...

CNN įkūrėjo Tedo Turnerio sėkmės pamokos

Verslas

2015.02.25

Autorius: Aistė Noreikaitė

Temos: , .

CNN įkūrėjo Tedo Turnerio sėkmės pamokos

CNN įkūrėjas - Tedas Turneris. flickr.com nuotr.

Tedas Turneris – amerikiečių verslininkas ir žiniasklaidos magnatas. 1977 m. jis įkūrė televizijos kanalą CNN, 1980 m. pradėjusį visą parą transliuoti žinias.

Nepavydėtini vaikystės ir paauglystės metai

T. Turneris gimė 1938 m. pasiturinčioje šeimoje Sinsinatyje, tačiau vaikystė buvo sudėtinga. Kai berniukui suėjo ketveri, tėvai jį išsiuntė į internatinę mokyklą. Tėvas Edas Turneris nuolatos jį perkeldavo iš vienos internatinės mokyklos į kitą. Amžinas naujokas T. Turneris kentė dažnesnį ir piktesnį kitų vaikų priekabiavimą.

Kai tekdavo spręsti konkrečią problemą, visada ieškodavau netradicinio sprendimo ir požiūrio. Nesielgdavau niekšiškai, neteisėtai ar neetiškai, tiesiog viską stengdavausi pakreipti savo naudai.

T. Turneris

Namie tėvas su T. Turneriu elgėsi griežtai, net mušdavo. Vyras atidavė sūnų į karo akademiją, kur šis patyrė akademinę ir socialinę sėkmę. Vėliau vaikinas studijavo Brauno universitete. Iš pradžių buvo pasirinkęs klasikinę civilizaciją, bet tėvas prieštaravo šioms studijoms, todėl vaikinui teko rinktis ekonomiką. Iš pradžių universitete sekėsi puikiai, bet vėliau už vakarėlių linksmybes jis buvo išmestas. Vis dėlto 1989 m. T. Turneris bakalauro laipsnį gavo net su garbės raštu.

Į verslą atvedė kūrybingumas ir tėvo pavyzdys

T. Turnerio tėvas buvo įkūręs klestinčią reklamos stendų bendrovę Atlantoje. Prieš nusišaudamas savo įmonę jis pardavė konkurentams. Po tėvo mirties 21 m. vaikinas subūrė įmonės personalą, nusamdė teisininkus, pradėjo derybas su tėvo konkurentu ir užbaigė pardavimo sandorį, perleisdamas konkurentui įmonės akcijas. T. Turnerio pastangomis reklamos stendų bendrovė augo ir plėtėsi, o galiausiai vyras įžengė į radijo ir televizijos pasaulį.

T. Turneris išsiskiria savo kūrybingumu profesinėje srityje. Jis mėgsta lyginti verslą su karo metodais. Pavyzdžiui, CNN įkūrimą 1980 m. jis lygina su Antrojo pasaulinio karo generolo Erwino Rommelio karinėmis strategijomis: „Ne kartą šis vokiečių generolas puolė britus žinodamas, kad neturi kuro stipriam smūgiui suduoti. Jo tikslas buvo smogti tada, kai to visiškai nesitikima, pralaužti priešo liniją ir užgrobti kuro atsargas. Tada E. Rommelis aprūpindavo savo tankus degalais ir tęsdavo puolimą. Aš turėjau panašią CNN finansavimo viziją.“

Turėdamas mažai grynųjų pinigų ir žinodamas, kad niekas jam nesuteiks reikiamos paskolos, T. Turneris įkūrė CNN. Nors suvokė, kad turimų lėšų užteks ne daugiau kaip metams, vyras tikėjosi (ir buvo teisus), kad CNN reitingai leis rasti naujų finansavimo šaltinių. Tai buvo išties drąsus žingsnis.

Dar vienas T. Turnerio kūrybingumo pavyzdys primena maniją: įkurtai CNN ėmus plėstis ir augti, kiti kanalai atkreipė į jį dėmesį. ABC televizija ketino įkurti tiesioginę CNN konkurentę, drauge ir kabelinį kanalą, kuriame kas valandą būtų transliuojamos svarbiausios naujienos. Siekdamas nugalėti galimus konkurentus, T. Turneris įkūrė CNN2 („Headlines News“).

T. Turneris laiko save išskirtinio mąstymo žmogumi: „Kai tekdavo spręsti konkrečią problemą, visada ieškodavau netradicinio sprendimo ir požiūrio. Nesielgdavau niekšiškai, neteisėtai ar neetiškai, tiesiog viską stengdavausi pakreipti savo naudai.“

Didžiausias jo laimėjimas – kabelinė televizija – leido atpažinti vis naują žiniasklaidos priemonę nuo pat pradžių ir niekieno netrukdomam spėti į šį traukinį, kol kiti arba neįstengė įžvelgti naujos verslo galimybės, arba nesiryžo ja pasinaudoti. T. Turneris buvo ir realistas, numatęs naujo verslo perspektyvą.

Praėjus daugybei metų T. Turneris padarė lemtingą klaidą. 1995 m. jis suvienijo jėgas su „Time Warner“, tikėdamasis sukaupti tiek lėšų, kad galėtų įgyvendinti seną tikslą – įsigyti vieną didžiausių televizijos stočių. Sujungęs verslą su kita korporacija, jis nebegalėjo jo kontroliuoti. Taip prarado 80 proc. savo turto ir atsistatydino.

T. Turnerio sėkmės ir nesėkmės rodo, kaip vadovavimo kokybė verslo pasaulyje priklauso nuo žmogaus psichikos būklės. Ramiu laikotarpiu T. Turneris buvo krizinis verslo lyderis: skynė verslo pergales savo įmonėje, o korporacijoje patyrė nesėkmę.


Įdomūs faktai apie T. Turnerį

1975 m. vienas pirmųjų panaudojo palydovą, kad būtų transliuojamas jo WTBS kanalas. Taip sugebėjo pasiekti didelę auditoriją ir pelnė daug pajamų.

1976 m. nusipirko Atlantos „Braves“ beisbolo komandą, o po metų ir Atlantos „Hawks“ krepšinio komandą, rungtyniaujančią NBA lygoje.

1986 m. įsigijo „MGM/UA Entertainment Company“, kuriai priklausė daugiau kaip 4 tūkst. filmų. Jis taip pat yra prisidėjęs prie vaikams skirto kanalo „Cartoon Network“.

1986 m. įkūrė Geros valios žaidynes, kuriomis siekė mažinti šaltojo karo įtampą. Šiose žaidynėse varžėsi atletai iš pagrindinių šalių: Didžiosios Britanijos, Rusijos, JAV. Po 2001 m. šios žaidynės buvo nutrauktos dėl mažo susidomėjimo.

1990 m. įkūrė Turnerio fondą, per kurį savo pinigus aukojo labdarai. Jis taip pat prisijungė prie akcijos „Duodamas pažadas“, per kurią milijardieriai įsipareigojo bent pusę savo turto paaukoti labdarai dabar arba po mirties.

Nuo 12 metų priklausė Savanos jachtų klubui ir dalyvavo varžybose. 1964 ir 1977 m., būdamas jachtos kapitonu, laimėjo Amerikos taurę.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.