rinkos pionieriai

Paklaustas, kaip įmonei sekasi dorotis su augančia konkurencija, V. Kratulis sako, kad geros, ypatingos kavos daugėja ir daugės: „Tai nėra blogai, bet mes esame šios veiklos pionieriai Lietuvoje. Mūsų konkurentams rinkoje atsirasti jau buvo kur kas paprasčiau, jie matė mūsų modelį.“

V. Kratulis džiaugiasi, kad visai neseniai vykęs kavos ruošimo čempionatas parodė, jog Lietuvoje „Šviežios kavos“ meistrai – geriausi. „Iš čempionato parsinešėme du aukso ir vieną sidabro medalius. Apskritai mūsų įmonėje dirba daugiausia barmenų čempionų“, – sako vyras.

Nuo konkurentų „Šviežia kava“ skiriasi ir tuo, kad turi plačiausią geros kavos asortimentą Baltijos valstybėse. „Esame ir nuo pradžių buvome vienintelė vieta, kur galima paragauti tiek skirtingų kavos rūšių ir įsigyti patinkančios. Be to, išsiskiriame tuo, jog turime tiesioginį ryšį su ūkininkais, kurie augina mūsų naudojamas kavos pupeles. Vieninteliai Baltijos šalyse prekiaujame geriausia kava pasaulyje „Cup of Excellence“, – pasiekimais dalijasi pašnekovas.

Pokalbio metu V. Kratulis nustebina skaičiumi kavos puodelių, kuriuos kartais tenka išgerti per dieną – 100, 200. Kavos ekspertas prasitaria, kad po keleto tokių dienų tenka išeiti atostogų. Jėgas vyras atgauna gamtoje, sportuodamas.

Pradedantiems verslininkams V. Kratulis linki klausyti savo širdies balso: „Darykite tai, ką norite daryti, neklausydami, kas ką sako, nematuodami, ar tai prestižas. Žmogus geriausiai jaučiasi, kai daro tai, ką nori. Aš darau.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.