...

M. Starkus ir V. Radzevičius: „Kiekvienam po privalomą kūrybiškumo kelionę“

Verslas

2016.10.31

Autorius: Agnė Pakėnaitė

Temos: .

M. Starkus ir V. Radzevičius: „Kiekvienam po privalomą kūrybiškumo kelionę“

Martynas ir Vytaras įsitikinę, kad kelionės padeda pasisemti gerų verslo idėjų Asmeninio albumo nuotr.

„American Chamber of Commerce in Lithuania“ („AmCham“) pradėjo savo renginių sezono ciklą. Renginyje „Taste of America“ jie kvietė svečius ne tik paragauti amerikietiškosios virtuvės, bet ir pasiklausyti beveik prieš aštuonerius metus iš vienos valstijos į kitą keliavusių Martyno Starkaus ir Vytaro Radzevičiaus prisiminimų.

Kelionės po Ameriką įspūdžiai – ryškūs kaip šiandien

Lietuvos auditorijai puikiai pažįstami keliautojai M. Starkus ir V. Radzevičius šiemet mini dešimties metų sukaktį, kai jie keliauja po pasaulį. Beveik prieš aštuonerius metus vyrai senu 1976 m. „Lincoln Continental Mark IV“ sukorė daugiau nei 11 tūkst. kilometrų keliaudami po Jungtines Amerikos Valstijas.

Draugai M. Starkus ir V. Radzevičius dalijosi, rodos, vis dar ryškiais kelionės prisiminimais. „Aidaho valstija. Įvažiuojame į tokį miestelį, kuriame… Na, jie gerokai ramesni nei Las Vegasas, gyvenimas čia tiesiog eina tokia tiese“, – juokiasi M. Starkus.

 

„Aš visose kelionėse susikuriu verslo planus, bet taip jų ir neįgyvendinu.“

V. Radzevičius

 

„Temsta. Įsikuriame motelyje ir klausiame ten dirbančios babytės, kur čia galima pavalgyti. Aišku, niekas nebeveikia. Nuvažiuojame iki degalinės, nusiperkame sumuštinių ir grįžtame į motelį. Jau sukame į motelio stovėjimo aikštelę ir iš paskos… trys policijos automobiliai su švyturėliais! Ir kaip filme! Mes apsupti, iššokę iš automobilių policininkai šaukia: „Please, don’t move!“ (liet. „Prašom neujdėti!“), rankas prieš save…“, – pasakoja šypsenos veide negalintis nuslėpti V. Radzevičius. – O mes tiesiog nesuprantame, kas vyksta. Policininkas paima visus dokumentus, popierius… Automobilis registruotas Floridoje, esame Aidaho valstijoje, o vairuoja… kažkokie lietuviai.“

„Ir girdime policininką per raciją tariant: reikia pastiprinimo!“ – juokiasi vyrai. „Ir tuomet pradedi galvoti… Draugai mums tą automobilį atvežė. O jeigu tikrindami tą automobilį jie ką nors ras? Kokią seną nuorūką su kokia nors marihuana?“ – tuometį nerimą prisimena M. Starkus.

Galų gale keliautojai išdrįso paklausti, o kodėl jie išvis buvo sustabdyti. „Važiuodami į motelio aikštelę neparodėte posūkio“, – juoką sukėlusį atsakymą ištaria V. Radzevičius. Nors keliautojai teisinosi, kad jų posūkio lemputė neveikia, atkakliam policininkui tai buvo nė motais. „You broke the law“ (liet. „Jūs pažeidėte įstatymą“) – tokį atsakymą išgirdę kolegos liko laukti ketvirtojo policijos automobilio.

„O iš jo išlipo pats miestelio šerifas. Pagyvenęs vyras liepė apieškoti ir mus, ir automobilį. Nieko neradęs, tik kameras, šerifas galiausiai kreipėsi į savo jaunesnįjį kolegą: „O kodėl tu juos sustabdei?“ Kol atkaklusis policininkas aiškino, kad mes tiesiog įtartini, šerifas tarė savo jaunesniajam kolegai: „Sūnau, tu žiūri per daug kovinių filmų…“ Taip akistata su policininkais Aidaho valstijoje M. Starkui ir V. Radzevičiui pagaliau baigėsi.


Jaunam verslininkui keliauti būtina

Amerikietiško maisto vakarą keliautojai prisiminė daugiau iš vėžių išmušančių istorijų. M. Starkus neabejoja, kad kelionių potyriai įkvepia veikti.

„Žmonijos istorija yra tokia. Kaip žmonės pradeda naujus verslus? Nuvažiuoja į užsienį, pamato, ko nėra čia, ir pabando tai įgyvendinti. Kai kas prilimpa, kai kas ne…“, – įsitikinęs žurnalistas. Jam antrina ir V. Radzevičius: „Aš visose kelionėse susikuriu verslo planus, bet taip jų ir neįgyvendinu.“ Jis mano, kad iš kelionių galima parsivežti ne tik idėjų savo verslui, bet tiesiog pamatyti, kaip veikia kiti verslo modeliai: „Galima tiesiog pamatyti skirtingą žmonių verslumą. Pavyzdžiui, Pietryčių Azijoje, Vietname, žmonės yra nepaprastai verslūs. Ten smulkusis verslas yra labai išvystytas ir, kai tu pamatai, kaip žmonės dirba, tai tave įkvepia ką nors daryti, pritaikyti tą pačią praktiką.“

Keliautojas iki šiol prisimena San Fransiske aplankytą automobilių įmonę, kuri itin preciziškai perdarydavo senus automobilius, pavyzdžiui, iš dviejų vieną. „Toks juvelyriškas darbas! Norėčiau, kad kas nors panašaus būtų ir Lietuvoje“ , – atskleidžia V. Radzevičius.

Abu keliautojai sutinka, kad šiais technologijų laikais iš kelionių parsivežti idėją, apie kurią dar niekas nėra girdėjęs, yra sunkiau. Tačiau jie įsitikinę, kad kelionės neabejotinai plečia akiratį. „Kelionėse gimsta ne tik verslo idėjos, bet ir kūrybiškumas. Mes su Vytaru net sakydavome, kad kiekvieną lietuvį nors kartą per metus net priverstinai reikia išvežti už Lietuvos ribų. Bent savaitei“, – juokiasi M. Starkus.

„Šiandien informacijos gali rasti apie bet ką, bet kai savo akimis pamatai, pačiupinėji, supranti, kaip tai veikia, tuomet ateina įkvėpimas. Manau, kad savo akimis pamatyti yra geriau, nei šimtą kartų perskaityti. Ar netgi išbandyti, jeigu yra galimybė! Kelionių patirtis yra neįkainojama, nes praktinės patirties iš interneto neišsitrauksi“, – įsitikinęs V. Radzevičius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.