...

Nori klysti ir mokytis

Verslas

2014.03.17

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Nori klysti ir mokytis

„Opus Novum“ įkūrėjas K. Baltrūnas Asmeninio albumo nuotr.

Iš Panevėžio kilęs Karolis Baltrūnas tiesiog nemoka nuobodžiauti. Jaunas verslininkas dega noru mokytis, svajoti, bandyti, o nepavykus atsikelti ir bandyti iš naujo. Buvęs ISM universiteto studentas karjerą pradėjo nuo pardavimo vadybininko darbo, paskui buvo „ISIC Lietuvos“ vadovas, o dabar su bendražygiais augina savo įmonę „Opus Novum“ ir svajoja apie galimybę su vienu iš produktų išplaukti į tarptautinius vandenis.

Nuo mopedo „Minsk“ iki savo įmonės

Kiekvienas esame girdėję į anekdotą panašią istoriją apie milijardierių, kuris prieš daugelį metų rado purviną obuolį, nušveitė jį ir pardavė už penkis centus, o tada už tuos penkis centus nusipirko jau du purvinus obuolius… Įdomu tai, kad K. Baltrūno kelias į verslą kažkuo panašus. Tik jo atveju visa ko pradžia buvo ne purvinas obuolys, o senutėlis mopedas.

„Mano verslininko karjera prasidėjo tada, kai man, penkiolikmečiui, padovanojo seną „Minsk“. Aš jį perdažiau, sutvarkiau. Restauravęs pardaviau už šimtą litų. Nusipirkau apdaužytą motorolerį. Jį irgi sutvarkiau, o šešiolikos nusipirkau savo pirmą automobilį. Gyvenau kaime, tad galėjau važinėti. Tiesa, policija buvo pagavusi. Viskas išsivystė taip, kad jau mokykloje pradėjau prekiauti automobiliais“, – pasakojo verslininkas.

Studijuodamas jis nuolat domėjosi verslo pasaulio naujienomis. Visų pirma tomis, kurios susijusios su informacinėmis technologijomis. Skaitymas, mokymasis skatino svajoti apie ateitį ir kurti ambicingus planus.

„Baigiau universitetą ir nusprendžiau ką nors veikti. Išsikėliau sau tikslus ir juos pavyko gana greitai pasiekti: norėjau būti vadovas ir greitai tapau „ISIC Lietuvos“ vadovu. Pavyko puikiai valdyti produktą, buvo labai įdomu, tačiau mano laikas tarsi nebuvo iki galo užpildytas. Prasidėjo įvairios idėjos, mąstymai. Maždaug prieš metus atsirado projektas „Slip“. Su komanda sukūrėme naujienų portalą, kuriame nebūtų bulvaro, ir stengiamės jį išpopuliarinti.

Galiausiai susibūrė komanda ir įkūrė įmonę „Opus Novum“. Jos pagrindinis produktas yra „Talia Ink“. Šis projektas yra mūsų kraujo linija, kuri užtikrina finansus ir pragyvenimą“, – pasakojo K. Baltrūnas.

Svajoja apie tarptautinį projektą

Šiuo metu daugiausia K. Baltrūno dėmesio tenka stuksy.com. Tai bus savotiškas talentų bankas, kuriame kuriantys žmonės galės skelbti savo kūrinius ir bandyti išgarsėti.

„Šis projektas atsirado vieną rytą. Labai mėgstu žiūrėti „X Faktoriaus“ atrankas. Jos juokingos, linksmos, dažnai tampa ir „viral video“, nes kai yra visai nežinomas žmogus, visiems labai įdomu. Taigi tą rytą sugalvojau sukurti tokią talentų platformą. Taip, yra „YouTube“, per kurį yra išgarsėjusių, tačiau įrašų ten tokia masė, kad vis tiek daugelis lieka nepastebėti. Taigi tokia talentų platforma yra nišinis projektas, kurio tikslas yra atrasti naują pasaulinę žvaigždę..“ – pasakoja verslininkas.

Grįždavau po darbo ir galvodavau, kas toliau. Iš pradžių džiaugdavausi, kad štai grįžtu po darbo ir nieko nereikia daryti. Sėdi sau ant sofos kaip daržovė, ir tiek. Pasidžiaugiau tuo dvi savaites. Daugiau taip negalėjau. Pradėjau domėtis, ieškoti. Ir dabar turiu pilną sąsiuvinį idėjų, tačiau supratau, kad iš to sąsiuvinio nieko nebus. Reikia imti ir ką nors daryti.

K. Baltrūnas

Platforma bus suskirstyta į dvi dalis. Viena skirta talentams, o kita agentams. Pastarieji galės čia susirasti kitą savo klientą. „Platforma kuriama taip, kad net ir eilės rašantys žmonės galės įdėti savo tekstus. Laukiamas bet koks talentas. Jeigu esi talentingas ir nori pasirodyti pasauliui, krauk savo kūrybą į svetainę. Šiuo metu braižome projektą, paleisime bandomąją versiją ir ieškosime tolesnio finansavimo. Dalyvavome ISM organizuotame akceleratoriuje. Pavyko patekti į kitą etapą. Pasišnekėjome su komisijos nariais ir gavome gerų idėjų bei šiokį tokį padrąsinimą, kad ta idėja tikrai gali veikti“, – teigė K. Baltrūnas.

Regis, ramus „Talia Ink“ plėtojimas būtų daug saugesnis ateities scenarijus, bet jaunas verslininkas sako, kad bent kol kas saugumo ir ramybės jam nesinori. Atvirkščiai, jis mėgaujasi rizika ir nuolatiniu mokymusi.

„Su „Talia Ink“ pasaulio nepakeisi. Panašių kompanijų gausu. Taip, mes turime savo klientų ir savo nišą, tačiau taip pasakytų kiekviena rinkodaros kompanija. Visos kompanijos daro tą patį: kuria interneto svetaines, projektus, piešia reklamjuostes. Išsiskiriama nebent kokybe, greičiu, tačiau ypatingo išskirtinumo nėra. Esu dar jaunas, todėl nebaisu sudegti, suklysti. Kaip tik norisi daugiau klysti, nes taip daugiau išmoksti. Kitaip nieko gero nepadarysi“, – įsitikinęs jis.

Rutina nevilioja

K. Baltrūnas turi svajonę – padėti kuo daugiau žmonių atskleisti savo talentą. Tiesa, save jis vertina kukliai.

„Tikiu, kad kiekvienas turi talentą. Nors štai aš esu visiškai netalentingas: nemoku piešti, mano rašto praktiškai niekas neįskaito. Kadaise bandžiau išmokti groti gitara. Pasirodė neįdomu ir mečiau. Tapau verslininku ir apgaudinėju save, kad toks mano talentas. Tačiau kiti turi ką parodyti ir man labai įdomu tai pamatyti, – sako jis, o išgirdęs pastebėjimą, kad gal talentas ir galėtų būti gebėjimas padėti kitiems atskleisti savo talentą, tik šypteli ir priduria: – Na, gerai, galime pabandyti save tuo įtikinti…“

Jaunas verslininkas ramiai gyventi dar nepasiregęs. Jame tiesiog per daug idėjų ir energijos. Tuo jis įsitikino dirbdamas su „ISIC Lietuva“.

„Grįždavau po darbo ir galvodavau, kas toliau. Iš pradžių džiaugdavausi, kad štai grįžtu po darbo ir nieko nereikia daryti. Sėdi sau ant sofos kaip daržovė, ir tiek. Pasidžiaugiau tuo dvi savaites. Daugiau taip negalėjau. Pradėjau domėtis, ieškoti. Ir dabar turiu pilną sąsiuvinį idėjų, tačiau supratau, kad iš to sąsiuvinio nieko nebus. Reikia imti ir ką nors daryti. Lengviausia buvo pradėti nuo „Slip“, nes reikėjo tik svetainės ir žmonių. Taip ir judėjau toliau. Atsirado „Talia Ink“, „Stuksy“. Atsiras ir dar daugiau projektų. O jeigu vieną kartą nepasiseks, tai pasiseks kitą“, – įsitikinęs K. Baltrūnas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.