...

Kaip pradėti verslą Gruzijoje?

Verslas

2015.03.28

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Kaip pradėti verslą Gruzijoje?

Gruzijos ambasadorė Lietuvoje - Khatunos Salukvadzės. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Lietuvoje dažnai kalbama apie tai, kokie artimi esame su broliais latviais. Nuolat prisimename Baltijos kelią ir trijų Baltijos šalių vienybę. Tačiau pastaraisiais metais Lietuva užmezgė dar vieną labai tvirtą draugystę, kuri, žiūrint iš šalies, net atrodo sunkokai paaiškinama. Žinoma, čia kalbama apie Lietuvos ir Gruzijos draugystę. Lietuviai ir gruzinai tiesiog kažkaip rado bendrą kalbą. Gal Baltijos šalis bei Kaukazo regioną ir skiria didelis atstumas, bet tai visiškai netrukdo mums susikalbėti. Mes noriai dalijamės patirtimi, padedame vieni kitiems ir tiesiog bendraujame. Nieko keista, kad bandome ir kartu užsiimti verslu. Taigi ką Lietuvos verslininkams derėtų žinoti apie Gruziją? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš pradedant verslą Gruzijoje? Viso to ir paklausėme Gruzijos ambasadorės Lietuvoje Khatunos Salukvadzės.

Išgyvena ekonominį pakilimą

Pastaraisiais metais Gruzija išgyvena ekonominį pakilimą. Reformos ir modernus požiūris į valstybės valdymą pavertė Gruziją inovatyvia šalimi, kuri yra patraukli investuotojams. Nors kadaise Gruzija visoje Sovietų Sąjungoje buvo žinoma kaip kyšininkų rojus, dabar šalis išsiskiria skaidrumu. K. Salukvadzė sako, jog skaidrumas ir modernumas yra visos valstybės strategija. „Didžiosios reformos prasidėjo prieš kelerius metus. Visų pirma buvo atsisakyta perteklinių licencijų, leidimų, stipriai liberalizuota mokesčių sistema. Pridėjus valstybės investicijas į infrastruktūros projektus, augimą buvo galima stebėti iš karto. Gruzija nuolat išlieka tarp geriausiųjų įvairiuose reitinguose. Gruzijos ekonomika pagal laisvumą užimą 21-ąją vietą. Tarp Europos šalių ji yra dvylikta ir stipriai lenkia kitas regiono valstybes. Šiemet buvo pasirašyta ir asociacijos sutartis su Europos Sąjunga, kuri mums yra labai svarbi, nes atveria kelią naujiems, kitos kokybės tarpusavio santykiams. Pasirašiusi asociacijos sutartį Gruzija dar toliau žengia europeizacijos kryptimi, be to, mums atsivėrė daugybė naujų galimybių“, – teigia ambasadorė.

Galiu patikinti, kad žodžiai „pagaminta Lietuvoje“ mums reiškia daug. Mūsų tautų draugystė gali būti esminis veiksnys plėtojant verslo santykius. Žodžiai „pagaminta Lietuvoje“ gruzinams reiškia dalijimąsi mūsų širdimis ir sielomis!

K. Salukvadzė

ES matoma kaip ilgalaikė Gruzijos prekybos partnerė. Dabar prekyba su ES šalimis sudaro maždaug trečdalį visos užsienio prekybos, bet naujieji susitarimai suteikia dar daugiau galimybių, todėl ateityje prekybai su ES šalimis bus teikiama pirmenybė. ES rinka itin išsivysčiusi ir čia Gruzija mato labai daug potencialo. Gruzija stengiasi būti inovatyvia šalimi ir pasaulyje pagarsėti būtent tuo. „Gruzijos Vyriausybė visų pirma stengiasi, kad ekonomikos augimą pajustų dauguma šalies gyventojų. Mūsų ekonominė politika pirmiausia orientuota į laisvą, sąžiningą ir tvarų augimą. Remiamės pagrindiniais laisvos ekonomikos principais bei privačios nuosavybės apsauga. Gruzijos ekonominė politika neatsiejama ir nuo principingumo socialinio saugumo srityje. Stengiamės ne tik kurti naujų darbo galimybių, bet ir jas papildyti visiems prieinamu švietimu, sveikatos apsauga ir socialiniu draudimu. Visgi Vyriausybė į ekonomiką kišasi tik tose srityse, kur privatus sektorius yra per silpnas ar pernelyg neveiksmingas. Finansinis skaidrumas, finansinių rizikų mažinimas ir finansinių sistemų stabilumo užtikrinimas yra svarbiausios Vyriausybės užduotys. Tuo pat metu labai daug dėmesio skiriama inovacijoms ir verslumui skatinti. Tuo užsiima neseniai įkurta Inovacijų ir technologijų agentūra. Pagrindinis jos uždavinys – koordinuoti inovacijų ir technologijų plėtrą šalyje“, – dėsto K. Salukvadzė.

Gruzija ir Lietuva turi daug bendra

Dviejų tautų draugystę ambasadorė aiškina bendra skausminga istorine patirtimi. Abi šalys susidūrė su panašiais išbandymais. „Gruzija ir Lietuva jau ilgokai džiaugiasi stipria tarpusavio draugyste ir partneryste. Nieko nenustebinsiu pasakydama, kad mes turime panašių vertybių ir panašių skausmų, patirtų per sovietinę okupaciją. Abi tautos tvirtai ir drąsiai siekė savo nepriklausomybės. Dažnai susimąstome, kokios priežastys nulemia tokį stiprų ryšį tarp mūsų tautų. Mano manymu, tai lemia mūsų bendros vertybės, stipri dvasia ir laisvės troškimas. Kaip ambasadorė nuolat stengiuosi išnaudoti visas galimybes išreikšti savo nuoširdų dėkingumą Lietuvai už jos paramą Gruzijai jos kelyje į europėjimą“, – teigia ji.

Panaši patirtis padeda rasti bendrą kalbą daugelyje sričių. Ne išimtis ir verslas. „Abi šalys susidūrė su tais pačiais sunkumais, kai reikėjo pereiti nuo planinės prie rinkos ekonomikos. Per šį pereinamąjį laikotarpį ir jūs, ir mes sukaupėme daug bendrų įgūdžių, kuriuos dabar galime panaudoti kartu verslaudami. Šias žinias mums reikėjo kaupti labai greitai, iš karto jas taikyti praktiškai. Todėl šia bendra patirtimi tikrai galime pasinaudoti, nes taip jau susiklostė, kad įpratome verslu užsiimti labai panašiai“, – įsitikinusi K. Salukvadzė.

Lietuvos narystė ES gruzinams mūsų šalį daro dar patrauklesnę. Gruzija nori būti Europos dalimi, o Lietuvos patirtis čia gali labai stipriai padėti. „Lietuva prieš kelerius metus prisijungė prie ES ir manau, kad per juos sugebėjo sukaupti labai daug patirties bei žinių, kurios būtų labai naudingos ir Gruzijai. Taigi Lietuva Gruzijai gali pasiūlyti labai daug. Mes irgi save laikome galimybių šalimi, todėl savo ruožtu esame labai atviri ir siūlome labai palankias sąlygas verslui plėtoti. Mes galime pasigirti dinamiškai augančia ekonomika, verslui palankiais įstatymais, liberalia mokesčių sistema, teisine sistema, saugančia investuotojų interesus, ir daug išsilavinusios, įgudusios darbo jėgos. Šis derinys leidžia teigti, kad turime tikrai solidų pagrindą, leidžiantį sėkmingai plėtoti savo verslą Gruzijoje“, – teigia ambasadorė.

Lietuviai ir lietuviški gaminiai Gruzijoje laukiami

K. Salukvadzė teigia, kad Gruzijos ekonomika šiuo metu gana įvairialypė. Gruzinai nori ne tik importuoti, bet ir turi ką eksportuoti. Pavyzdžiui, ambasadorė išskiria lietuviškus maisto produktus kaip lietuviško eksporto galimybes, o gruziniškas vynas, vaisiai, riešutai yra labai patraukli prekė lietuviams.

Gruzija gali pasigirti ir gana gausiais gamtos turtais. Kalnai valstybei suteikia daug potencialo hidroenergetikos srityje. Gausu ir iškasenų, pavyzdžiui, anglies. Labai plėtojamas ir turizmas. Gruzijoje yra ir kalnų, ir poilsio vietų prie jūros, ir gydomųjų kurortų. Visi šie dalykai atveria daug galimybių dvišaliams verslo ryšiams.

Ambasadorė atkreipė dėmesį ir į tai, kad Gruzijoje yra net dvi laisvosios ekonomikos zonos: Počio ir Kutaisio. Vien Počio laisvosios ekonomikos zonoje dabar veikia daugiau nei 120 užsienio bendrovių iš tokių valstybių kaip JAV, Jungtinė Karalystė, Jungtiniai Arabų Emyratai, Indija ir kitų. Šiose zonose vietos visada atsirastų ir Lietuvos įmonėms.

Pasak K. Salukvadzės, Gruzijos Vyriausybė itin suinteresuota verslui palankių sąlygų kūrimu, todėl stengiamasi kurti ir stabilią bei įmonėms palankią mokesčių sistemą. Ji itin skaidri ir lanksti. Apribojimų gana mažai ir jie nuolat naikinami. Svarbu ir tai, kad Gruzija žvelgia į ES pusę, todėl mokesčių sistema ir reguliavimas beveik nesiskiria nuo ES normų.

Maža to, Gruzijoje lietuviams nereikia jaudintis ir dėl Vakaruose dažnai patiriamo sunkumo – menko Lietuvos vardo žinomumo. Atvirkščiai. Gruzijoje Lietuva itin gerai žinoma, o šalies vardas yra kokybės ir draugiškumo sinonimas. „Galiu patikinti, kad žodžiai „pagaminta Lietuvoje“ mums reiškia daug. Mūsų tautų draugystė gali būti esminis veiksnys plėtojant verslo santykius. Žodžiai „pagaminta Lietuvoje“ gruzinams reiškia dalijimąsi mūsų širdimis ir sielomis!“ – teigia K. Salukvadzė.

Šaltinis

http://www.bdo.ge/site/upload/Tax2014.pdf

Naudinga nuoroda – Nacionalinė Gruzijos investavimo agentūra

http://www.investingeorgia.org/

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.