...

Kaip suburti komandą, kuri padėtų įgyvendinti idėjas?

Verslas

2017.02.20

Autorius: Rūta Varneckaitė

Temos: , .

Kaip suburti komandą, kuri padėtų įgyvendinti idėjas?

Iš tiesų, siekiant suburti komandą ir jai vadovauti, reikia pirmiausia to išmokti. pexels.com nuotr.

Idėjos gimsta kone kasdien, tačiau neretai jos ir lieka tik idėjomis. Dažnai sakoma, jog idėjas sumanyti gudrus kiekvienas, tačiau joms įgyvendinti reikia didelės kantrybės ir pastangų. O svarbiausia ašis išlieka komanda, kuri gali tai padėti padaryti, nes tik genijus gali pats viską padaryti, įsitikinęs valdymo ekspertas Saulius Jovaišas, „SJ Solutions“ savininkas bei „Lyderystės ekspertų grupės“ konsultantas: „Jums reikia kitų žmonių, galinčių padėti įgyvendinti idėją. Čia prasideda didžiulis iššūkis, kurį pavadinkime „žmonės“. Iš tiesų, siekiant suburti komandą ir jai vadovauti, reikia pirmiausia to išmokti.“

Eikite paskui žmones

„Lyderis nėra tas, kuris eina priekyje. Lyderis – tai tas, paskui kurį eina žmonės. Ir ne jis pats nusprendžia, kad jis vadovas, o kiti jį tokiu laikydami seka įkandin. Tam net nebūtina aukščiausio lygio kompetencija, svarbiausia – autoritetas. Jis įgyjamas, kai turima gera reputacija. Tuomet klientai jumis pasitikės, o žmonės norės pas jus dirbti. Geros reputacijos vadovas yra tas, kurio žodžiai sutampa su veiksmais. Gebėjimas padaryti tai, ką aš pasakiau, darbuotojui sukuria sektiną pavyzdį ir jo nebereikia dirbtinai skatinti. Komandos valdymo profesionalas primena, kaip daugumai žmonių būdinga neįgyvendintus planus pateisinti savaimine fraze „nepavyko“, o jei kas nors pavyksta, iškilmingai pareiškiame: „Tai mano nuopelnas!“ Tikrasis vadovas suvokia, jog abiem atvejais tai yra jo veiklos rezultatas bei prisiima atsakomybę.

 

Turi egzistuoti tvirtas abipusis ryšys: jei viliatės būti išgirsti, išmokite pirmiausia įsiklausyti į žmogų ir žinosite, kaip su juo reikia kalbėti.

S. Jovaišas

 

Tikėkite tuo, ką darote

Glaudžiai su atsakingumu susijęs ir pasitikėjimas, nes turite gebėti atsakomybes paskirstyti kitiems. Priešingu atveju, jei vadovas netiki savo pavaldiniais, pats už juos ir dirba. Reikia suvokti skirtumą tarp to, ar norite, kad turima idėja būtų įgyvendinta, ar siekiate ją įgyvendinti patys. Jei norite būtinai įgyvendinti patys, turite susitaikyti su galimybe jai pražūti, nes, kad ir kokie darbštūs bei kūrybingi būsite, esate viso labo žmogus, kurio jėgos išsenkamos. Taigi atsiranda labai svarbus aspektas: jei norite, kad žmonės tikėtų jūsų idėja ir padėtų ją įgyvendinti, turite jais irgi tikėti. „Ką daryti, kad žmonės klausytų, ką jūs sakote? – mįslingai uždavęs klausimą, pašnekovas negaili ir labai paprasto atsakymo: – Klausykitės jų patys. Turi egzistuoti tvirtas abipusis ryšys: jei viliatės būti išgirsti, išmokite pirmiausia įsiklausyti į žmogų ir žinosite, kaip su juo reikia kalbėti. Tam reikalingos valios pastangos pasitelkti empatiją ir įsiklausyti į juos, o paskui jau kalbėsite jūs.“

Sutelkite dėmesį į rezultatą

Geras vadovas visada turi būti žmogus, nepametantis krypties, t. y. žinoti, ką daro ir dėl kokio tikslo. Dažnai idėjų įgyvendinimo rutina mus taip išblaško, kad pamirštame, dėl ko mes tai darome. Net jei šiuo metu dar neturite apčiuopiamos idėjos, jūsų tikslas gali būti ją atrasti. Visų svarbiausia turėti aiškų tam tikros gyvenimo atkarpos tikslą. Verslo valdymo ekspertas pabrėžia, kaip smarkiai skiriasi sutikti žmonės, einantys per gyvenimą be tikslo, nuo tų, kurie aiškiai žino ir sau įvardija, ko siekia. Kai neturite savo siekių, įgyvendinate kitų jums primestus. Verčiau susitelkti į sau svarbius dalykus ir kryptingai eiti jų link. Žmonės nori eiti paskui tuos, kurie turi tikslų. Šios dienos vadovas – lyg mesijas, žinantis, kas bus. Iš tiesų jis juk nežino, kas bus. Jis tiesiog tiki tuo, ką nori padaryti ir daro. Tikslai atsiranda pažinus save. Savęs pažinimas – amžinas darbas su savimi. Kaip gali žinoti, kas tau patinka, jei savęs nepažįsti? Tada labai sunku sutelkti dėmesį į rezultatą, kurio nori.

Pažinkite žmogų, su kuriuo dirbsite

Be to, nepakanka turėti tikslą, reikia dar mokėti formuoti komandą, su kuria jo sieksite. Tam reikalingas gebėjimas pažinti ne tik save, bet ir žmogų, kurį imsite į palydą. Jeigu norite jam padaryti įtaką, turite jį pažinti. Daugybė žmonių apsimeta tuo, kuo nėra, bet retas kuris gali mus demaskuoti. Dažna klaida, kurią daro vadovas, – per darbo pokalbį apie 80 proc. kalba pats ir, taip neišgirdęs pretendento, negali nuspręsti, ar kandidatas yra tinkamas. Pažinus žmogų atrandamas mygtukas, kurį paspaudus jis tampa sukalbamas ir taip pat jus girdi. Todėl būtina rasti laiko pokalbiui su savo komanda, parodyti dėmesį jiems, išklausyti jų pastabas. Šitaip apie galima problemą įmanoma išgirsti anksčiau ir spėti jai užkirsti kelią.

Sauliaus Jovaišos taisyklės:

Idėją paverskite tikslu, tada ieškokite partnerio (-ių), nes kiekvienam Šerlokui Holmsui reikalingas jo Vatsonas.

Pasirodo, jei nori išmokti valdyti žmones, turi išmokti valdyti save.

Eidamas savo idėjos įgyvendinimo link, pirmiausia turi savęs paklausti: „Ar esu žmogus, kuris daro tai, ką sako?“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.