...

7 sėkmingo pasisveikinimo taisyklės

Verslas

2017.08.28

Autorius: Edita Gruiniūtė

Temos: , .

7 sėkmingo pasisveikinimo taisyklės

Rengiantis verslo susitikimui visada prisiminkite ir pagrindines protokolinio pasisveikinimo taisykles. flickr.com nuotr.

„Galite ištisas savaites planuoti verslo derybas, detaliai apgalvoti veiksmų planą, tačiau pakanka vienos klaidos spaudžiant ranką ar neatsargaus gesto su ką tik gauta vizitine kortele, kad susikurtas įvaizdis nueitų niekais“, – įspėja verslo konsultantė ir lektorė Giedrė Urmulevičiūtė. Rengiantis verslo susitikimui ji pataria visada prisiminti ir pagrindines protokolinio pasisveikinimo taisykles, kad sėkmės nenusineštų smulkmenos.

Pirma: išmanysite protokolą – atrakinsite sėkmę

„Sveikinimosi taisyklių išmanymas nėra dar vienas kliūčių ruožas, kurį verslininkui reikėtų kaip nors prašliaužti ir išlikti gyvam. Priešingai, jomis reikėtų naudotis kaip sėkmės ir karjeros raktu. Įsivaizduokite, kas būtų, jeigu viena iš krepšinį žaidžiančių komandų neišmanytų net elementarių žaidimo taisyklių. Tai prilygtų chaosui, pasibaigiančiam pralaimėjimu. Neišmanydami pasisveikinimo taisyklių net patys nenorėdami galite atsidurti pastarosios vietoje. Žinoma, galbūt neprarasite verslo sandorio, tačiau susidursite su nesusipratimais, gerokai pabloginsite savo įvaizdį – parodysite neprofesionalumą ir nepagarbą. Juk būtent ji yra vienas gerų santykių garantų, ypač versle ir ypač tokioje mažoje rinkoje kaip Lietuvos“, – sakė G.Urmulevičiūtė.

Antra: apgalvokite prisistatymo tekstą

„Sveikindamiesi žiūrėkite pašnekovui į akis ir nė milimetru kitur. Jokiu būdu netyrinėkite jomis žemės, verslo partnerio ausų ar interjero, esančio už jo. Žodžius tarkite aiškiai, nuoširdžiai, bet ne familiariai. Prieš sveikindamiesi ir prisistatydami iš anksto apgalvokite tekstą: kruopščiai suplanuokite, kaip prisistatysite ir ko labiausiai norėtumėte, kad kitas sužinotų apie jus.

Paprastai prisistatant laikomasi tokios formos: pasisveikinama („labas rytas/diena/vakaras“, „sveiki“), pasakoma vardas, pavardė, įmonės pavadinimas ir pareigos. Tada daroma pauzė ir sulaukiama pašnekovo atsakymo“, – sakė pašnekovė.

Trečia: laikykitės formulės: „3 in 1“

Sveikindamiesi nepamirškite atsižvelgti į kito asmens rangą, lytį bei amžių. Kad būtų lengviau įsidėmėti, galima formulę pavadinti „3 in 1“.

Supažindinant moteriai pristatomas vyras, aukštesnio rango asmeniui pristatomas žemesnis rangu, jaunesnis – vyresniam, čionykščiai – svečiui. Prisistatant laikomasi tokios pat tvarkos: vyras prisistato moteriai, rangu žemesnis prisistato rangu aukštesniam, jaunesnis – vyresniam, o svečias prisistato pats, jei kiti jo laukia.

„3 in 1“ taisyklės paisykite ir tiesdami ranką! Pirmoji ranką tiesia moteris, taip pat rangu aukštesnis bei vyresnis žmogus.

Tiesa, kartais šios formulės galite nesilaikyti taip griežtai. Jeigu esate suinteresuotoji pusė, derėtų prieš tai atsižvelgti į partnerių korporatyvinę kultūrą ir tarptautinius niuansus.

Ketvirta: kreipkitės pagarbiai

„Dažnai pastebiu, kad Lietuvoje jauni verslo žmonės sveikindamiesi tiesia ranką bet kam ir kreipiasi „tu“, laikydami tai laisvumo ženklu. Vyresni verslininkai tokį gestą dažnai gali palaikyti įžūlumu bei nepagarba asmeniui. Panašių nesusipratimų išvengtume, jei prisistatydami paklaustume: „Kaip galėčiau kreiptis į Jus?“ Tada ir sužinotume, vardu, pavarde ar visus savo laipsnius jūsų pašnekovas norėtų kaskart girdėti“, – sakė G.Urmulevičiūtė.

Penkta: nepamirškite vizitinės kortelės

„Sveikinantis kartais pasikeičiama vizitinėmis kortelėmis. Nepamirškite: į vizitinę kortelę būtina atsakyti vizitine kortele, o neturint trumpai paaiškinti, kodėl jos nėra ir kaip perduosite savo kontaktus pašnekovui.

Vakarų Europoje ir japonų kultūroje vizitinė kortelė atlieka asmens pažymėjimo vaidmenį. Todėl su ja elkitės pagarbiai: nežaiskite, negestikuliuokite ir jokiu būdu nesusikiškite į užpakalinę kelnių kišenę. Tai būtų tas pats, jei taip pasielgtumėte su pašnekovo jums ką tik įteikta nuotrauka. Dėkite ją į dėklą arba ten, kur dėtumėte nuotrauką“, – sakė pašnekovė.

Šešta: pasirinkite atstumą

Su priešais ateinančiu asmeniu sveikinkitės už trijų ar keturių žingsnių. Atstumas yra ne tik svarbus, bet ir siunčia tam tikrą žinią. Sveikinimasis stovint už rašomojo stalo didina nuotolį. O štai jei atsistosite, apeisite rašomąjį stalą ir tik tada pasisveikinsite su atėjusiuoju, pabrėšite, kad „norėčiau būti arčiau jūsų“.

Septinta: galvokite tik gerai arba nieko

„Atkreipkite dėmesį į savo kūno kalbą. Sveikindamiesi ir bendraudami į pašnekovą atsisukite ne viena kuria puse, o visu kūnu – taip parodysite pagarbą ir susidomėjimą.

Išlaikykite pagarbią nuostatą kitų verslo atstovų atžvilgiu. Atsiminkite, ką apie juos manysite (kad ir kaip stengtumėtė slėpti), išduos jūsų veido mimika, kūno kalba, intonacijos.

Nepamirškite įvertinti: jei yra kas nors, kuo nuoširdžiai žavitės (įmonė, verslo pasiekimai, labdaros projektai, neįprastas hobis, gyvenimo būdas), pasakykite garsiai. Tik svarbu, kad tai būtų trumpa ir nuoširdu“, – sakė pašnekovė.

Auksinė taisyklė

„Sveikindamiesi visada šypsokitės! Natūralus, bet paniuręs veidas gali sudaryti įspūdį, kad kito asmens atžvilgiu esate nepalankus. O šypsena visose kalbose reiškia tą patį“, – užtikrino G.Urmulevičiūtė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.