...

Kaip suvaldyti savo emocijas?

Verslas

2014.12.05

Autorius: Rūta Varneckaitė

Temos: .

Kaip suvaldyti savo emocijas?

Vytautas Gaidamavičius - tęstinių mokymų treneris, ugdomojo vadovavimo specialistas, sertifikuotas Briano Tracy mokyklos atstovas Lietuvoje. Asmeninio archyvo nuotr.

Dažnai patiriamas stresas lemia ne visada teigiamas emocijas. Joms prasiveržus galime ne tik sugadinti nuotaiką kolegai ar sugriauti ilgai kurtus santykius, bet ir pasukti savo gyvenimą nebūtinai pačia tinkamiausia linkme. Kaip netapti savo emocijų įkaitu? Ar įmanoma jas pažinti bei suvaldyti? Asmens emocinis intelektas – Vytauto Gaidamavičiaus ilgamečių studijų sritis. Šis ekspertas yra tęstinių mokymų treneris, ugdomojo vadovavimo specialistas, sertifikuotas Briano Tracy mokyklos atstovas Lietuvoje.

Emocijų netvardome, nes jų neatpažįstame

Smegenų žievėje (lot. neo-cortex), atsakingoje už racionalų mąstymą, vienu metu veikia šimtai nervinių ląstelių, o limbinėje smegenų dalyje, dar vadinamoje emocinėmis smegenimis, veikia iki 6 mlrd. ląstelių ir daugiau. Tad spėkime, kiek sprendimų priimame racionaliai? Ar tikrai sandorius sudarome su gerais paslaugų tiekėjais optimaliomis sąlygomis? Žmonės savo emocijų nesupranta ir nemoka įvardyti. Paklausti, kaip jaučiasi, jie teturi atsakymą „normaliai“ arba „gerai“. Taip yra ne todėl, kad nenorime dalytis, o todėl, kad nesuvokiame net savo minčių. Jų per dieną galvoje prabėga apie 70 tūkstančių. Ilgalaikių emocijų nepažinimas bei nemokėjimas jų valdyti veda mūsų gyvenimą į iškreiptą tikrovę. Emocijos kuria automatines mintis, kurios neapleidžia proto ir taip patenkame į kreivų veidrodžių karalystę. Siekiame tobulų rezultatų ir dėl to įsivyrauja sekinanti įtampa, krinta savivertė.

Būtina stebėti savo mintis

Tai, ką galvojame, kuria emocijas, o tai, kaip jaučiamės, kuria atitinkamas mintis. Norint valdyti savo emocijas, reikia išmokti jas fiksuoti. Taip pradėsite pastebėti, kokios mintys ima suktis galvoje. Ekspertas siūlo pratimą – popieriaus lape užsirašyti viską, ką pastebite: besisukančias mintis, dominuojančias emocijas (jei nerandate joms pavadinimo, įvardykite spalva, gyvūnu ar kitu simboliu). Fiksuokite net kūno pojūčius. Taip pakilsite virš emocinio mąstymo į neutralią stebėtojo poziciją. Pirmines emocingas mintis galima bus įveikti iš tiesų racionaliomis mintimis. Pavyzdžiui, į pykčio proveržį „Visi aplink idiotai, negi nesupranta, kad šitaip dirbdami žlugsime?“ galime atsakyti: „Kai kurie kolegos galėjo nesuprasti mano pasiūlytos strategijos naudos. Kiti visai nesidomėjo, nes tai nesusiję su jų atsakomybe. Kitą kartą reikės rasti svaresnių argumentų.“

Atpažinus reikia pripažinti

Emocijas verta valdyti, o ne slėpti. Dažnai negatyvių emocijų nenorime įvardyti, tačiau randame pateisinamų argumentų, kaip paaiškinti savo sprendimą. Pavyzdžiui, žmogus, norintis, bet bijantis imtis atsakomybės ir pradėti savo verslą, ras argumentų, kodėl tai verta daryti nuo pavasario (racionalizavimas), svarstys, ar apskritai to reikia (atmetimas), išvardys keliasdešimt slegiančių rūpesčių ir atsakomybių, kodėl dabar to negali daryti (pasiaiškinimas), ar kitaip pabėgs nuo savo emocijų. Tai problemos nesprendžia, o tik uždaro į nuolatinį savęs engimą. Verčiau kartą prisipažinti, kad bijai. O konstatavus faktą reiktų sąžiningai svarstyti, kaip elgtis: toliau bijoti ir atsisveikinti su mintimi pradėti verslą arba žengti pirmyn: „Bijau, bet verčiau rizikuosiu.“

Suskaičiuoti iki dešimties

Senovės liaudies išmintis byloja: „Kai supyksti, suskaičiuok iki dešimties ir tada atsakyk.“ Ar tai veikia? Taip. Išmokę stebėti ir pastebėti emocijas, o jas atpažinę pripažinti, jau pusę darbo nuveikėme. Matydami, kad esame valdomi tam tikrų fiziologinių reakcijų (kūnas mums apie tai praneša: pyktis užgniaužia gerklę, nuo streso susuka pilvą, iš džiaugsmo ima plazdėti drugeliai pilve), jau nedvejosime dėl to, kas su mumis darosi. Tuomet kruopščiai pažvelkime į kylančias mintis. Supratę, jog dalis jų yra perdėtos ar labai vienareikšmės, pažvelgsite ne tik iš savo perspektyvos. Pastebėsite, kad situaciją kiekvienas mato savitai. Kuo asmens emocinis intelektas aukštesnis, tuo labiau jis sugeba į situaciją žvelgti visapusiškai. Atliktų tyrimų duomenimis, net 90 proc. Kanados vadovų nuolat dalyvauja emocinio intelekto tobulinimo programose, nes nustatyta, jog tai vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių jų verslo efektyvumą. JAV statistika rodo, kad žmonės, turintys aukštesnį nei vidutinį emocinį intelektą, per metus uždirba 29 tūkst. JAV dolerių daugiau.

Trumpai

Emocijos kuria automatines mintis, kurios neapleidžia proto, todėl elgiamės neracionaliai.

Stebėkite emocijas ir jų sukurtas mintis.

Atskyrę emocijų padiktuotas mintis, vertinkite jas atsiribodami nuo savo asmens.

Nešališkas žvilgsnis atitolins skubotus bei nekonstruktyvius sprendimus.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.