...

Martynas Grigonis: „Siekiu mokytis ir tobulėti visą gyvenimą!“

Verslas

2015.03.26

Autorius: Aistė Noreikaitė

Temos: .

Martynas Grigonis: „Siekiu mokytis ir tobulėti visą gyvenimą!“

Projekto „NoobApps“ kūrėjas - Martynas Grigonis. Asmeninio archyvo nuotr.

Martynas Grigonis – jaunas, veržlus, verslus, kūrybingas ir šmaikštus abiturientas. Vaikinas ir jo komanda su projektu „noobApps“ jau antrus metus tapo Klaipėdos moksleivių mokomųjų bendrovių (MMB) mugės nugalėtojais. Apie idėjas, tikslus bei ambicijas – pokalbis su jaunuoju verslininku M. Grigoniu.

„noobApps“ – jauni, veržlūs ir perspektyvūs

Baigus 10-ą klasę vaikinui teko praktikuotis įmonėje „AppCamp“. Ten jis praleido keturias savaites, susipažino su gausiu būriu žmonių, dirbančių informacinių technologijų, būtent programėlių kūrimo, srityje. „Grįžęs namo į Klaipėdą, artėjant naujiems mokslo metams, pradėjau mąstyti apie MMB. Suvokiau, kad po mėnesio praktikos su bendraminčių komanda galėčiau sukurti naudingą programėlę. Su „Ąžuolyno“ gimnazijos moksleiviais, grįždami iš ekonomikos stovyklos, sugalvojome programėlės „Klausk herojaus“ užuomazgas. Nuo to viskas ir prasidėjo“, – „noobApps“ atsiradimo istoriją prisimena jaunasis verslininkas.

Esu tikras, kad, gilinant žinias studijų metu, pradėti plėtoti projektai įgaus dar didesnį pagreitį. Kaupiamas žinių bagažas, naujos pažintys leis maksimaliai įgyvendinti projektų idėjas.

M. Grigonis

Idėją pašnekovas ėmėsi įgyvendinti nieko nelaukęs: „Pradėjau rinkti komandą, pasitariau su mokytoju. Pats viską programavau, kolega parašė trumpą informaciją apie programėlę duomenų bazei pildyti ir elementariems duomenims atsisiųsti į telefoną. Dizaineriai sukūrė kategorijų piktogramas, savitą ir bendrą stilių. Jau po keleto mėnesių pristatėme pirmąją „noobApps“ sukurtą, vaikams skirtą socialiai atsakingą programėlę „Klausk herojaus“. Žinoma, joje buvo programinių klaidų, bet mes labai džiaugiamės – juk tai pirmoji mūsų pačių kurta programėlė!“

Kaip pabrėžia pašnekovas, „noobApps“ yra tikra komanda. Jos nariai nuolat motyvuoja ir skatina vieni kitus. Žinoma, prie motyvacijos kėlimo prisideda ir laimėjimai bei pelnas. „Man asmeniškai šis projektas suteikia labai daug. Turėjau galimybę formuoti komandą, rinkti ir burti žmones, organizuoti jų veiklą. Nemažai klydau, bet tikrai daug ir išmokau. Pagaliau pasistūmėjau į priekį kaip programuotojas. Per penkerius metus norėčiau suformuoti sklandžiai veikiantį komandos branduolį, kuris gebėtų įgyvendinti net didžiausio masto projektus. Didžiausia ambicija – per penkerius metus rinkai pateikti pirminį viešą akcijų siūlymą (IPO)“, – apie projektą kalba vaikinas.

Jaunasis verslininkas priduria, kad jų veikloje neišvengiami ir šiokie tokie nesklandumai: „Šiek tiek problemų kyla su programėlių pristatymu ir viešinimu. Kai vien „Apple Store“ parduotuvėje per dieną atsiranda daugiau nei 1,2 tūkst. naujų programėlių, paskęsti tarp jų nesunku“, – teigia M. Grigonis.

Kalbėdamas apie investicijas, vaikinas atskleidžia, kad jos buvo minimalios: „Nusipirkome „iOS“ bei „Android“ kūrėjų licencijas (apie 130 JAV dolerių) ir jos jau seniai atsipirko. Na, gal tik mūsų pačių laikas ir pastangos dar nespėjo visiškai atsipirkti, bet, įvertinę įgytą patirtį ir žinias, manome, kad tai sėkminga investicija, kuri dar atsipirks ateityje.“

Pažanga ir laimėjimai

Šiais metais „noobApps“ atnaujino programėlę „Klausk Herojaus“ ir su ja laimėjo 24 val. programavimo konkursą „Programuoju policijai“ (angl. Hack for Police). Šiuo metu prie duomenų bazės tiesioginę prieigą turi ir ten savo informaciją pildo ne tik Raudonasis Kryžius, bet ir Lietuvos policija. Be to, jaunuoliai dalyvavo ir konkurse „App Camp 2014“. „Nors ten į laimėtojų grupę ir nepatekome, sulaukėme nemažai teigiamų atsiliepimų. Sukūrėme automobilių dalijimosi (angl. carpooling) programėlės prototipą „Take Me“, kurį planuojame patobulinti iki visiškai funkcionuojančios programėlės. Beje, šiemet antrus metus buvome išrinkti geriausiais Klaipėdoje vykusioje MMB mugėje“, – laimėjimus vardija pašnekovas.

Paklaustas, kas prisideda prie jų idėjų plėtojimo ir įgyvendinimo, M. Grigonis tikina, kad komandai padeda ne vienas veiksnys ir asmuo: „Mums padėjo ir padeda daug veiksnių. Internetas taip pat nemažai prisideda prie mūsų, kaip kompanijos, pažangos. Klaipėdoje vykstantis periodinis startuolių renginys „Mazgas“ taip pat šiek tiek padeda gauti įvairių konsultacijų.“

IT žinių semsis užsienyje

„Labai tikiuosi įstoti į vieną iš Didžiosios Britanijos universitetų. Čia noriu studijuoti kompiuterių programavimo specialybę. Tai rimtai apsvarstytas sprendimas. Ilgai rinkausi tarp ekonomikos ir programavimo. Pasirinkau programavimą, nes tai mano pomėgis, turiu ir įgūdžių, leidžiančių pačiam kurti produktų prototipus. Esu tikras, kad, gilinant žinias studijų metu, pradėti plėtoti projektai įgaus dar didesnį pagreitį. Kaupiamas žinių bagažas, naujos pažintys leis maksimaliai įgyvendinti projektų idėjas“, – ateities planais dalijasi pašnekovas.

Pokalbio pabaigoje M. Grigonis ragina nebijoti bandyti. „Dažnai nereikia išradinėti dviračio. Yra nemažai žmonių, kurie tam tikrose srityse jau sėkmingai dirba ir dažnai mielai pataria bei padeda. Jų patarimus derėtų išklausyti ir pritaikyti savo veiklos modeliui“, – sako jaunasis verslininkas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.