...

Nuo pasakų ir burtų iki chemijos laboratorijos

Verslas

2015.08.09

Autorius: Tomas Fedaravičius

Temos: , .

Nuo pasakų ir burtų iki chemijos laboratorijos

„Mėgintuvėlis LT“ sumanytoja - dr. Renata Česūnienė. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Cheminiai eksperimentai visuomet sužadina žmogaus smalsumą, nesvarbu, ar jam ketveri ar 104 metai. Visi nori žinoti, kaip tas stebuklas įvyko ir kaip jį padaryti pačiam. Eksperimentinis chemijos mokslas žmonėms siejasi su burtais bei paslaptimis, todėl, pasak projekto „Mėgintuvėlis LT“ sumanytojos dr. Renatos Česūnienės (33), pavertus smagia laisvalaikio pramoga, mokslu sudominti vaikus ir suaugusiuosius visai nesunku.

„Jei norite, kad jūsų vaikai skaitytų ir domėtųsi mokslu, turite patys viena ar kita forma juo užsiimti. Kito kelio nėra“, – įsitikinusi dr. R. Česūnienė, pati auginanti mažametį sūnų. Kartu su vyru Laurynu nusprendę, kad vaiką dominti mokslu reikia nuo mažens, abu sėdo ir parašė sūnui įdomią pasaką, o į ją įkomponavo ir realius cheminius eksperimentus.

„Vaikiški renginiai – tai tarsi mokslinis spektaklis su eksperimentais, užduotimis, lobio paieška ir, svarbiausia, eksperimentinėmis dirbtuvėmis, kuriose vaikai gali patys atlikti bandymus. Linksmiausia dalis yra ta, kad, vaikams atlikus eksperimentus, jų tėveliai bėga eksperimentuoti patys“

R. Česūnienė

„Taip jau išėjo, kad tai buvo pirmoji tokio pobūdžio išleista pasaka Lietuvoje. Rašydami ją ir patys išmokome neįtikėtinai daug naujų dalykų, o svarbiausia – sugebėjome sudominti savo sūnų. Vieną dieną sūnus gavo kvietimą į savo draugo gimtadienį, o draugė dar paprašė paskolinti vyrą vaikiškam piratų gimtadieniui. Tuomet pamaniau, kad šventės dalyvius galėtume nudžiuginti ir cheminiais efektais. Kadangi svečiai buvo sužavėti ir ėmė prašyti suorganizuoti jų vaikų gimtadienius, nieko nebeliko tik plėtoti veiklą. Net juokavome, kad projektas pasmerktas sėkmei“, – prisimena pašnekovė.

Eksperimentuoja visi

Nors renginių idėja iš pradžių buvo edukacinė, netrukus klientų pageidavimai ją pakeitė į gimtadienių šventes. Tokia populiariausia „Mėgintuvėlio LT“ renginių forma liko iki šiol.

R. Česūnienė su vyru leidyklai ruošia jau trečią pasaką vaikams, kurią skaitant ir vėl bus galima išbandyti šūsnį naujų cheminių eksperimentų. Be to, pora organizuoja renginius vaikams, nors vieną kitą teko suorganizuoti ir suaugusiesiems.

„Vaikiški renginiai – tai tarsi mokslinis spektaklis su eksperimentais, užduotimis, lobio paieška ir, svarbiausia, eksperimentinėmis dirbtuvėmis, kuriose vaikai gali patys atlikti bandymus. Linksmiausia dalis yra ta, kad, vaikams atlikus eksperimentus, jų tėveliai bėga eksperimentuoti patys. Tai mane labai džiugina“, – atskleidžia verslininkė.


Šiuo metu R. Česūnienė nori projektą išplėsti, todėl ieško jaunų, ambicingų žmonių, norinčių būti „Mėgintuvėlio LT“ komandos varikliukais. „Taip, taip… varikliukais. Tie, kurie projektą galėtų varyti į priekį. Šiuo metu „Mėgintuvėlis LT“ tyrinėja pasaulį, žiūri, kur ir ką daryti, ir jau brandiname mintį įkurti mokslo laboratoriją vaikams. Šiam plėtros etapui trūksta tik kelių dalykų, kad projektas pajudėtų į priekį“, – subrandinta idėja dalijasi veikli moteris.

Kartu su skaitmeninių multimedijos platformų kūrėju Algirdu Stoniu ir jo komanda pora šiuo metu kuria mobiliąją programėlę „Mėgintuvėlis LT“ užsienio rinkoms. Toks projektas verslumo nestokojančiai chemijos mokslų daktarei – visai nauja patirtis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.