...

Pavyko sukurti vienintelę veganišką mitybos programą

Verslas

2015.08.24

Autorius: Aistė Noreikaitė

Temos: .

Pavyko sukurti vienintelę veganišką mitybos programą

„Viskas įskaičiuota“ kūrėjai - Rita Skirpstaitė ir Aivaras Pocius. Asmeninio archyvo nuotr.

Kiekvienam mūsų labai svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą. Gaminti vis kitokį maistą namie atima daug laiko, tad dažniausiai gaminame nedidelį racioną patiekalų, kavinėse jų pasirinkimas taip pat ribotas. Veganams Lietuvoje kol kas apskritai yra mažai vietų, kur būtų galima normaliai pavalgyti ne tik salotų. Tad norėdami išspręsti šias problemas vilnietė Rita Skirpstaitė (30) ir raseiniškis Aivaras Pocius (29) sukūrė veganišką mitybos programą „Viskas įskaičiuota“. Iš skirtingų miestų į uostamiestį atvykę pašnekovai savo verslą ir idėjas vysto Klaipėdoje. Mieste, kuriame jaučiasi atradę save.

Verslo idėja – iš natūralaus kasdienio poreikio

Idėja „Viskas įskaičiuota“ kilo tiesiog kasdienybėje. R. Skirpstaitė ir A. Pocius yra veganai. Pora ne kartą susidūrė su problema, kur ir kaip skaniai pavalgyti. „Mes nenorime valgyti mėsos ir gyvūninės kilmės produktų, nes esame prieš gyvūnų žudymą ir jų vartojimą maistui, tad natūraliai kilo klausimas: „O ką tada valgyti, jei norime valgyti skaniai?“ Lietuvoje nusipirkti ką nors paruošta veganiška beveik neįmanoma. Pats gamindamas sugaišti daug laiko. Maisto gamyba dažniausiai erzindavo ir pamanėme, kad nesame tokie vieninteliai, kurie nenori namie gaminti maisto, o nori tik juo mėgautis. Alternatyva važiuoti ir nuolat valgyti kavinėse mums neatrodo protingas ir malonus pasirinkimas. Be to, dažniausiai atėjęs į kavinę iš viso valgiaraštyje randi vieną veganišką patiekalą – kokias salotas ir tai dar kai kur turi paprašyti, kad nedėtų vištienos ar šoninės“, – veganiškos mitybos programos poreikį aiškina pašnekovai.

„Pradžioje nebuvo lengva. Kilo klausimų, kaip iškepti lietinius be kiaušinių. Kuo pakeisti grietinę? Ką išvis gaminti, kad būtų sveika ir skanu? Tad pirmiausia atsakėme sau į klausimą, kokį maistą norime pasiūlyti žmonėms. Atsakymas – tokį, kokį mes įpratę valgyti nuo mažų dienų: tiek blynus, tiek balandėlius, tiek apkepus, tiek košes, tiek vaisinę želę ir kitus skanumynus“

„Viskas įskaičiuota“ kūrėjai

Be to, R. Skirpstaitė ir A. Pocius prisiminė ir žmones, kurie laikydamiesi dietos bando skaičiuoti kalorijas. „Sąžiningai skaičiuoti išeina tik tuo atveju, jei maistas būna visiškai paprastas. Jei norisi kažką sumaišyti, pakeisti sudedamąsias dalis, pasiklysti tarp skaičių, todėl svoris nemažėja. Taigi, pagalvoję apie tuos žmones, kurie ir dabar skaičiuoja kalorijas, norėjome palengvinti šį procesą ir parodyti, kad net laikantis dietos galima skaniai ir įvairiai valgyti“, – pasakoja „Viskas įskaičiuota“ kūrėjai.

Pašnekovų teigimu, sunkiausia žmones įtikinti, kad maitintis galima ir kitaip, naudojant sveikesnius produktus, nevalgant mėsos ir kitų gyvūninių kilmės produktų, nes ir be jų galima pagaminti daug skanių patiekalų.

Kas yra „Viskas įskaičiuota“?

Tai veganiška mitybos programa, kurioje pateikiami kruopščiai atrinkti receptai. Ši programa padeda žmonėms taupyti savo brangų laiką, pasirinkti norimą suvartoti kalorijų skaičių ir mėgautis skaniu veganišku maistu.

„Pradžioje nebuvo lengva. Kilo klausimų, kaip iškepti lietinius be kiaušinių. Kuo pakeisti grietinę? Ką išvis gaminti, kad būtų sveika ir skanu? Tad pirmiausia atsakėme sau į klausimą, kokį maistą norime pasiūlyti žmonėms. Atsakymas – tokį, kokį mes įpratę valgyti nuo mažų dienų: tiek blynus, tiek balandėlius, tiek apkepus, tiek košes, tiek vaisinę želę ir kitus skanumynus“, – dėsto pašnekovai.

Kitas žingsnis buvo atrasti ir pritaikyti receptūras veganiškai virtuvei. Ne visų žaliavų yra Lietuvoje, tad dalį produktų gamybai įkūrėjams teko atsisiųsti iš kitų Europos Sąjungos šalių. Tuomet vyko eksperimentas po eksperimento. „Po šio etapo jau atsirado skanių patiekalų receptūrų. Tuomet pradėjome skaičiuoti gaminių kalorijas ir dėlioti receptūras į dienos rinkinius, kad maistas būtų įvairus. Ir tai pavyko. Tuomet liko tik baigiamieji darbai, sukurti interneto puslapį ir paskelbti žmonėms apie naujai gimusią idėją“, – apie idėjos vystymą kalba R. Skirpstaitė ir A. Pocius.

Vienintelė veganiška mitybos programa

Šiuo metu „Viskas įskaičiuota“ į namus pristato suderintus ir skanius visos dienos patiekalus. Norėdamas rytoj gauti maistą, žmogus jį gali užsaykti šiandien iki 12 val. Kasryt nurodytu adresu atvežamas dienos maisto rinkinys: pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, desertas, pavakariai, vakarienė, gėrimas – viskas įskaičiuota. „Viskas įskaičiuota“ išskirtinumas nenuginčijamas, nes šiuo metu tai vienintelė tokia veganiška mitybos programa.

Gaminama sau, o kam patinka ši idėja ir nori kasdien skanaus maisto – prisijungia. „Kaip močiutė sakydavo, dar vienai burnai prie stalo visada atsiras vietos! O kuo daugiau burnų galime džiuginti, tuo smagiau“, – šypteli pašnekovai.

R. Skirpstaitei ir A. Pociui įdomu sukurti ką nors nauja, kažkam suteikti džiaugsmo, kažką išgelbėti nuo maisto ruošos. „Mums rūpi tiek žmonių poreikiai valgyti, tausoti sveikatą ir sutaupyti laiko, tiek gyvūnų noras gyventi. Ir parodėme, kad šiuos dalykus galima sėkmingai sujungti“, – dėsto pašnekovai.

Pabaigoje „Viskas įskaičiuota“ kūrėjai visiems pradedantiesiems kelią verslo pasaulyje pataria tikėti patiems savimi ir savo idėja: „O tiems, kurie jumis netiki, ilgainiui įrodysite, kad buvote teisūs. Svarbiausia sutelkti dėmesį: dėlioti mintis bei informaciją apie svajojamą verslą, ieškoti galimybių ir jomis pasinaudoti.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.