...

Ką rinktis – investuotojo laivą ar nuosavą valtelę?

Verslas

2014.11.17

Autorius: Edita Gruiniūtė

Temos: , .

Ką rinktis – investuotojo laivą ar nuosavą valtelę?

Verstis vien savo lėšomis ar ieškoti investicijų? flickr.com nuotr.

„Verstis vien savo lėšomis ar ieškoti investicijų?“ – tai vienas svarbiausių klausimų, neleidžiančių pradedantiesiems verslininkams užmigti naktimis. Rodos, įlipus į investuotojo laivą galima nuplaukti toliau ir greičiau, bet gal verta irtis valtele ir savarankiškai priimti visus su veslu susijusius sprendimus?

Laivo junga, o ne valties kapitonas

Ernestas Žvaigždinas, mobiliosios komercijos ir platformos „MobilityBee“, naudojamos didžiausių e. komercijos kompanijų, įkūrėjas verslą plėtoja pritraukdamas investicijas iš verslo angelų.

Svarbiausia – sukurti produktą

„Kai prieš septynerius metus su partneriu kūrėme pirmą projektą, apie verslo angelus ir rizikos kapitalo fondus buvo kalbama labai mažai. Ieškodami lėšų savo verslui beldėmės į visų turtingesnių žmonių, galinčių tapti investuotojais, duris. Nemokėdami tinkamai pristatyti idėjos kalbėjome nesąmones, darėme daug klaidų, tačiau vis tiek pasisekė – vienas verslininkas, įžvelgęs mūsų potencialą, sutiko investuoti, tačiau iškėlė sąlygą, kad įgyvendinsime jo siūlomą idėją. Tai buvo pirmoji investicija, gauta iš verslo angelo. Tiesa, po kurio laiko šis projektas bankrutavo.

O štai naujausiam ir sėkmingiausiam mūsų projektui „MobilityBee“ pritraukti kapitalą buvo daug paprasčiau. Visus galimus investuotojus ir verslo angelus, besidominčius IT technologijomis, jau pažinojau asmeniškai, nes ne kartą buvo tekę kreiptis jau anksčiau.

Iš pradžių prisitraukėme verslo angelo investiciją, po dvejų metų gavome dar vieną, skirtą plėtoti tam pat projektui. Iš viso investuotojo gavome daugiau nei milijoną litų. Visi šie pinigai buvo skirti mobiliosios komercijos ir platformos „MobilityBee“ tobulinimo darbams.

Šiuo metu prisitraukti investuotojus daug lengviau. Yra nemažai verslo angelų, atsirado europinių pinigų, savo paslaugas siūlo keli rizikos kapitalo fondai. Taip pat rengiami nemokami kursai ir programos, kurių metu galima išmokti pristatyti savo idėją investuotojams. Jeigu tavo projektas dar tik idėjos lygio, gali dalyvauti „StartupHighway“ programoje. Jeigu esi startuolis, gali padėti „Practica Capital“. Taip pat visada galima susirasti verslo angelą, su kuriuo tau pakeliui. Tik svarbu žinoti, kad neturint realaus produkto prisitraukti stambių investicijų beveik neįmanoma.

Svarbu išsirinkti gerą investuotoją

Ieškant investicijų susiduriama su keliais uždaviniais. Reikia ne tik pritraukti lėšų, bet ir sudominti investuotojus, išsirinkti patį tinkamiausią. Investavimas primena vedybas, tad turi apsispręsti, ar eisi su tuo žmogumi į labai klaidų mišką, ar esi pasirengęs drauge džiaugtis sėkme ir atlaikyti sunkumus, kurie neišvengiami. Taip pat reikia atsiminti, kad lėšos neduodamos veltui. Taigi reikia stengtis imti kuo mažiau pinigų, kad būtų lengviau atidirbti. Kuo daugiau investuotojas investuoja, tuo daugiau akcijų tu prarandi ir tuo stipresnis tampa jo balsas.

Renkantis investuotoją būtina įvertinti, kokią įtaką jis darys verslui, ar sutampa jūsų nuomonė, ar mokate spręsti kilusius ginčus. Aptarkite, ko tikisi investuotojas ir ko iš jo tikitės jūs. Kalbėkitės opiausiomis temomis ir apie nepatogius dalykus, nes tik taip paaiškės, su kokiu žmogumi ketinate tapti bendražygiais.

Ieškodami lėšų aplankykite kuo daugiau investuotojų ir niekada nesutikite su pirmo pasitaikusio sąlygomis, nes neišvengiamai pralošite derėdamiesi. Be to, negalima apsiriboti pinigais – svarbu, ką gaunate su jais. Mes esame atsisakę vienos tris kartus finansinių aspektu stambesnės investicijos, nes nenorėjome aukoti tiek daug akcijų.

Ar ieškoti investuotojų, ar verstis vien savo lėšomis? Viskas priklauso nuo poreikių ir nuo to, kokio dydžio verslą kuriame. Mes pasirinkome investuotojus, nes mūsų verslui priimtina būti didelio laivo junga, o ne valties kapitonu. Bet kuriuo atveju visiems rekomenduoju susitelkti į verslo kūrimą, o ne į investicijų pritraukimą, nebent turite daug resursų. Tai privers mąstyti, veikti ir gal net padės pradėti verslą be investicijų iš šalies. O jeigu jų kada nors prireiks, toks verslas paprastai sulaukia pasiūlymų.“

Savo verslo šeimininkas

Jauni verslininkai, svarstydami, ką daryti – pradėti verslą savo lėšomis ar ieškoti investicijų iš šalies, pirmiausia turėtų įvertinti, kokio dydžio bus verslas. Jeigu jis nedidelis, daug paprasčiau viską daryti patiems.

A. Jasinskienė

Tuo tarpu Aurelija Jasinskienė, viena iš „Choco“ įkūrėjų verslą pradėjo nuosavomis lėšomis.

„Į verslą investavome asmenines santaupas – maždaug 12 tūkst. litų. Nusprendėme teikti šokolado fontanų, vintažinių indų ir vintažinio apšvietimo nuomos paslaugas. Daugiausia lėšų teko investuoti į įrangą. Mūsų nuomojami šokolado fontanai yra kokybiškiausi rinkoje, todėl brangūs.

Veiklą pradėjome praėjusių metų gruodžio pradžioje, bet pamažu įgyjame vis daugiau klientų. Ypač jų padaugėti turėtų vasarą, kai prasidės vestuvių sezonas. Tikimės išsiversti savo lėšomis ir prekių bei paslaugų asortimentą didinti iš to, ką uždirbsime.

Be abejo, žinome apie rizikos kapitalo fondus, verslo angelus ir finansines galimybes, kuriomis galime pasinaudoti kaip jaunieji verslininkai. Kol kas neskubame to daryti, nes verslą norime plėtoti savarankiškai, rizikuodami savo finansais ir niekam neatsiskaitydami. Galiausiai mums be galo įdomu patiems tobulinti projektą, išbandyti įvairius variantus ir stebėti, ką galime sukurti ir kuo galime tapti. Juk investuotojas diktuotų savo sąlygas ir nurodytų kryptį, kurią reikia rinktis.

Jauni verslininkai, svarstydami, ką daryti – pradėti verslą savo lėšomis ar ieškoti investicijų iš šalies, pirmiausia turėtų įvertinti, kokio dydžio bus verslas. Jeigu jis nedidelis, daug paprasčiau viską daryti patiems. Tuomet gali laisvai rizikuoti, planuoti, daugiau erdvės lieka asmeniniams bandymams ir kūrybai.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.