...

5 jūros pamokos verslininkams ir vadovams

Verslas

2014.03.11

Autorius: Tomas Fedaravičius

Temos: .

5 jūros pamokos verslininkams ir vadovams

Vadovo komandai suteikiamas motyvacijos užtaisas – kolektyvo vienybės pagrindas BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Vadovavimas įmonės kolektyvui ir laivo įgulai atviroje jūroje turi daug esminių panašumų. Tiek jūroje, tiek verslo bendrovėje netikusio vadovo ydos netrukus išryškėja. Užklupusi audra prastai vadovaujant siautulingame vandenyne gresia mirtimi, o krizė kompanijoje – jos žlugimu.

Kapitonas, vadybininkas, lektorius ir derybų konsultantas Paulius Kovas atsiminimus apie Lietuvos jūreivių žygdarbį „Tūkstantmečio odisėją“ sudėjo į knygą „Gyvenimas audroje“.

Kapitono aprašytą patirtį jūroje kiekvienas gali perskaityti ir pritaikyti savaip. Jaunesniems skaitytojui tai nuotykių knyga, kitiems – meilės odė savo šaliai. Tačiau pirmiausia „Gyvenimas audroje“ – tai įžvalgi patirtis, iš kurios gali pasimokyti ir motyvacijos pasisemti verslininkai bei vadovai. Su P. Kovu susitikome pasikalbėti apie tai, kas sieja verslą ir jūrą, kaip išgyventi užklupusią audrą ir kaip nesuglebti prasidėjus štiliui.

Pagrindinė metafora, kuri visą laiką lydi verčiant „Gyvenimas audroje“ puslapius, yra paprasta kaip dukart du. Bet tai nereiškia, kad pasakojimas kartojasi, greičiau priešingai: odisėja jūroje įtraukia nuo pirmo puslapio ir nepaleidžia iki paskutinio. Įmonė knygoje virsta laivu, komanda – įgula, o jos vadovas – kapitonu. Audra – tai krizė, štilis – sąstingis.

Kaip ir jūroje, taip ir versle svarbiausia neaptingėti prasidėjus štiliui ir nesudužti per audrą, o sulaukus palankaus vėjo pasiekti savo tikslą.

„Audra sutelkia bet kokį kolektyvą, nesvarbu, kokio jis dydžio. Tai gali būti ir tauta. Kas vyksta perversmų metu – kolektyvas susitelkia prieš savo priešą, pamirštami asmeniniai nesutarimai ir interesai. Komandos tikslas tampa svarbesnis už individualų. Tačiau komandai įjungus išgyvenimo režimą labai svarbu, kad jai vadovautų tinkamas kapitonas, kuris gebėtų suvaldyti komandą ir suvienytų ją dėl bendro tikslo“, – pabrėžė P. Kovas.

1. Apie vadovų tipus

Vienas kapitonas, gavęs pranešimą, kad po kelių dienų laukia baisi audra, įgulai tai praneša neužtikrintu tonu ir priduria, kad audros komanda gali neišgyventi. Antro tipo vadovas užtikrintai taria, kad laukia tokia baisi audra, kokios tikriausiai nė vienas nėra regėjęs. Kai grįš į krantą, apie ją įgulos nariai pasakos savo vaikams ir anūkams.

Vadovo komandai suteikiamas motyvacijos užtaisas – kolektyvo vienybės pagrindas. Pagrindinis telkiantis įrankis – vadovo žodis. Jei kapitonas nesugeba suvienyti įgulos, ši jo neklausys, o tai lems nesėkmę, įgula, vos sulaukusi progos, išsilakstys iš laivo.

„Tie vadovai, kurie nemoka sutelkti, gali priimti ir teisingus sprendimus, bet juos būtina tinkamai iškomunikuoti. Jei krizę atstovėsi pražudęs komandą ir sudaužęs laivą, tai nebuvo teisingas kelias“, – teigė pašnekovas.

2. Apie planavimą ir vykdymą

Kelionės ir tikslo planavimas, P. Kovo manymu, privalo vykti prieš išeinant į jūrą – krante. Tada dėliojamas kelionės žemėlapis, vyksta „brainstormas“, komanda įvertina savo galimybes ir tikslus. Kai užsibrėži tikslą, abejoti nevalia. Kitaip komandos darbas virs chaosu. Komanda kelionės metu privalo pasitikėti kapitonu ir vykdyti jo sprendimus.

3. Apie klaidos kainą

Jūroje prasidėjus audrai viena klaida, vienas neteisingas vairo suktelėjimas gali pasiglemžti laivą ir įgulą. Kapitonas privalo elgtis racionaliai. O štai krante neretai nutinka taip, kad įmonės vadovas nemąsto apie tai, kad kiekvienas veiksmas turi atoveiksmį. Neapgalvoti lyderio veiksmai rodo atsakomybės trūkumą.

4. Apie štilį ir neapsisprendimą

„Konfliktai tarp komandos narių dažniausiai užsimezga štilio metu, kurį, mano vertinimu, dabar išgyvename ekonomikoje. Viskas lyg ir gerai, vanduo pamažu raibuliuoja, bet vis dar laukiame ir negalime apsispręsti. Investuoti jau palankus metas ar dar ne? Pirkti nekilnojamąjį turtą ar palaukti? Per štilį laivas stovi vietoje. Tuomet svarbiausia vadovo užduotis – užimti komandą ir ją motyvuoti, kad neimtų trintis be tikslo. Tuomet sulauksime palankaus vėjo ir iškėlę bures galėsime skrieti pirmyn“, – neabejojo knygos „Gyvenimas audroje“ autorius.

5. Apie problemas ir iššūkius

Žodžiai „problema“ ir „neįmanoma“, pašnekovo teigimu, yra didžiausios kliūtys sėkmei. Jeigu verslininkas, susidūręs su „problema“, iškart atsitveria nuo jos siena ir sako „neįmanoma išspręsti“, problema galiausiai jį sužlugdys. O jeigu ją vertini kaip iššūkį ir netūnai savo dėžėje, viskas tampa įmanoma.

Net ir pristatydamas knygą, iššūkį P. Kovas metė sau. ISM vadybos ir ekonomikos universitete autorius surengė pusę paros trukusią paskaitą. Ji pripažinta ilgiausia Lietuvos istorijoje.

„Retai pasitaiko knygų, kuriose taip puikiai susipina istorinio įvykio atpasakojimas su įžvalgomis apie lyderystę, asmenines galias ir verslo sėkmės paslaptis. Ši knyga yra būtent tokia. Ją skaitydamas kartais pasijunti taip, lyg sklaidytum istorinės tūkstantmečio odisėjos dienoraštį, o kartais – kaip nuotykių romaną. Tačiau didžiausia šios knygos vertė yra odisėjos dalyvių patirtimi grįstos įžvalgos apie neribotas žmogaus galias, apie gebėjimą veikti kartu ir atlikti neįsivaizduojamai didžius žygdarbius. Tai knyga tiems, kurie turi svajonių ir ieško įkvėpimo, kaip jas pasiekti“, – knygą „Gyvenimas audroje“ įvertino ISM rektorius dr. Nerijus Pačėsa.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.