...

4 šaltiniai save motyvuoti

Verslas

2014.03.25

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: .

4 šaltiniai save motyvuoti

„Door Training Baltic“ partneris Remigijus Savickas Asmeninio archyvo nuotr.

Rodos, dienų dienas dirbate dėl savo tikslo, nejaučiate dienos ir nakties skirtumo? Turite tiek energijos ir motyvacijos, kad kalnus nuversite? Tačiau vieną dieną pasijuntate silpnas, o kaip ir iš kur pasisemti jėgų, nežinote? Nesirūpinate savimi, apleidote vieną ar net keletą savęs motyvavimo dalių, pasakytų specialistai. Ir jie būtų teisūs. Kaip visuomet būti energingiems ir fiziškai, ir emociškai, pasakoja verslo angelas, „Door Training Baltic“ partneris Remigijus Savickas. Pasak pašnekovo, išskiriamos keturios savimotyvacijos palaikymo dalys.

Fizinis kūnas

„Kai esi „startuolis“ ir dirbi ne mažiau nei 20 valandų per dieną, po kurio laiko pradedi jausti kūno silpnumą, supranti, kad kažkas negerai. Tada kyla klausimas, kas bus po keliasdešimties metų, – sako savimotyvacijos technikų žinovas. – Tuomet supranti, kad stiprinti fizinį kūną būtina.“

Pasak pašnekovo, norėdami tinkamai stiprinti kūną turime palaikyti fizinį aktyvumą, sveikai maitintis ir vartoti daug skysčių. Tai būtina motyvacijai palaikyti, nes jei turėsi puikių minčių ir norų, bet kūnas bus nepajėgus jų įgyvendinti, nieko nepasieksi. Todėl R. Savickas siūlo laikytis „lėkštės“ principo – nesvarbu, ką valgytum, bent pusę porcijos turi sudaryti daržovės. Ir tik kitą pusę – tai, ką mėgsti. Tai skatina gerą fizinę savijautą. Dar pašnekovas užsimena apie miegą. Pasak jo, be šio elemento sveika mityba ir fizinis aktyvumas vis tiek nebus visaverčiai.

Protas

„Tai motyvatorius, kai randi tokią veiklą, kuri tau patinka, ir prarandi laiko nuovoką“, – sako R. Savickas. Tačiau ir jai reikia motyvacijos. Jai pasiekti ir puoselėti reikalingas ilgalaikis planas. Reikia nuspręsti, kaip nori save ar įmonę matyti po dešimties, dvidešimties ar daugiau metų.

Žmogus tiesiog nesijaučia gerai, jei sėdi 40 valandų per savaitę toje pačioje vietoje. Jam norisi papildomo skonio. Tad susidėliojęs savaitės dienomis ar paros valandomis mėgstamą veiklą jis augtų kaip asmenybė ir taip gyventi būtų daug įdomiau, o kartu atsirastų didelis emocinis pasitenkinimas.

R. Savickas

„Tačiau tai tik gairės, – įspėja pašnekovas. – Svarbu į tai neįsikibti per daug.“

„Mano naujas atradimas – metų planas. Galvoti apie penkmetį – kiek per daug. Pradžioje tai motyvuoja, tačiau paskui ta motyvacija gali dingti, nes yra tam tikros krizės, pokyčiai… Tad įsikibus į ilgesnį planą ilgainiui galima labai nusivilti“, – pašnekovas pataria labai gerai įvertinti, kiek esi ambicingas laikytis numatyto plano ir kiek jo laikytis yra kvaila, nes jis kinta. Tuomet reikia žiūrėti – jei tai nepadeda, būtina keisti kryptį, nebūti įsikibus į dalykus, kurie labai apibrėžti.

Tad motyvacija ilgalaikėje perspektyvoje būna tik tuomet, jei laikotarpis ne per ilgas, o veiksmai daromi ne veltui. Taip pat svarbu per ilgai neužsiimti ta pačia veikla. R. Savicko teigimu, reikia įvertinti, ką nori pasiekti per metus sveikatos, santykių, materialinės gerovės, verslo, hobio, tobulėjimo srityje. Tuomet tai yra visavertis planavimas. Nes jei tik dirbi, ilgainiui tai praranda prasmę.

Emocinė būsena

Kalbant apie emocijas, pasak pašnekovo, dažniausiai kalbama apie santykius. „Sakoma, kad žmogaus laimė 65 proc. priklauso nuo santykių, nes versle jam gali sektis, bet jei nėra gerų santykių su žmonėmis, tai išorinis „viskas gerai“ slepia tai, kad viduje taip nėra, tvyro prasta emocinė savijauta, mažėja noras veikti. Taip pat ir motyvacija iki šiol buvusiai veiklai. Ypač taip nutinka, kai santykiai pasikeičia greitai“, – sako R. Savickas.

Taip pat svarbu rasti širdžiai mielą veiklą ir jai skirti laiko. „Galima keletą dienų skirti vienai veiklai, keletą kitai. Žmogus tiesiog nesijaučia gerai, jei sėdi 40 valandų per savaitę toje pačioje vietoje. Jam norisi papildomo skonio. Tad susidėliojęs savaitės dienomis ar paros valandomis mėgstamą veiklą jis augtų kaip asmenybė ir taip gyventi būtų daug įdomiau, o kartu atsirastų didelis emocinis pasitenkinimas. Todėl žmonėms patinka kelionės – nes nematyta aplinka suteikia daug įspūdžių. Taip pat ir su veikla – kuo jos daugiau, tuo įdomiau“, – užtikrina pašnekovas, turintis aibę įdomios veiklos ir nuolat keliaujantis.

Dvasingumas

Savimotyvacijos didinimas neatsiejamas ir nuo geros dvasinės savijautos. Tačiau ją, pasak pašnekovo, kiekvienas pasiekia skirtingai. Tam kartais padeda knygos, meditacijos metodai. Dvasinis tobulėjimas nebūtinai turi būti ramus, kaip ir meditacijos. Kartais jų metu labai daug judama, iškraunamos susikaupusios neigiamos emocijos.

„Kam to reikia? Paprasta. Kas nutinka „startuoliams“? Jie visada galvoja apie savo idėją. Jie gula ir kelia su ja, neturi laisvadienių ir savaitgalių. Todėl jiems turi būti svarbu atsijungti ir skirti laiko sau kaip žmogui, ne kaip „startuoliui“, – pasakoja įvairias meditacijas išbandęs ir jau kurį laiką sveiką gyvenimo būdą propaguojantis pašnekovas. – O dvasinio atsipalaidavimo ir tobulėjimo būdų gali būti įvairių, kad ir sąmoningumo kėlimo literatūros skaitymas, buvimas tikroje gamtoje, dinaminės meditacijos, rekolekcijos.”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.