...

Kada verta pasirinkti laisvai samdomo darbuotojo (freelancer) kelią?

Verslas

2013.05.20

Autorius: Povilas Korop

Temos: .

Kada verta pasirinkti laisvai samdomo darbuotojo (freelancer) kelią?

Trumpai išvardysime, kada verta tapti laisvai samdomu darbuotoju flickr.com nuotr.

Laisvai samdomas darbuotojas skamba vieniems labai patraukliai, o kitiems tai susiję su nestabilumu. Trumpai išvardysime, kada verta tapti laisvai samdomu darbuotoju (angl. freelancer).

Laisvai samdomu darbuotoju verta būti, jeigu:

1. Norite būti nepriklausomas. Darbas kontoroje varžo, nes triūsiate dėl kompanijos, o ne dėl savęs. Dar vienas svarbus faktorius – direktorius. Sunku, jeigu jums vadovauja žmogus, kuris tik išnaudoja jūsų žinias, verčia dirbti viršvalandžius arba neatsižvelgia į jūsų nuomonę, rodomą iniciatyvą. Laisvai samdomi darbuotojai tokių tiesioginių vadovų neturi.

2. Sugebate elgtis disciplinuotai. Vienas didžiausių iššūkių dirbant sau yra efektyvus laiko planavimas, sugebėjimas nepasiduoti pagundoms – ilgiau pamiegoti, naršyti socialiniuose tinkluose, šiaip patinginiauti. Apskritai disciplina ir tinkamas laiko planavimas gali atnešti daug naudos, kurią galiausiai pajusite ir finansiškai.

3. Esate savo srities profesionalas. Laisvai samdomi darbuotojai turi gerai išmanyti savo sritį, kitaip kils problemų su užsakovais. Taip, yra moksleivių, kurie bando laisvalaikiu uždarbiauti, bet jeigu toks darbas bus jūsų pagrindinis pajamų šaltinis, tai turite orientuotis į rimtesnius užsakovus, o jiems reikia kompetentingų žmonių, turinčių darbo patirties.

4. Tiksliai žinote, iš ko gausite pinigų. Jeigu norite dirbti sau ir, pavyzdžiui, rašyti knygas, kurių gali ir nepirkti, labai rizikuojate. Rinkdamasis laisvai samdomo darbuotojo kelią žmogus turi aiškiai žinoti, iš kur gaus pajamų, kiek jų apskritai gali tikėtis.

5. Norite būti savo laiko šeimininkas. Nusibodo keltis kiekvieną rytą, stovėti spūstyse ir sėdėti biure nuo 8 iki 17 val.? Tada laisvai samdomas darbas kaip tik jums – galima dirbti iš namų ar nuomotis kontorą, keltis sau patogiu laiku ir apskritai planuoti dienotvarkę daug efektyviau.

6. Jums patinka dirbti vienam, o ne komandoje. Dauguma laisvai samdomų darbuotojų užduotis atlieka vieni: užsiima dizainu, rašo tekstus ar kuria tinklalapius. Paprastai tokie darbai patikimi vienam žmogui. Tad jeigu jums labiau patinka dirbti vienam, nedvejokite.

7.Mokėsite tvarkyti su mokesčiais, faktūromis susijusius klausimus. Kai esi etatinis darbuotojas, numatytu laiku gauni atlyginimą, kartais pasirašai kažkokius popierius, kuriuos atneša buhalteris, ir nesigilini – nebent į tai, kad pinigus gautum laiku. Laisvai samdomi darbuotojai susiduria su iššūkiais, tokiais kaip veiklos registravimas, sutartys su klientais, faktūros, pajamų deklaravimas, mokesčių mokėjimas, apskaita ir t. t. Jei nebijote visų šių procedūrų – šaunu. Tiesą sakant, perpratus sistemą vėliau šie darbai tampa nesunkia rutina.

8. Turite derybų ir bendravimo įgūdžių. Laisvai samdomas darbuotojas pats ieško užsakovų ir derasi su jais dėl sąlygų: terminų, kainų, darbo pobūdžio. Kadangi viską tenka daryti pačiam, jūsų likimas priklausys nuo to, kaip sugebėsite susiderinti su klientais. Jeigu per daug nusileisite – būsite apkrautas darbais už mažus pinigus. Jei per daug nurodinėsite, negausite užsakymo. Kad gautumėte pinigus laiku, irgi reikia susitarti dėl sąlygų. Taigi derybos ir bendravimas su užsakovais taps kone kasdienis.

9. Pasitikite savo jėgomis ir mėgstate rizikuoti. Yra skirtingų tipų žmonės. Vieni aktyviai gyvena ir ima jautį už ragų, o kiti plaukia pasroviui. Tad jeigu neturite pakankamai energijos, kad žengtumėte į priekį ir parodytumėte lyderio savybes, laisvai samdomo darbuotojo kelias ne jums.

10. Turite santaupų. Pradžioje laisvai samdomam darbuotojui nelengva. Kol atsistoji ant kojų ir sėkmingai įvykdai pirmuosius užsakymus, pritrauki būrį klientų, praeina bent mėnuo ar du. Iš ko gyventi tuo metu? Privalote turėti finansinį užnugarį, santaupų, kad išgyventi galėtumėte bent keletą mėnesių.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.