...

Richardas Bransonas: imk ir daryk!

Verslas

2016.07.29

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: .

Richardas Bransonas: imk ir daryk!

Vienas žymiausių šio meto britų verslininkų, milijardierius, verslo grupės „Virgin Group“ įkūrėjas ir vadovas - R. Bransonas. flickr.com nuotr.

Verslininkas, kurį laiko išsišokėliu, kuriam beprotiškai sekasi, o kiti žavisi jo gebėjimu imtis skirtingų veiklų ir dažniausiai pasiekti užsibrėžtus tikslus. Konkurentai sako, kad šis verslininkas „žaidžia“ nešvarius žaidimus, o jis pats savo knygose teigia, jog vadovaujasi principu „Laikykis įstatymo“. Kad ir kaip būtų, tai žmogus, turintis neeilinius vadybininko, vadovo ir lyderio gebėjimus. Šios savybės leidžia R. Bransonui visą laiką būti verslo viršūnėje, todėl daugelis šį žmogų laiko pavyzdžiu sau ir bando perprasti garsiojo brito taikomus darbo principus.

Arba kalėjimas, arba turtai

R. Bransonas, kartais dar vadinamas SRB, gimė 1950 m. liepos 18 d. Jis – vienas žymiausių šio meto britų verslininkų, milijardierius, verslo grupės „Virgin Group“ įkūrėjas ir vadovas. Vis dėlto nemažai žmonių jį žino pirmiausia kaip ekstremalių pojūčių bei nuotykių mėgėją. R. Bransonas pagarsėjo nutrūktgalviškomis kelionėmis oro balionu aplink pasaulį.

Jei nekreiptume dėmesio į tai, kad šis britų verslininkas yra tikrai labai turtingas ir įžvalgus, galėtume sakyti, kad tai paprastas žmogus, turintis šeimą, kuri įsikūrusi Londone ir Oksfordšyre. Du savo vaikus R. Bransonas nuolat moko siekti gyvenime visko, ko tik norisi, ir niekada nedvejoti priimant sprendimus.

Iki trylikos metų Richardas Bransonas mokėsi Skeitklifo, vėliau – Stou vidurinėje mokykloje. Čia jis pradėjo pirmąjį savo verslą – įsteigė laikraštį „Student Magazine“. Būdamas septyniolikos, įkūrė pelno nesiekiančią organizaciją – Studentų konsultavimo centrą. 1970 m. Bransonas pradėjo prekiauti muzikos įrašais paštu, paskui atidarė įrašų parduotuvę Londone. Tai buvo dabar garsios kompanijos „Virgin Records“ pradžia.

 

„Tu atsidursi kalėjime arba būsi milijonierius.“

R. Bransono mokytojas.

 

Šie laimėjimai įrodo, ką gali žmogaus valia ir atkaklumas. Kaip rašo pats R. Bransonas, mokykloje jis turėjo nemaža sunkumų dėl mokslų – jam sunkiai sekėsi skaityti ir rašyti, nes jis sirgo disleksija. Tuo metu tai nebuvo pripažįstama kaip įgimtas trūkumas ir būsimasis verslininkas buvo laikomas tiesiog tinginiu. Tai R. Bransoną privertė ieškoti išeities ir jis ją rado – tekstus išmokdavo atmintinai.

Kontraversiškasis verslininkas dar būdamas moksleivis pasižymėjo nusistovėjusių normų nepaisymu ir mėgo išbandymus. Kartą nepaisydamas disleksijos dalyvavo rašinių konkurse ir jį laimėjo. Be to, nesivaržė kritikuoti mokyklos tvarką. Dėl tokių ir panašių „išsišokimų“ jaunasis R. Bransonas susilaukė tokio savo mokytojo įvertinimo: „Tu atsidursi kalėjime arba būsi milijonierius“.

Viskas buvo neplanuota

Nors gali atrodyti, kad R. Bransonas – laimės kūdikis, kuris nežino, kas yra nesėkmė, tai netiesa. Ilgas ir intensyviu darbu grįstas sero Richardo kelias į sėkmę prasidėjo mokykloje. Vėliau jis su Niku Powelliu atidarė įrašų studiją „Virgin Records“. Pirmas sėkmingas kompanijos projektas buvo Mike’o Oldfieldo albumas „Tubular Bells“. Vėliau įrašų kompanijai sekėsi vis geriau, ji atrado daug būsimų muzikos žvaigždžių, pavyzdžiui, „Rolling Stones“, „Sex Pistols“ ir kt. Tačiau sėkmė kiek priblėso, kai R. Bransonas ėmėsi skrydžių verslo. Dėl šios priežasties 1992 m. jis buvo priverstas parduoti „Virgin Records“ prekinį ženklą kompanijai EMI. Pasak R. Bransono, tuo metu tai buvo geriausia išeitis – jis gavo reikiamus pinigus oro bendrovei išlaikyti, o muzikantai nebuvo išmesti į gatvę.

Bėgant laikui garsusis verslininkas steigė vis daugiau kompanijų. 1997 m. R. Bransonas pradėjo rizikingą geležinkelių verslą „Virgin Trains“, 1999 m. atidarė telekomunikacijų bendrovę „Virgin Mobile“, 2000 m. pigių skrydžių kompaniją „Virgin Blue“ Australijoje, 2004 m. buvo atidaryta „Virgin Galactic“ – kosminio turizmo bendrovė. Brito įkurtų kompanijų sąraše yra net tokie pavadinimai kaip „Virgin Cola“ (šiuo metu jos produkcija prekiaujama tik Didžiojoje Britanijoje) bei „Virgin Vodka“ (pastarasis sumanymas nepasiteisino).

Sukaupęs didelę patirtį, žvelgdamas atgal R. Bransonas sako, kad jo sėkmė nebuvo planuota. Anot jo, viską lėmė dešimt gyvenimo tiesų, dalį kurių jis išmoko dar vaikystėje:

1. Mesk iššūkį didiesiems.

2. Daryk tai nuolat.

3. Derėkis: viskas turi būti svarstytina.

4. Paversk savo darbą pramoga.

5. Daryk tik teigiamus sprendimus.

6. Būk malonus su žiniasklaida.

7. Nevadovauk „avims“, varyk šalin „kates“.

8. Judėk kaip kulka.

9. Dydis nesvarbu.

10. Būk paprasta, normali asmenybė.

Nors tikrąją R. Bransono asmenybę pažįsta tik jo artimieji, tačiau net jei ir nėra toks, kokiu save pristato knygose, šis verslininkas puikiai išmano ryšių su visuomene subtilybes ir svarbą. Jis supranta, kad nuomonę apie jį formuoja ne tik jis pats, bet ir aplink jį esantys žmonės. Pavyzdžiui, 1993 m. R. Bransonas iškėlė teisminį ieškinį dėl šmeižto skrydžių bendrovei „British Airways“ ir laimėjo. „British Airways“ teko sumokėti 500 000 svarų sterlingų pačiam R. Bransonui, 110 000 svarų „Virgin Airways“ kompanijai ir padengti 3 milijonus svarų siekusias teismo išlaidas. Šios pergalės esmė buvo ne pinigai, kuriuos gavo verslininkas ar jo valdoma kompanija, bet garbė ir įvaizdis visuomenės akyse. Suprasdamas žmonių nuomonės svarbą seras R. Bransonas savo kompensaciją išdalino darbuotojams kaip atlyginimo priedą.

Galima tik paploti šiai iškiliai asmenybei, kuri nejučia priverčia ja žavėtis. Bet net ir nebūdamas toks charizmatiškas, kiekvienas žmogus gali kliautis savo ryžtu ir valia, kurie padės pasiekti užsibrėžtus tikslus.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.