...

Verslininkas Maltoje derina darbą ir poilsį

Verslas

2015.06.30

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Verslininkas Maltoje derina darbą ir poilsį

Turizmo verslą Maltoje vykdantis vilnietis Mindaugas Statkus. Asmeninio albumo nuotr.

Vilnietis Mindaugas Statkus (33) pernai sėkmingai pradėjo vystyti turizmo veiklą Maltoje. Atsigabenęs laivą iš Olandijos, tautiečius jis ketina plukdyti privačiu kruizu po gražiausias Maltos įlankas, rastas išsamiai ištyrinėjus salą.

Vietos po saule paieškos

Pašnekovas prisipažįsta, kad kelionės jį žavėjo nuo pat vaikystės, tik tuomet nebuvo tokių galimybių laisvai keliauti kaip dabar. Tačiau vienoje vietoje jis niekada nenustygdavo ir tyrinėdavo įvairiausius Lietuvos kampelius, ypač ežerus, – vaikiną domino nardymas, o vanduo jį traukė lyg magnetas. Studijuoti Lietuvos edukologijos universitete M. Statkus pradėjo būdamas 28-erių ir visai neseniai gavo technologijų pedagogikos bakalauro diplomą. Studijuodamas dirbo spaustuvėje. Laikui bėgant, vaikiną ėmė slėgti mintis, kad visą gyvenimą gali tekti praleisti spaustuvėje. Jis vis labiau suprato, kad reikia ką nors keisti, imtis naujos veiklos. „Nebūtina daryti to, ką studijavai, ar ką kiti tave ragina daryti. Aš linkęs eksperimentuoti, ieškoti naujų galimybių – žaviuosi žmonėmis, aiškiai žinančiais, ką turi daryti gyvenime, man taip nepavyksta“, – prisipažįsta pašnekovas. Minčių kurti verslą pašnekovui kildavo vis dažniau, kai ėmė daugiau dėmesio skirti kasdienei savijautai – samdomame darbe nesijautė gerai. „Kalbantis apie darbuotojus ir darbdavius man labai įstrigo vienos Maltoje sutiktos verslininkės žodžiai: „Nieko tokio, jei nerandi savo vietos po saule ir pavargai vaikščioti į pokalbius dėl darbo, gal tai tiesiog reiškia, kad metas pabandyti sukurti ką nors savo.“ Pašnekovas įsitikinęs, kad sutikti žmonės ir susiklosčiusios aplinkybės daro didžiulį poveikį mūsų priimamiems sprendimams. Juk Malta dažniausiai asocijuojasi tik su vienu žodžiu – poilsis. Taip gimė M. Statkaus projektas „poilsismaltoje.lt“.

„Kelionė laivu Maltoje nėra nauja paslauga, konkurencija gana didelė, o pagrindinis mano privalumas – kad būsiu pirmasis lietuvis, teikiantis tokias paslaugas Maltoje“

M. Statkus

Privatus kruizas

Verslo partnerių pašnekovas kol kas neturi ir visa atsakomybė už priimamus sprendimus gula tik ant jo pečių. Turizmo veiklą Maltoje vykdantis verslininkas iki šiol yra dėkingas savo draugams, palaikiusiems ir sutikusiems investuoti į šį projektą. Sėkmingai įvykdžius socialinį eksperimentą „Mes nugabensime laivą iš Olandijos į Maltą patys“, netrukus turėtų būti teikiama nauja M. Statkaus paslauga – privatus kruizas laivu, skirtas iki 5 asmenų grupei. Verslininko tikslas – ne tik plukdyti poilsiautojus, bet ir padovanoti jiems nuostabią dieną, kupiną betarpiško bendravimo, perteikiant poilsiautojams visą sukauptą patirtį bei sudarant galimybę pažvelgti į salą vietinio akimis. „Kelionė laivu Maltoje nėra nauja paslauga, konkurencija gana didelė, o pagrindinis mano privalumas – kad būsiu pirmasis lietuvis, teikiantis tokias paslaugas Maltoje“, – teigia pašnekovas. Verslininko suplanuotoje programoje poilsiautojams įtraukiamos tokios vietos, į kurias neveža nė viena turizmo agentūra, – į įspūdingas įlankas, prie uolų, kurias pašnekovas atrado tik čia pagyvenęs ir savarankiškai tyrinėdamas salą. „Poilsismaltoje.lt“ įkūrėjas atskleidžia, kad vietą poilsiautojams apgyvendinti jis taip pat parinko neatsitiktinai – gyvendamas įvairiuose Maltos miesteliuose jis ieškojo vietos, kur galėtų pradėti vystyti verslą. Geriausias jo atradimas yra Mgaro miestelis, esantis prie gražiausių Maltos paplūdimių.

Verslo kūrimas užsienyje – rizikingesnis

Verslininkas atskleidžia, kad pradedant verslą Maltoje jam prireikė apie 20 tūkst. eurų. „Kalbėti apie atsipirkimą dar šiek tiek keblu, viskas priklausys nuo užimtumo ir oro sąlygų. Nors oras daugeliui čia atrodo visada tobulas, jūra toli gražu ne kiekvieną dieną tinkama pasiplaukioti mažesniu laivu“, – pasakoja pašnekovas. Verslininkas tikisi, kad sulauks tautiečių palaikymo ir norintieji paplaukioti laivu Maltoje rinksis būtent jo teikiamas paslaugas. Pasak pašnekovo, pradedant naują veiklą, ypač kitoje šalyje, visada rizikuojama, kad nepavyks, bet jo tai neišgąsdino, – juk dirbant iš visos širdies rezultatas anksčiau ar vėliau pasiekiamas. „Poilsismaltoje.lt“ įkūrėjas teigia, kad apie verslo kūrimo klaidas kalbėti dar anksti, kol kas jis nelinkęs nieko keisti. „Gal tik daugiau laiko reikėtų skirti darbui, nes gyvenant Maltoje vis norisi pabūti prie jūros“, – prisipažįsta M. Statkus. Verslininkas džiaugiasi, kad vystydamas verslą sutinka daug įvairiausių žmonių, o žodis „monotonija“ jo žodyne retai pasitaiko. Norintiesiems kurti savo verslą vyras pataria tiesiog imtis veiklos – tai bus neįkainojama patirtis, be to, juk visada galima pradėti iš naujo. „Jei jau kyla tokių minčių, kad reikia ko nors imtis, pirmyn, nedelskite ir nesvarstykite visų už ir prieš. Galiu tik paliudyti, kad gyvenime elgiantis ne pagal standartinį elgesio modelį įvyksta stebuklų“, – atvirai teigia pašnekovas. Mūsų pokalbį verslininkas užbaigė citata iš Šventojo Rašto: „Prašykite, ir jums bus duota, belskite, ir jums bus atidaryta.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.