...

Gebėjimai, kuriuos turi lavinti verslininkas

Verslas

2014.07.11

Autorius: Justina Ūsaitė

Temos: .

Gebėjimai, kuriuos turi lavinti verslininkas

Verslininkas yra tas, kuris sugeba įžvelgti verslo galimybes ir ryžtasi imtis rizikos jas išnaudoti flickr.com nuotr.

„Mano galva, verslininkas yra tas, kuris sugeba įžvelgti verslo galimybes ir ryžtasi imtis rizikos jas išnaudoti. Vis dėlto didžiausia rizika yra nesugebėti sukurti ilgalaikio verslo ar komandos ir tvaraus verslo modelio“, – sakė fondo „LitCapital“ steigėjas ir vienas iš vadovaujančių partnerių Šarūnas Šiugžda. Kalbėdamasis su „BZN Start“ jis išskyrė aštuonis pagrindinius gebėjimus. Pabandykime trumpai juos aptarti.

Gebėjimas pritraukti aukščiausio lygio specialistų ar vadovų.

Šis gebėjimas užtikrins, kad pas jus dirba aukščiausio lygio profesionalai. O nauja vadyba moko, kad ne pigesnis darbuotojas geras, o tas, kuris puikiai išmano savo darbą ir yra lojalus.

„Didelė klaida, kai bandoma verstis su prasto lygio komanda. Pradžioje tai pateisinti gal ir galima, bet negalima leisti, kad tai užtruktų. Rimtą verslą ir įmonę galima užauginti tik su stipria, patyrusia ir motyvuota komanda. Verslininkas turi stengtis būti kuo taupesnis, tačiau labai svarbu yra prisiminti anglišką patarlę: „You pay peanuts – you get monkeys“, – sakė Š. Šiugžda.

Sugebėjimas mažinti savo viršenybės jausmą.

Perduodami kai kurias atsakomybes darbuotojams parodote pasitikėjimą.

„Verslininkas turi lyderio prigimtį. Jis įpratęs valdyti ir lyderiauti, tačiau veikiančioje įmonėje svarbu netapti žmogumi-orkestru, kai kiti komandos nariai yra visiškai užgožiami. Tuomet ilgalaikės motyvuotos komandos nepavyks suburti ar išlaikyti – arba komanda išbėgios, arba nepavyks pritraukti naujų stiprių jos narių“, – Š. Šiugžda.

Sugebėjimas kurti pasitikėjimo aplinką įmonėje.

Tai reiškia, kad darbuotojai jaučiasi jaukiai ir saugiai, jų neslegia ir morališkai nežlugdo padėtis įmonėje.

Neklystančių nėra, o kai iš klaidų mokomasi, galima atlikti daug didesnių darbų.

Š. Šiugžda

„Per didelis noras kontroliuoti labai neigiamai veikia komandos narių motyvaciją. Jie galiausiai praranda pasitikėjimą. Reikia nebijoti patikėti tuo, kad ir mažiau patyrę gali sugebėti“, – Š. Šiugžda.

Sugebėjimas skatinti atsakomybės prisiėmimą ir iniciatyvą komandoje.

Darbuotojams reikia suteikti kuo daugiau atsakomybės. Tai įmanoma, kai žmonės tinkamai skatinami.

„Komandos nariai turi augti kartu su įmonės verslu. Verslininkas savo pavyzdžiu turi demonstruoti, kaip imamasi atsakomybės ir kaip už tai atlyginama. Įmonėse, kuriose darbuotojai neskatinami imtis atsakomybės, galiausiai ima vyrauti labai vidutiniškų sugebėjimų asmenys, o tai neigiamai atsiliepia įmonės rezultatams. Galiausiai į tokias įmones labiau patyrę, išsilavinę ir aktyvesni specialistai nenori eiti dirbti. Įmonė ima merdėti“, – Š. Šiugžda (nuotr. dešinėje).

Sugebėjimas įtvirtinti įvykdymo („execution“) principą.

Įvykdyti dar svarbiau nei sugalvoti ir suplanuoti veiksmus.

„Tai reiškia, ką sutarėme, tą ir atliekame. Tai tikrai yra esminis dalykas. Sugalvoti ir nuspręsti svarbu, bet dar svarbiau tai įgyvendinti. O jei dar ir per numatytą laiką, tuomet iš viso idealu. Laikausi nuomonės, kad idėjos yra vertos centų, o įgyvendinimas – milijonų. Kai prasideda įgyvendinimas, tuomet reikia veikti ir visuomet daugiau ar mažiau improvizuoti, nes planas paprastai skiriasi nuo realios situacijos. Tam reikia ryžto, reakcijos, drąsos, išradingumo ir atkaklaus darbo. Šias savybes turi turėti ne tik pats verslininkas, o dar svarbiau – jo komanda ar bent jau pagrindiniai komandos nariai. „LitCapital“ atveju mes įmones pirmiausia vertiname per vadovų įvykdymo gebėjimus“, – Š. Šiugžda.

Sugebėjimas rasti tinkamus patarėjus (ne pataikūnus, bet ir ne cinikus).

Per didelis pesimizmas ar pataikavimas nuomonei nepadės rasti tinkamo sprendimo.

„Angliškas terminas „sounding board“ reiškia, kad yra asmuo, kuris gali nešališkai įvertinti idėją, sprendimą, rezultatus ar kita. Tokį vaidmenį gali atlikti nebūtinai išoriniai žmonės, bet ir komandos nariai. Tai turi būti brandžios ir nepriklausomos asmenybės. Tokį vaidmenį dažnai atlieka ir nepriklausomi valdybos nariai. Nors jiems įmonė ir moka finansinį atlygį, jie paprastai yra finansiškai nepriklausomi ir žymiai savarankiškesni nei įmonės darbuotojai, todėl gali sau leisti laiku pasakyti žymiai brandesnę ir kritiškesnę nuomonę. Blogiausiai būtų aplink turėti silpnų pataikūnų. Tai būtų kelias į pražūtį. Nepriklausomas patarėjas gali ypač praversti kritinėse situacijose“, – Š. Šiugžda.

Sugebėjimas nebijoti leisti daryti klaidas, kai sugebama jas taisyti.

Neklystančių nėra, o kai iš klaidų mokomasi, galima atlikti daug didesnių darbų.

„Jei tai pavyksta, tuomet įmonę galima vertinti kaip labai brandžią. Kad tai būtų pasiekta, įmonėje turi būti sukurtos pakankamai sofistikuotos sistemos, kurios leistų labai greitai identifikuoti padarytas klaidas, o joms atsiradus būtų beveik automatinė tvarka, užtikrinanti greitą klaidos taisymą. Tam reikia labai kvalifikuotų ir patyrusių specialistų, vadovų. Reikia išmanių IT sistemų, aiškios sprendimų priėmimo tvarkos. Mažai patyrę specialistai, vadovai to tikrai nesukurs“, – įsitikinęs Š. Šiugžda.

Begalinė ištvermė ir kantrybė (taip pat panikos valdymas).

Ne visada viskas vyksta taip greitai, kaip norėtųsi, bet dėl to neverta panikuoti.

„Trumpai tariant, be kantrybės verslo tikrai nesukursi. Ir nepanikuokite, nes kitaip tikrai žūsite. O jei manote, kad turite įdomų verslą, ir norite jį plėsti, drąsiai kreipkitės, būtinai apsvarstysime galimybę investuoti į jūsų verslą ir padėti“, – sakė Š. Šiugžda.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.