...

POZICIONAVIMO MENAS PAGAL BORISĄ GRUNDLĄ

Verslas

2014.11.11

Autorius: Gražina Vincel

Temos: .

POZICIONAVIMO MENAS PAGAL BORISĄ GRUNDLĄ

Borisas Grundlas - didžiausią pasisekimą pelnęs vadybos ekspertas, lyderystės ir motyvacijos treneris. flickr.com nuotr.

Buvęs tenisininkas iš Vokietijos Borisas Grundlas po nelaimingo atsitikimo liko 90 proc. paralyžiuotas. Tačiau, nors ir įkalintas neįgaliojo vežimėlyje, jis nepalūžo ir dabar yra vienas didžiausią pasisekimą pelniusių vadybos ekspertų, lyderystės ir motyvacijos trenerių. Apie tai, kokiomis taisyklėmis vadovaujasi norėdamas pritraukti sėkmę, jis pasidalijo Lietuvoje vykusioje verslo ir lyderystės konferencijoje „Forum One“. Pateikiame įdomiausias jo mintis.

B. Grundlas pasirinko sau artimą temą – pozicionavimo meną. Pasak jo, norint suvokti, kas yra pozicionavimas ir kaip jis veikia, iš pradžių reikia atsakyti sau į klausimą, kiek esi patrauklus rinkoje. Būtina įvertinti tris komponentus: save, siūlomą produktą ir įmonę.

Žmonės man taip pat visada sako, kad laimės geriausias produktas. Bet tai netiesa. Jis laimės tada, jei žmonės manys, kad tai yra geriausias produktas.

B. Grundlas

„Kada žmonės perka? Jei esi pavyzdys (angl. role model), žmonės nori pirkti iš tavęs. Jie man taip pat visada sako, kad laimės geriausias produktas. Bet tai netiesa. Jis laimės tada, jei žmonės manys, kad tai yra geriausias produktas. Čia ir yra skirtumas. Ir, žinoma, reikia įvertinti, kokia yra patraukli įmonė. Kai žmonės nori joje dirbti. Tai ir yra pozicionavimas“, – apibendrino pranešėjas.

Taigi kaip išvystyti tą jėgą, kai kiti teigiamai vertina tave ir tavo įmonę? Tam B. Grundlas išskyrė 10 pozicionavimo taisyklių.

Daryk ne geriau, bet kitaip. Jei nori būti geresnis už kitus, pagalvok, kuo išsiskiri iš kitų.

Daryk ne tobulai, bet išskirtinai. Turi užduoti klausimą: kokia kitiems nauda, kad aš egzistuoju? Dauguma žmonių sako, kad nori kažką padaryti. Jei tikrai žino, ko nori, tada jie vienu žingsniu priekyje. Bet jei žmogus žino, kam yra skirtas šiame gyvenime, tada jis dviem žingsniais priekyje, įsitikinęs B. Grundlas. Pranešėjas pateikė pavyzdį apie save: jis norėjo būti profesionalus tenisininkas, buvo patekęs tarp šimto geriausių Vokietijos teniso žaidėjų. Anot jo, tai buvo neblogas rezultatas, bet ne geriausias. Jam nebuvo skirta tapti geriausiu tenisininku. Kaskart gali įsitikinti, ar tai tikrai skirta tau, jei įvertinsi, kiek daug jėgų turi skirti, kad pasiektum rezultatą.

Tada būk pirmas, sako B. Grundlas. Jis prisiminė pirmasis supratęs, kad lyderystė galėtų padaryti žmones stiprius, ir sugalvojo lyderystės sistemą iš šių dešimties komponentų.

Tai buvo nauja sritis. Tuo metu, kai lyderystės sistema atsidūrė rinkoje, vienas iš trijų geriausių Vokietijos universitetų pradėjo domėtis, ar tai tikrai veikia. Galiausiai jis įvertino teigiamai ir tai pranešėjas vadino dideliu žingsniu į priekį. Tada atsirado įmonė, paprašiusi kelerius metus padėti tobulinti jos 120 darbuotojų. „Tai buvo akimirka, kai supratau, kad pozicionavimas yra sėkmingas. Jis yra sėkmingas, jei gali parodyti rezultatus“, – patirtimi dalijosi B. Grundlas.

Taigi būti pirmam pateikiant lyderystės sistemą buvo transformacinis procesas, o pats lyderystės sisteminimas tapo nauja sritimi.

Būk tikslus. Užsiimdami pozicionavimu, iš pradžių žmonės nėra užtikrinti, ar jie tikrai gerai atlieka savo darbą, taigi daro viską, kas įmanoma, o tai yra didelė klaida, teigė pranešėjas. „Manęs žmonės prašydavo, ar galėčiau parengti pranešimą apie pardavimo vadybininkus ar kitos srities darbuotojus, ir kaskart atsakydavau neigiamai. Mano sritis buvo lyderystė, kurioje ir sutelkiau savo pozicionavimą“, – argumentavo jis.

Nusistatyk pagrindinius poreikius. „Man lyderystės esmė yra ne teorija ar tai, kuo žmonės nori būti, o tai, kad turi priimti žmones tokius, kokie jie yra“, – svarstė pranešėjas.

Išsiskirk nedidelę tikslinę auditoriją. „Mano srityje tai yra vadovai, su kuriais tenka daugiausia kalbėti ir kurie planuoja biudžetą, – pasakojo B. Grundlas. – Ir, kai tai darau, sprendžiu jų problemą.“

Taigi svarbu išspręsti kitiems kylančią problemą. O tada kalbėti apie save, bet taip pat rasti būdą, kad ir kiti žmonės apie tave kalbėtų, dėstė pranešėjas: „Aš nemėgstu daug apie save kalbėti, kiti žmonės tai labiau mėgsta, užtat mėgstu, kai kiti apie mane kalba.“

Galiausiai įvertink kainą. Jei ją nusistatei, vadinasi, pozicionavimas buvo sėkmingas, apibendrino B. Grundlas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.