...

Po dviejų parų darbo – planai uždirbti iš sukurtų programėlių

Verslas

2015.02.28

Autorius: BZN start

Temos: , .

Po dviejų parų darbo – planai uždirbti iš sukurtų programėlių

Žaidimo „Vilnius City Quiz“ kūrėjai. Asmeninio archyvo nuotr.

Įrankis, išverčiantis detaliuosius miestų planus į žmonių kalbą, programa, nustatanti giminystės ryšius tarp valstybinėse įstaigose dirbančių žmonių, ir žaidimas, kuris leis pasitikrinti, kaip gerai pažįstate neturistines savo miesto vietas. Visa tai buvo sukurta per Vilniuje vykusias atvirų duomenų dirbtuves – hakatoną „Open Data Fest 2015“, kurį organizavo VšĮ „Versli Lietuva“.

Renginyje iš viso buvo pristatyta apie pusšimtį idėjų, ką įdomaus ir naudingo galima sukurti, naudojant renginiui atvertus nuasmenintus duomenis, kuriuos yra sukaupusi Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos automobilių kelių direkciją, Ryšių reguliavimo tarnyba, Statistikos departamentas ir įvairios kitos institucijos.

 

Nusprendėme kurti žaidimą, o ne kitokią programą, nes tai mūsų komandai pasirodė gana smagus būdas panaudoti atvirus duomenis. Įvertinę jėgas supratome, kad galutinę žaidimo versiją tikrai pavyks sukurti per savaitgalį.

M. Stankevičius

 

Renginio dalyviai kone nepertraukiamai darbavosi 48 valandas, o finalą pasiekė septynios idėjos. Nugalėtoja tapo, komisijos vertinimu, komanda, kuri, panaudojusi internete rastas nuotraukas bei Vilniuje išdėstytų vaizdo kamerų fiksuojamus vaizdus, sukūrė žaidimą „Vilnius City Quiz“. Žaidėjams rodomi Vilniaus vaizdai, tačiau ne tokie, kokie pristatomi turistams skirtuose miestų giduose, o pavyzdžiui – galerijų, barų, sankryžų nuotraukos. Žaidimo tikslas – atpažinti telefono ekrane matomas vietas. Laimėtojų komandą sudarė trys programuotojai, reklamos specialistai ir verslo studentas iš Čekijos. Šią savaitę žaidimas bus patalpintas į programėlių parduotuves, tad parsisiųsti į savo išmaniuosius telefonus galės visi norintieji. Žaidimo kūrėjai jau ruošia ir monetizacijos modelį – turi kelis variantus, kaip patobulinus žaidimą, iš jo būtų galima ir užsidirbti.

„Nusprendėme kurti žaidimą, o ne kitokią programą, nes tai mūsų komandai pasirodė gana smagus būdas panaudoti atvirus duomenis. Įvertinę jėgas supratome, kad galutinę žaidimo versiją tikrai pavyks sukurti per savaitgalį. Kol kas turime žaidimą, kuriame rodomi Vilniaus vaizdai. Artimiausiu metu tokį pat ketinama sukurti iš Kauno ir Prahos nuotraukų“, – pasakojo vienas iš komandos „Vilnius City Quiz“ narių Mikas Stankevičius.

Per renginį taip pat buvo sukurtos programėlės, leidžiančios nustatyti giminystės ryšius tarp valstybinių įstaigų darbuotojų, prototipas, pasiūlyta, kaip tobulinti miesto dviračių nuomos bei kitų tinklų programas. Dėmesio ir pripažinimo sulaukė idėja, kaip pateikti detaliuosius miesto planus, kad juos lengvai suprastų ne tik architektai ar urbanistikos specialistai, bet ir visi kiti gyventojai.

Praėjusį savaitgalį sostinėje vykęs renginys buvo dalis tarptautinių Atvirų duomenų dirbtuvių „International Open Data Hackathon“, kurios vyko daugiau nei 30-yje pasaulio miestų. Pirmą kartą atvirų duomenų dirbtuvės Lietuvoje vyko 2013-aisiais. Jas organizavo programos „Kurk Lietuvai“ dalyviai. Jie, kaip ir su atvirais duomenimis dirbančio startuolio „Place I Live“ kūrėjai, padėjo organizuoti ir šių metų renginį „Open Data Fest 2015“.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.