...

„Pipelinepharma“ – pasaulinėje farmacijos rinkoje sparčiai augantis startuolis

Verslas

2016.02.04

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

„Pipelinepharma“ – pasaulinėje farmacijos rinkoje sparčiai augantis startuolis

Farmacijos biržos „Pipelinepharma“ įkūrėjas - Mindaugas Zagorskis. BFL/Andriaus Ufarto nuotr.

Prireikus greitai rasti dominančių vaistų technologijų, kurias būtų galima įtraukti į savo produktų portfelį ir per trumpą laikotarpį susiderėti dėl komercinių sąlygų, mažo ir vidutinio dydžio farmacijos bendrovės tai gali padaryti naudodamos verslo verslui (B2B) interneto platformą. Mindaugas Zagorskis (41), farmacijos industrijoje dirbantis 17 metų, ėmė svarstyti apie pasaulinės vaistų biržos, analogiškos „Amazon“ ir „Alibaba“, specialiai skirtos didelei ir vis dar augančiai vaistų industrijai, sukūrimą. Taip gimė idėja sukurti B2B farmacijos biržą „Pipelinepharma“, kuri šiuo metu turi daugiau kaip 5,6 tūkst. registruotų vartotojų ir klientų iš daugiau kaip 125 pasaulio šalių. Aktyviausiai ja naudojasi JAV, Jungtinė Karalystė ir Indija.

Gyvena internete ir verslo kelionėse

Farmacijos biržos „Pipelinepharma“ įkūrėjas M. Zagorskis medicinos universitetą baigė Kaune, o tarptautinės prekybos studijas Vilniuje. Šiuo metu verslininkas juokauja ir sako gyvenantis internete, lėktuvuose ir verslo kelionėse. „Šis verslas labai įdomus ir specifiškas, nuolat bendraujame su partneriais ir klientais iš įvairių pasaulio šalių (JAV, ES, Azijos, Pietų Amerikos ir Artimųjų Rytų), imame geriau suprasti ne tik skirtingus bendrovių komercinius poreikius, bet ir įvairių šalių kultūrinius skirtumus“, – pasakoja pašnekovas.

 

„Šis verslas labai įdomus ir specifiškas, nuolat bendraujame su partneriais ir klientais iš įvairių pasaulio šalių (JAV, ES, Azijos, Pietų Amerikos ir Artimųjų Rytų), imame geriau suprasti ne tik skirtingus bendrovių komercinius poreikius, bet ir įvairių šalių kultūrinius skirtumus“

M. Zagorskis

 

Verslo pradžioje pritrūko aiškesnės produkto vizijos

Pradėdamas kurti platformą „Pipelinepharma“, M. Zagorskis patirties turėjo tik farmacinėje industrijoje ir mažai teišmanė apie technologinių startuolių specifiką. „Reikėjo daug ką pačiam išmokti, dar ir dabar mokausi ir toliau mokysiuosi“, – sako verslininkas. Pašnekovas įsitikinęs, kad patyręs bendraįkūrėjis, pasikaustęs internetinio produkto vystymo ir technologijų srityje, būtų padėjęs sklandžiau pradėti verslą ir greičiau išbandyti produktą rinkoje. Be to, farmacijos biržos „Pipelinepharma“ įkūrėjas neabejoja, kad aiškesnės produkto vizijos turėjimas verslo pradžioje būtų padėjęs išvengti pradinių investavimo į produktą klaidų.

Verslininkas džiaugiasi, kad nuo pat platformos „Pipelinepharma“ sukūrimo pradžios sulaukė didelio palaikymo iš savo šeimos, komandos, verslo partnerių ir mentorių, kurie ir dabar palaiko jo sumanymą toliau plėtoti šią platformą. Pašnekovas teigia, kad šiuo metu platforma vartotojams suteikia nemažai nemokamų paslaugų – čia galima nemokamai užsiregistruoti, siųsti užklausas dėl dominčio produkto ir susiderėti dėl komercinių sąlygų. Paslauga pirkėjams nieko nekainuoja (nebent jie norėtų gauti daugiau papildomų paslaugų), o pardavėjai apmokestinami tik sudarę sandorį. M. Zagorskis pasakoja, kad šiuo metu platforma „Pipelinepharma“ yra dar mažai reklamuojama pasitelkiant tradicinius internetinius kanalus („Google“ reklamą, socialinius tinklus, el. laiškų kampanijas, optimizavimą paieškos sistemoms), tačiau kiekvieną dieną sulaukia vis naujų užklausų, kurių dalis sėkmingai pavirsta pajamomis. Be to, verslininkas yra įvairių tarptautinių farmacijos asociacijų narys ir reguliariai dalyvauja tarptautiniuose farmacijos renginiuose, leidžiančiuose užmegzti naujų ryšių ir didinti verslo žinomumą.

Vartotojų elgseną keičiantis verslo modelis

Farmacijos biržos „Pipelinepharma“ įkūrėjas prisipažįsta tiesioginės konkurencijos kol kas nejaučiantis, nes, jo žiniomis, toks specifinis verslo modelis yra pirmasis pasaulyje. Vis dėlto M. Zagorskis tikina jaučiantis netiesioginę konkurenciją iš parodų organizatorių, tarptautinių patyrusių agentų ir kitų internetinių farmacijos produktų, kurie jau buvo įsitvirtinę rinkoje. Verslininkas prognozuoja, kad asmeninės investicijos į platformą „Pipelinepharma“ atsipirks per ateinančius kelerius metus, o šiuo metu ieško investicijų, kurios padėtų staigiau auginti verslą.

Startuoliams farmacijos biržos „Pipelinepharma“ įkūrėjas linki daug ir nuosekliai dirbti, vykdant novatoriškus projektus, turėti aiškią verslo kryptį ir viziją, mokytis iš savo bei kitų klaidų ir tiksliai valdyti finansus. Verslininkas įsitikinęs, kad technologiniams startuoliams nuo pat pradžių reikia ieškoti būdų gauti pajamų, kurios padėtų išgyventi pačius sunkiausius pirmuosius verslo metus.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.