...

Kada interneto puslapiui reikalinga mobilioji versija?

Verslas

2014.07.17

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: , .

Kada interneto puslapiui reikalinga mobilioji versija?

Mobiliosios svetainės versijos sukūrimas sunkiai apibrėžiamas kaina. Tačiau tai yra gerokai pigiau, nei kurti naują interneto svetainę. flickr.com nuotr.

Jei yra interneto puslapis, jam nedelsiant reikalinga ir mobilioji versija, įsitikinęs „MintMind Studio“ kūrybos vadovas Šarūnas Straševičius. „Kodėl? Nes jau beveik neliko vartotojų, neturinčių išmaniųjų telefonų ir jame nenaudojančių interneto. Ne visus mūsų klientus šis argumentas įtikina, todėl kitas mano argumentas dažniausiai būna paremtas konkrečia situacija: ar esate jau egzistuojančios interneto svetainės savininkas, ar kuriate visiškai naują“, – kaip protina interneto svetainių savininkus ir kūrėjus, pasakoja specialistas.

Kaip suprasti, ar to reikia?

„Dažnas interneto svetainės savininkas naudoja lankytojų srauto analizės sistemą, kuri leidžia sužinoti apie savo klientus daugiau, nei galime įsivaizduoti, – sako Š. Straševičius. – Todėl prieš galvojant, verta turėti specialiai mobiliesiems naudotojams pritaikytą interneto svetainės versiją ar ne, reikia įsitikinti, kiek naudotojų iš mobiliųjų įrenginių sulaukiate. Jeigu jų yra daugiau nei 10 proc., jūs privalote turėti mobiliąją versiją. Jeigu jų yra iki 10 proc. ar dar mažiau, greičiausiai naudotojų, atkeliaujančių iš mobiliųjų įrenginių, jūsų turinys nedomina ir galite ramiai laukti, kol situacija pasikeis“, – kaip įvertinti mobiliosios versijos poreikį, dėsto specialistas.

Klaidinga manyti, kad mobilioji telefono versija yra visiškai atskira interneto svetainė. Priešingai – tai yra ta pati interneto svetainė su tuo pačiu turiniu ir kontaktais. Tiesiog, kai asmuo naudojasi mobiliuoju įrenginiu (išmaniuoju telefonu arba planšetiniu kompiuteriu), jūsų interneto svetainė automatiškai naudotojui pateikia mobiliajam telefonui pritaikytą vaizdą.

Š. Straševičius

Ką reikia žinoti?

Naujai kuriamos interneto svetainės savininkas turėtų žinoti, kad tipinės vidutinės apimties reprezentacinės interneto svetainės mobiliosios versijos sukūrimas nesudaro daugiau kaip 20–30 proc. papildomo darbo, tad savo klientams visada siūlome iškart apie tai pagalvoti, nes užtikriname, kad lankytojų su mobiliaisiais įrenginiais 100 proc. ne mažės, o tik daugės“, – užtikrintai galimybę sulaukti daugiau naudotojų apibrėžia „MintMind Studio“ kūrybos vadovas.

„Klaidinga manyti, kad mobilioji telefono versija yra visiškai atskira interneto svetainė. Priešingai – tai yra ta pati interneto svetainė su tuo pačiu turiniu ir kontaktais. Tiesiog, kai asmuo naudojasi mobiliuoju įrenginiu (išmaniuoju telefonu arba planšetiniu kompiuteriu), jūsų interneto svetainė automatiškai naudotojui pateikia mobiliajam telefonui pritaikytą vaizdą“, – dėsto specialistas.

Pasak jo, šiuo metu naudojamos dvi sąvokos: „mobilioji versija“ ir „prisitaikanti versija“. Jos skiriasi tuo, kad mobilioji versija suprantama kaip išmaniajam telefonui skirta versija, kurią dažniausiai galima pamatyti tik naršant šiuo įrenginiu. O štai prisitaikanti versija yra puikiai matoma ir telefone, ir pačiame kompiuteryje, tiesiog interneto naršyklės langą tempiant pele reikia sumažinti du tris kartus. Tuomet matyti, kaip interneto svetainė reaguoja į mažėjančią erdvę.

Specialistas pasakoja, kad mobiliosios svetainės versijos sukūrimas sunkiai apibrėžiamas kaina. Tačiau tai yra gerokai pigiau, nei kurti naują interneto svetainę. Tik kiekvienu atveju reikia viską nuosekliai aptarti su specialistais, ir tik tada paaiškės, kiek reikės į tai investuoti. Š. Straševičiaus tikinimu, nedidelė arba vidutinė interneto svetainė įmonei gali atsieiti nuo 2 iki 6 tūkst. litų.

Patarimai

„Nepamirškite, kad dažniausiai mobiliuoju įrenginiu naudotojai ieško tokios informacijos kaip kontaktai, tad formuodami užduotį mobiliajai versijai, nepamirškite įdiegti svarbių funkcijų, tokių kaip mygtukas „Skambinti“ arba nuorodos ant el. pašto adresų, kad naudotojas galėtų iškart jums parašyti, – patarimus žarsto specialistas. – Taip pat stenkitės neapkrauti interneto puslapio paveikslėliais ir reklamomis. Dažniausiai žmonės naudojasi 3G ryšiu ir iliustracijoms siųsti naudoja mokamą srautą, todėl tai ilgai užtrunka. Nesistenkite į mobiliąją interneto svetainės versiją sudėti visko, ką turite standartinėje versijoje.“

Š. Straševičius sako, jog būtina atkreipti dėmesį, kad IT įmonės mobiliąją versiją dažniausiai laiko versija išmaniajam telefonui, tad formuojant užduotį reikia pagalvoti ir apie galimybę turėti planšetiniam kompiuteriui pritaikytą versiją: „Nors tenka pripažinti, kad dalis klientų taupydami to atsisako ir planšetiniuose kompiuteriuose palieka standartinės svetainės atvaizdavimą.“

O štai tekstas, pasak žinovo, mobiliojoje versijoje turi buti labai gerai įskaitomas ir aiškus – šriftų dydis turi buti gana didelis. Kokie labiausiai tiktų jūsų svetainei, galima pasitarti su jos kūrėju.

Specialistas pataria puslapio neapkrauti nereikalingomis funkcijomis: „Kartais geriau trys mygtukai „Skambinti“, „Rašyti“ ir „Kaip mus rasti?“ nei interneto puslapis, kuriame kontaktus ar kitą mobiliajam naudotojui reikalingą informaciją surasti reikia spausti net du tris mygtukus ar nuorodas. O dar blogiau, kai mygtuko dydis būna dvigubai mažesnis, nei išeina paspausti rodomuoju pirštu. Tai gali komplikuoti naudotojo patekimą į norimą puslapio vietą ir nubaidyti nuo tolesnio naršymo. Savo klientams šiuo metu jau siūlome šalia adreso pateikti nuorodą „Rodyti kelią“, kai atidaromas žemėlapis ir nurodamas kelias nuo naudotojo esamos vietos iki mūsų kliento buveinės ir tai veikia kaip navigacija.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.