...

Jeigu tu pas kokteilį neateini, tai kokteilis ateis pas tave

Verslas

2014.05.29

Autorius: Agnė Žilevičiūtė

Temos: , .

Jeigu tu pas kokteilį neateini, tai kokteilis ateis pas tave

Aistis Zidanavičius – barmenas, išskirtiniais alkoholiniais kokteiliais stebinantis išvažiuojamosiose šventėse Asmeninio albumo nuotr.

Aistis Zidanavičius (31 m.) – barmenas, išskirtiniais alkoholiniais kokteiliais stebinantis išvažiuojamosiose šventėse. Ne vieno barmenų konkurso ir čempionato laimėtojui norisi pasiekti tobulybę. Jis savo gyvenimo aistrą pavertė mėgstamu darbu ir tuo gyvena.

„Viską pamirštu – apima euforija“

Kaip ir dauguma jaunų žmonių, Aistis į Vilnių atvyko studijuoti. Studijuodamas programų sistemų inžineriją iš Alytaus kilės vaikinas stengėsi suderinti mokslus ir keliones į užsienį.

Išvykęs svetur ne poilsiaudavo, o dirbavo restoranuose ir kavinėse. Taip besidarbuodamas smalsus jaunuolis atrado savo aistrą, kurią pavertė ne tik darbu, bet ir hobiu. „Kokteilių baras namuose“ yra veikla, kuriai Aistis atiduoda visą save.

„Mano aistra yra kokteiliai, jų kūrimas, plakimas ir demonstravimas žmonėms. Man patinka vakarėlius paversti gyvybingesniais. O sukauptomis žiniomis dalijuosi per savo vedamas pamokas. Kai maišau kokteilius, viską pamirštu, apima euforija“, – prisipažįsta vyras. Jo rankose gimė ne vieno restorano, baro ir kavinės kokteilių meniu.

Barmenas ruošia tik gėrimus? Netiesa

Būdamas studentas Aistis buvo išvykęs tris kartus į Ameriką. Pastarąjį kartą užsibuvo ilgiau, todėl nutraukė magistro studijas. Grįžęs į Lietuvą vaikinas pasitelkdamas kelionių agentūros pagalbą pradėjo ieškoti barmeno darbo užsienyje.

„Norėjau dirbti prie baro, nes tai atrodė įdomu“, – neslepia pašnekovas. Jam pasiūlė vykti į Kiprą – Pafo miestą. Tačiau dėl to, kad be barmeno patirties, turėjo įsidarbinti padavėju. Gavęs pirmą laisvą dieną, jis nuskubėjo apžiūrėti miesto tikėdamas rasti barą, kuris ieško barmeno. Darbo rasti nepavyko, tačiau susipažinęs su vieno baro savininku lietuvis gavo vertingos informacijos: „Įsivaizdavau, kad barmenas maišo tik gėrimus, o jis man pamokė, kad tai yra bendravimas su klientais, o gėrimai – tik antra dalis.“

Grįžęs į darbovietę Aistis direktoriaus išprašė leisti padirbėti ir barmenu.

 

Susiraskite veiklą, atsiduokite jai ir ieškokite būdų, tobulinkite save tiek toje veikloje, tiek asmeniniame gyvenime, nes profesiškai tobulėti neužtenka – tai siaura sritis.

A. Zidanavičius

 

„Ten buvo kavinė, todėl teko daugiau virti kavą, nei ruošti kokteilius. Nors jų buvo tik kokie penki, vis tiek džiaugiausi“, – prisimena pašnekovas.

Pasitelkęs interneto platybes Aistis stengėsi pasisemti kuo daugiau žinių apie kokteilių ruošimą, o užsisakęs reikiamą įrangą juos maišydavo ir namuose po darbo.

„Pradžioje valandų valandas praleisdavau prekybos centro alkoholio skyriuje skaitydamas kiekvieno alkoholinio gėrimo etiketę, nes, prisipažinsiu, nieko nenusimaniau“, – šypsosi pašnekovas.

Noras susirasti nemokamą darbą neišdegė

Norėdamas išmokti daugiau ir įgyti patirties Aistis nusprendė ieškotis papildomo nemokamo darbo kitame bare, tačiau niekam jo paslaugų nereikėjo. Po kurio laiko nusišypsojo laimė – kelias dienas jis galėjo įvertinti savo žinias dirbdamas barmenu.

Įgavęs pasitikėjimo Aistis grįžo į Lietuvą ir išsikėlė tikslą – įsidarbinti kokteilių bare „Shooters“. Teko gerokai pasistengti, tačiau vaikino sugebėjimai buvo įvertinti. Jis pradėjo dalyvauti barmenų konkursuose, vykdavo į išvažiuojamuosius vakarėlius maišyti kokteilių, kilo karjeros laiptais, bet po kurio laiko kokteilių baras buvo uždarytas.

„Išvažiuodamas dirbti į vakarėlius atsigaudavau, todėl jausdamas, kad barui artėja uždarymas, nusprendžiau teikti išvažiuojamųjų vakarėlių paslaugą ir visa galva į tai pasinėriau“, – prisipažįsta vyras.


Darbas, kurio nereikia dirbti

Ši paslauga tampa vis populiaresnė Lietuvoje. Aisčio, kaip barmeno, paslaugų vis dažniau reikia per gimtadienius, mergvakarius, vestuves bei įvairius vakarėlius. Jis su užsakovais visada aptaria kokteilių meniu, pasirūpina visais gėrimais, ingredientais ir papuošimais.

„Darbu to nevadinu, tai yra kokteiliai, bendravimas, dalijimasis žiniomis, juokavimas, kliento nustebinimas nauju skoniu – visada stengiuosi suplakti tokį kokteilį, kurio žmogus dar nebūtų gėręs.

Kokteiliui svarbi išvaizda, kvapas, pateikimas ir skonis. Man nesinori daryti prasčiau, nei esu matęs kitur“, – sako užsispyrimu ir atkaklumu pasižymintis Aistis.

Šios jo savybės ypač atsiskleidžia prakalbus apie konkursus. „Laimėti konkursą nėra sėkmė, tai juodas darbas. Turi sugalvoti daug elementų, kurie sudaro vientisą kokteilį, kuris turi savo legendą. Man labiausiai patinka aperityvo kokteiliai, todėl konkursuose stengiuosi geriausiai pasirodyti šioje įskaitoje. Mano pats didžiausias laimėjimas yra šių metų konkursas „Havana Club Grand Prix“. Birželio 1 dieną vykstu į Kubą atstovauti Lietuvai“, – šypteli barmenas. „BZN start“ kolektyvas linki sėkmės ir pergalės.

Aisčio linkėjimas jums: „Susiraskite veiklą, atsiduokite jai ir ieškokite būdų, tobulinkite save tiek toje veikloje, tiek asmeniniame gyvenime, nes profesiškai tobulėti neužtenka – tai siaura sritis.“

Kokteilių baras namuose

97-1401343341-592199.jpg 97-1401343341-879599.jpg 97-1401343341-264406.jpg 97-1401343341-707553.jpg 97-1401343341-241280.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.