...

Vertingos pažintys suteikia daug galimybių jaunam verslui

Verslas

2015.06.14

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Vertingos pažintys suteikia daug galimybių jaunam verslui

„Eva Style“ drabužių išparduotuvės įkūrėja - Ieva Guzė. Asmeninio archyvo nuotr.

Vieni apie verslą svajoja jau nuo vaikystės. Kiti jame atsiduria kone atsitiktinai. Alytiškė „Eva Style“ drabužių išparduotuvės įkūrėja Ieva Guzė (28) save neabejotinai priskirtų antrajai kategorijai. Tačiau ilgainiui gyvenimas viską sustatė į savo vietas.

Apie verslą niekada nesvajojo

Verslininkė sako, kad už mintis apie verslą neabejotinai atsakingas jos vyras. „Esu skaičiusi, kad dauguma verslininkų jau nuo vaikystės svajoja apie verslą. Mano situacija visai kitokia. Idėja kurti verslą atsirado per mano vyrą. Su juo dažnai diskutuodavome apie verslą. Tačiau aš pati esu labiau kūrybinis žmogus ir niekada nepagalvodavau, kad būsiu versle. Tačiau baigdama mokslus pradėjau galvoti apie verslą. Tuo metu kaip tik atsirado daug nemokamų seminarų apie verslą. Pradėjau į juos vaikščioti. Taip net kelerius metus galvojau, kol apsisprendžiau, kad reikia pradėti ką nors daryti“, – pasakoja ji.

„Kai esi jaunas, labai gerai aplink save turėti daug žmonių, kurie žino daugiau. Kai esi jaunas, negali visko žinoti, bet gali bendrauti ir klausti patarimų“

I. Guzė

Nusprendus išbandyti save versle, idėjų buvo kilę pačių įvairiausių. Pagaliau atsirado „Eva Style“ idėja. „Pati nešioju didesnių dydžių drabužius, o Lietuvoje su jų pasirinkimu yra gana prasta situacija. Nusprendžiau pabandyti jų nusipirkti užsienyje ir pradėti internetu pardavinėti juos Lietuvoje. Pirmiausia susisiekiau su vienais gamintojais Jungtinėje Karalystėje, iš kurių pirkdavau ir pati, bet, reikia pasakyti, su jais daugiau nebebendrauju. Tas pirmas blynas buvo labai prikepęs (juokiasi). Dėl to pirmo užsakymo man ir dabar nesmagu, nes jis buvo labai didelis ir brangus, o pasitaikė ir brokuotų prekių. Tačiau svarbu nuo kažko pradėti. Tada jau pradėjau geriau matyti, kas ir kaip“, – teigia I. Guzė.

Klaidų nesigėdija

Verslininkė prisipažįsta, kad darbe nuolat pasitaiko klaidų. Verslas jai yra nuolatinis mokymosi procesas. „Dar ir dabar mokausi, ir pasitaiko nemažai nesėkmių. Manau, tai yra normalu. Nežinau, gal kai kurie žmonės jau gimsta su verslininko gyslele, bet paprastai žmogui reikia daug mokytis, o dažniausiai mokomasi iš klaidų. Turiu tik vieną taisyklę – nekartoti tos pačios klaidos antrą kartą. Jos ir stengiuosi laikytis“, – tikina ji.

O išmokti tikrai buvo ko. Juk, pavyzdžiui, ir su mada iki verslo pradžios pašnekovė nebuvo susijusi. „Aš su mada šiaip jau nesu susijusi, todėl apsilankiau Mados akademijoje. Su jos atstovais iki šiol bendrauju, nuolat lankausi mados kursuose ir būtent su jais pradėjau gilinti savo mados žinias. Nors verslui dar tik kiek daugiau nei metai, per juos daug kas pasikeitė. Dabar prekiaujame ne tik didelių, bet ir visų dydžių drabužiais. Pats mano požiūris į užsakymus kitaip formuojasi. Geriau suprantu, ko reikia klientams, tobulėja estetinis suvokimas“, – džiaugiasi I. Guzė.

Bendravimo svarba

Moteris sako, kad versle jai labai svarbus bendravimas. Klientams ji nori atiduoti ne tik prekes, bet ir šį tą daugiau. „Pati esu labai bendraujantis žmogus. Kai moterys ateina, mes dažniausiai pasikalbame paplepame, pasijuokiame, niekada nebūna taip, kad jos tiesiog pasiimtų daiktą ir išeitų. Noriu, kad moteris jaustųsi ne tik nusipirkusi drabužį, bet ir gavusi dar kažką, taip pat pasijustų šiek tiek laimingesnė“, – savo darbo metodus atskleidžia ji.

I. Guzės nuomone, bendravimas jaunam verslininkui yra itin svarbus dar ir todėl, kad tik taip gali kaupti žinias ir tobulėti. „Manau, kad jaunam verslininkui svarbiausia turėti kuo daugiau vertingų pažinčių. Šiuo metu dar vertingesnės už pinigus yra žinios. Kai esi jaunas, labai gerai aplink save turėti daug žmonių, kurie žino daugiau. Kai esi jaunas, negali visko žinoti, bet gali bendrauti ir klausti patarimų“, – teigia verslininkė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.