...

Ambicinga ir rizikinga verslo pradžia jau duoda rezultatų!

Verslas

2014.02.10

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Ambicinga ir rizikinga verslo pradžia jau duoda rezultatų!

Gethouse.lt komanda (iš dešinės pirmas Marijus Surdokas, įkūrėjas ) BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Su architektu. „GetHouse.lt“ įkūrėju Marijumi Surdoku susitikome jo įmonės biure Linkmenų gatvėje. Pasodintas prie didžiulio stiklinio stalo dairiausi aplinkui. Akys kliuvo už biure pastatytų maketų. Visi jie atrodė kaip namai, kuriuose būtų vienas malonumas gyventi. Tuo „GetHouse.lt“, ko gero, labiausiai ir išsiskiria, t. y. unikaliais pastatų projektais. Apie tai, iš kur atsiranda įkvėpimas juos sukurti, „GetHouse.lt“ istoriją ir Lietuvos architektūrą su ponu Marijumi ir pasikalbėjome.

Architektūra – didelis menas

M. Surdokas sako, kad architektūra jo gyvenime atsirado dar paauglystėje. Tada mokykloje per vieną braižybos pamoką jis gavo lemtingą užduotį.

„Turbūt devintoje klasėje buvo užduotis per braižybos pamoką – nupiešti namo planą. Dauguma klasės draugų nupiešė vieno ar dviejų kambarių planus, o aš per vakarą nupiešiau didžiulį dvarą su daug patalpų. Kai nunešiau projektą parodyti mokytojai, ši ir paklausė, ar nebūsiu architektas. Iki tos devintos klasės nebuvo minčių, kuo tapsiu, ką darysiu. Po tokio mokytojos pastebėjimo pamaniau, kad architektura tikrai įdomi, ir pradėjau ja domėtis, studijavau jaunojo architekto mokykloje, paskui buvo universitetas, o dabar jau ir sava įmonė“, – pasakojo architektas.

Jis sako, kad bene didžiausias jo įkvėpėjas yra gamta. Joje pamatyti vaizdai nusėda sąmonėje ir padeda formuoti idėjas, kurios vėliau randa kelią į projektus.

„Architektūra yra vienas didžiausių menų. Žmogui, kuris užsiima architektura, reikia nuolat ieškoti įkvėpimo šaltinių. Gamtos įkvėpimas tikrai nėra toks tiesioginis, kad ją kopijuočiau, bet gamtoje gausu įkvepiančių detalių. Keliaudamas, ieškodamas randi netikėtų detalių, idėjų, o jų vedamas kuri. Nebūna, kad pamatai kalną ir sugalvoji jį nukopijuoti architektūroje, bet jis gali pagimdyti idėją ir tu pradedi žaisti su architektūros modeliais, kompozicijomis“, – kalbėjo M. Surdokas.

Ką darysime su inkilais?

Architektas pastebi, kad Lietuvoje architektams dažnai pristinga išmonės. Pasak jo, dabar statoma daugybė pastatų, kurie neturės išliekamosios vertės.

„Manau, architektūroje įkvėpimo šaltinių reikia ieškoti nuolat, nes architektams be įkvėpimo šaltinių išeina tik kažkokie inkilai. Jų Lietuvoje pilna. Nuvažiuokite į bet kurią Lietuvos dalį ir pamatysite keturias sienas ir įstrižą stogą – inkilą. Tokia architektūra prie gražios šalies įvaizdžio tikrai nelimpa. Nuvažiuokite į kurią nors Vakarų šalį ir pamatysite dėsningą architektūrą. O Lietuvoje – inkilynas. Mano viena pirmųjų minčių, įkvėpimas kuriant įmonę ir buvo noras padaryti Lietuvą gražesnę. Negi taip sunku sukurti gražią, bet kartu ne tokią brangią architektūrą? Tai mes ir bandome padaryti: kurti gražią, bet paprastais statybos principais paremtą architektūrą“, – teigė M. Surdokas.

Jis Lietuvos architektūroje pasigenda kryptingumo, ilgametės vizijos. Štai nepriklausomybės pradžioje buvo pristatyta triaukščių, keturaukščių dvarų, kurių niekas nebenori… Dabar atėjo inkilų eilė.

„Vokietija, Šveicarija, Italija – jos visos turi kryptį, kur tie individualūs namai eina. Jeigu užduočiau klausimą, koks yra šiuolaikinis lietuviškas individualus namas, kas į jį galėtų atsakyti? Lietuviškas namas paprastai asocijuojasi su ta sena medine gryčia. Tačiau šiuolaikiškas? Tai turbūt būtų tas inkilas… Mūsų bėda, kad neiname konkrečia kryptimi, vis mėtomės. O ta koncepcija kaip ir nesivysto“, – svarstė pašnekovas.

Pradėjo ambicingai ir rizikingai

M. Surdokas pasakoja, kad „GetHouse.lt“ buvo sukurtas siekiant įnešti į Lietuvos architektūrą ką nors nauja.

„Įmonėje turime dvi architektūros kryptis. Tai paprasti, tradiciniai namai, kuriuos žmonės galėtų pigiai ir gražiai pasistatyti. Kita kryptis yra visiškai kitokia – tai unikali architektūra. Pats pirmas įmonės darbas ir buvo toks, kad tuščiame lauke be jokių užsakovų metėme sau iššūkį ir sukūrėme namą, kuris mums atrodė idealus. Kai pas tave ateina užsakovas, tegul ir daug pinigų, jis tave vis tiek varžo. Sako, kad nori to ir ano. Mes tame laisvame sklype sugalvojome padaryti ką nors, kas mums tikrai patiks. Pamanėme, kad jeigu tai praeis, tai galime galvoti ką nors daugiau, o jeigu ne, tada apskritai mesime tą kryptį“, – prisiminė architektas.

Jaunos įmonės rizika atsipirko. Pasirodė, ir Lietuvoje yra unikalių, stilingų namų poreikis. „Tą vilą sukūrėme Smėlio g. 69. Ji sulaukė susidomėjimo ir iš tokių žmonių, apie kuriuos net negalėjau pagalvoti. Jie klausinėjo, domėjosi. Tą projektą mes pardavėme labai greitai, o namas jau beveik baigtas. Tuomet pamatėme, kad tokių namų Lietuvoje irgi reikia. Aišku, jų per metus gal bus tik kokie 5–6, bet mums su jais labai įdomu dirbti. Mes ir toliau kuriame tokius projektus. Darome tai, kas mums atrodo gražu. Projektus dedame į internetą ir žiūrime, ar jie kam nors įdomūs. Daugelis architektų eina kitu keliu – ieško užsakovų, o tada kuria. Galiu pasigirti, kad esame pardavę du itin unikalius projektus“, – kalbėjo M. Surdokas.

Nori nuosekliai tobulėti

Architektas sako, kad „GetHouse.lt“ ketinama auginti pamažu, į verslą įtraukiant vis daugiau sričių. Labai greitai tai bus vieta, kur ne tik bus galima įsigyti projektą, bet pasirūpinti medžiagomis, interjeru.

„Vizija yra gera architektūra, bet tuose žodžiuose telpa labai daug. Norime kurti kokybišką, gerą architektūrą. Norime ir toliau eksperimentuoti, atrasti ką nors įdomaus ir siūlyti tai žmonėms. Esame jauni architektai ir mano požiūris yra toks, kad reikia daryti viską iš eilės. Manau, labai gražiai augame. Mano linkėjimas įmonei būtų nešokinėti, eiti nuosekliai. Norime išsiskirti ne projektų skaičiumi, o kokybe, išskirtinumu. Tik dirbant tarp nuostabių žmonių, suprantant vienas kitą įmanoma sukurti ką nors gražaus“, – sakė M. Surdokas.

Gethouse.lt projektai

78-1392019732-878496.jpg 78-1392019732-969803.jpg 78-1392019732-549521.jpg 78-1392019732-841853.jpg 78-1392019732-934425.png 78-1392019732-179911.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.