...

I. Newtono pamokos verslui

Verslas

2017.02.19

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

I. Newtono pamokos verslui

Derėtų giliai įkvėpti ir nusiraminti. Reikiami atsakymai ateis patys. Lygiai taip pat, kaip jie atėjo I. Newtonui sėdint po obelimi. pexels.com nuotr.

Newtono pavardę žino kiekvienas. Galbūt ne visi galėtų išvardyti jo užrašytus dėsnius ar svarbiausius atradimus, bet atsimena istoriją apie pasisėdėjimą po obelimi, pasibaigusį Traukos dėsnio atradimu. I. Newtonas neabejotinai yra viena įtakingiausių visų laikų asmenybių. Nors jį geriausiai žinome dėl nuopelnų fizikai, šis žmogus ne mažiau prisidėjo prie matematikos ir astronomijos vystimosi. Be to, jis daug dėmesio skyrė teologijai, rimtai studijavo Bibliją. Ko gero, jo asmenybė galėtų būti geras atkirtis skeptikams, kurie šventai tiki, kad mokslas ir religija niekaip nedera. Taigi iš šio žmogaus galime mokytis ir mokytis. Ir ne tik fizikos ar chemijos. Yra ko pasimokyti ir verslo pasaulio atstovams. Pateikiame jums kelias I. Newtono mintis, kurios galbūt pravers ir jums.

1. Mokykitės kantrybės

„Jeigu aš ir nuveikiau ką nors naudingo pasauliui, tai tik dėl sugebėjimo kantriai mąstyti.“

Išmokti ramiai ir nuodugniai apmąstyti situaciją nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Juk turime internetą, išmaniuosius telefonus ir esame įpratę atsakymus gauti tuoj pat, o kai nepavyksta, pasidaro neramu ir pikta. Bet gal derėtų giliai įkvėpti ir nusiraminti? Reikiami atsakymai ateis patys. Lygiai taip pat, kaip jie atėjo I. Newtonui sėdint po obelimi.

2. Mokykitės taktiškumo

„Taktiškumas – tai sugebėjimas išsakyti pastabą ir neįgyti priešo.“

Daug kas sako, kad kapitalizmas – tai negailestingos džiunglės, kuriose išlieka tik stipriausi ir ištvermingiausi. Kitaip tariant, su garbingo principais toli nenueisi. Bet ar tikrai taip? Galbūt taktiškumas, diplomatiškumas ir supratingumas kaip tik padės užmegzti tvirtesnius ryšius su partneriais. Galbūt jūsų pavyzdys įkvėps kitus.

3. Tieskite tiltus

„Mes statome per daug sienų ir tiesiame per mažai tiltų.“

Sienas statyti labai lengva. Tiesti tiltus – daug sunkiau. Ir ne tik fiziškai. Sienos mums suteikia saugumo iliuziją. Juk už aukštų ir storų sienų niekas mūsų nepasieks, nenuskriaus, o tiesiant tiltus reikia pasitikėti žmonėmis, būti su jais atviriems. Kita vertus, už aukštų sienų esame vieniši, nematome supančio pasaulio, nepažįstame žmonių, gyvenančių kitoje pusėje. Galų gale sienas pastatome ir galimybėms.

4. Nuolat siekite žinių

„Jeigu aš ir matau toliau už kitus, tai tik todėl, kad stoviu ant pečių milžinams.“

Nėra jokio reikalo iš naujo išrasti rato. Žmonės kažkodėl yra linkę mokytis iš savo, o ne kito klaidų. Visgi patys išmintingiausi mato svetimas klaidas ir stengiasi jų nekartoti. Visada stenkitės mokytis iš kitų žmonių, jų patirties, sukauptų žinių, išgyvenimų. Taip susiformuosite tvirtesnį pagrindą sau po kojomis, praplėsite akiratį ir matysite toliau bei plačiau.

5. Ieškokite tiesos

„Žmogus gali įsivaizduoti nesamus dalykus, bet suprasti gali tik tai, kas yra tiesa, nes numanymas apie nesamus dalykus nėra supratimas.“

Tiesa – ne taip lengvai pakeliamas dalykas. Kartais daug maloniau skamba gražus melas arba padailinta tiesa. Nepaisant to, melas yra melas. Visada sakykite tiesą ir iš kitų reikalaukite to paties. Taip, tai ne visada paprasta, tačiau tiesa užgrūdina.

6. Suvokite, kad kiekvienas jūsų veiksmas turi pasekmes

„Kiekvienam veiksmui visada bus tolygus atoveiksmis.“

Kiekvienas poelgis ar žodis neišvengiamai turi atoveiksmį. Nėra nesvarbių žodžių ar poelgių. Todėl ir elgtis derėtų atitinkamai – suvokiant, kad šiandiena sukuria rytojų. Blogas šios dienos poelgis grįš bumerangu rytoj, o už gerą bus atsilyginta geru.

7. Ieškokite informacijos ir mokykitės iš įvairių šaltinių

I. Newtono darbai yra puikus pavyzdys, kad kartais reikia žvelgti šiek tiek plačiau, nebijoti pasidomėti kitomis sritimis ir jose rasti įkvėpimą. I. Newtonas skaitė daug okultinių veikalų, studijavo juose išsakomas idėjas. Kolegos mokslininkai tik įtariai kėlė antakius ir netgi abejojo jo psichine sveikata. Vis dėlto tos okultinės knygos padėjo I. Newtonui geriau suvokti Traukos dėsnį ir padaryti perversmą fizikoje. Ir viskas tik todėl, kad mokslininkas teikėsi žengti už fizikos ribų ir semtis idėjo kitur.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.