...

Naujasis technologijų parkas Sapiegų parke taps pagrindiniu startuolių traukos centru

Verslas

2014.11.25

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Naujasis technologijų parkas Sapiegų parke taps pagrindiniu startuolių traukos centru

Jau kitais metai turėtų pradėti veikti technologijų centras, kuriame įsikurs daugybė startuolių. Organizatorių nuotr.

Viename iš prestižinių sostinės rajonų jau kitais metai turėtų pradėti veikti technologijų centras, kuriame įsikurs daugybė startuolių, tarp jų vienos iš pirmaujančių Baltijos įmonių „StartupHighway“ biuras, aktyviausia regiono įmonė „VC – Practica Capital“, ryškiausia Lietuvos žvaigždė „Vinted“, pasaulinė žaidimų kūrėja „Game Insight“, investicinė bendrovė „IMI.VC“ ir kt. Naujasis miestelis taps bendra darbo, komunikacijos ir švietimo erdve. Sparčiai besivystančiai Lietuvos startuolių sistemai šis parkas turėtų tapti kone pagrindiniu traukos centru. Įsibėgėjant projekto vystymo darbams susitikome su vienu iš projekto iniciatorių, “StartupHighway” vadovu Dariumi Žakaičiu, ir pasikalbėjome apie parko viziją, idėjos gimimą ir pagrindinius tikslus.

Viskas vienoje vietoje

D. Žakaitis pasakoja, jog parko vizija formavosi dirbant su Lietuvos startuoliais, semiantis žinių ir patirties užsienyje, ir mąstant, ką būtų galima pritaikyti pas mus. „Mes senokai dirbame su startuolių ekosistema. Per tuos metus, atrodo, susivokiau ir pamačiau kokia ta ekosistema turėtų būti, ir kokia ji yra. Matom, kad kai kurios ekosistemos dalys yra stipriau pažengusios, kai kurios silpnesnės, o kai kurių iš viso trūksta. Per tuos metus susikūriau geros ekosistemos vaizdą, ir išsikristalizavo tokia vizija, kad gal viską būtų galima sujungti ir turėti fiziškai vienoje vietoje. Tai juk labai patogu tiek logistiškai, tiek veiklų prasme. Gerai turėti vietą, kurioje visi kartu reziduoti, dirbti, bendrauti, pietauti, gerti kavą, kurti naujas idėjas. Kadangi technologinės įmonės nėra gamyklos su išvystyta logistika ir didelėmis patalpomis, tai campus idėja yra suprantama ir įgyvendinama.“ – kalbėjo projekto iniciatorius.

Kai yra tiek didelių žaidėjų, tai patvirtina, jog idėja yra gyvybinga ir ją reikia įgyvendinti. Natūralu, kad tas projektas pasmerktas sėkmei.

D. Žakaitis

Kai prie projekto prisidėjo ir garsus rusų investuotojas Igoris Matsanyukas su savo IMI fondu bei dar kelios didelės įmonės, tapo aišku, kad šis projektas gali ir turi būti sėkmingas. „Aišku, visos idėjos išsikristalizuoja bendraujant. Teko būti ir JAV, ir pamatyti kaip atrodo toks slėnis pačia plačiausia prasme. Teko susipažinti ir su kitais pavyzdžiais. Kai dirbi, bendrauji, kažkas ir atsiranda. Aišku, Game Insight ir IMI fondo perkėlimas į Lietuvą buvo gana svarbus katalizatorius. Tačiau čia natūralu, nes padidėja masteliai, ir sprendimus priiminėti lengviau. Aš nelabai tikiu idėjomis, kurias gali įgyvendinti vienas. Todėl mes jau startiniame etape pasikvietėme tiek Vinted, tiek Practica Capital, tiek Investuok Lietuvą, tiek Verslo Lietuvą, gražiai įsikomponavo TEO. Tai parodė ir idėjos tvarumą, nes apie dešimt didelių įmonių nuo pat pradžios ją palaiko. Kai yra tiek didelių žaidėjų, tai patvirtina, jog idėja yra gyvybinga ir ją reikia įgyvendinti. Natūralu, kad tas projektas pasmerktas sėkmei.“ – teigia D. Žakaitis.

Atvers parką miestiečiams

Vilnius Tech Parke siekiame suburti visus tuos, kurie aktyviai veikia startuolių ekosistemoje: pačius startuolius, investuotojus, reklamos bei marketingo specialistus, HUB’us, teisininkus ir t.t. Čia nuolat vyks renginiai, bus bendraujama, tariamasi, kuriama. Ir visa tai vyks ypatingoje vietoje – Sapiegų parke. „Nuėjom pas merą, nes visgi tai nėra komercinio tipo projektas. Mūsų tikslas nėra patalpų nuoma – mes noříme kurti pridėtinę vertę būdami kartu. Standartinis verslo centras mums netiko, o, galų gale, ir buvo per brangus. Nuėjom pas merą ir papasakojom savo idėjas. Mums pasiūlė šį objektą ir pakeisti jo funkciją mieste. Ligoninės iškelimas jau seniai buvo planuojamas. Daug kam šis objektas atrodo labai patrauklus, bet į jį dar reikės įdėti nemažai darbo, nes jį reikės prisitaikyti savo reikmėms. Aišku, džiaugiamės ir tuo šalutiniu efektu, kad sutvarkysim unikalų Vilniaus kaimelį, ir tuo pačiu atversim jį miestiečiams.“ – sako pašnekovas.

Parke turėtų susilieti senasis miesto paveldas ir naujasis Vilnius bei jo modernūs gyventojai. „Teritorijai yra taikomas specialusis planas, nes ji yra saugoma. Mes neplanuojame nei naujų statybų, nei kažkokių labai didelių permainų. Iš išorės tai atrodys taip pat kaip ir buvo pastatyta 1805 metais. Viduje tai bus šiuolaikinis biuras, kuriame bus viskas, ko reikia. Mūsų tikslas įgyvendinti viską pakankamai asketiškai, praktiškai, bet ir originaliai.” – teigia D. Žakaitis.

Bus traukos centras ne tik lietuviams

Tik pristatytas projektas susilaukė didžiulio dėmesio, kuris neslopsta iki šiol. “Per pirmą savaitę gavom berods 65 paraiškas. Taigi matome didelį poreikį. Dabar kasdien gauname laiškų iš norinčiųjų vykdyti vieną ar kitą veiklą. Tačiau dabar mūsų tikslas priėmus paraiškas nustatyti atrankos kriterijus, kuriuos patvirtins sudaryta atrankos komisija.” – sako “StartupHighway” vadovas.

Vilniaus Tech Parku domisi ne tik lietuviai, bet ir startuolių pasaulio atstovai iš aplinkinių šalių. D. Žakaitis tiki, kad parkas padės pritraukti į Lietuvą dar daugiau perspektyvių įmonių. “Taip, susidomėjimas jau dabar yra labai didelis. Game Insight ir IMI fondo relokacija į Vilnių yra labai puikus to pavyzdys. Kiek žinau, vien iš žaidimų industrijos į Lietuvą atsikėlė apie dešimt įmonių. Aš labai tikiuosi, ir kryptingai dėl to dirbsiu, kad pritrauktumėm pas mus dar daugiau įmonių tiek iš Rytų regionų, tiek iš Skandinavijos. Mes matome, kad vystyti startuolį ten yra labai brangu, ir galvojame, kad mes turėsime ką pasiūlyti. Žinoma, pirmiau reikia sukurti veikiantį daiktą. Planuojame ir savo roadshow su savo campus’o prisitatymu.” – teigia jis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.