...

Kodėl jaunam žmogui reikėtų pagalvoti apie savo verslą?

Verslas

2015.06.19

Autorius: Gražina Vincel

Temos: , .

Kodėl jaunam žmogui reikėtų pagalvoti apie savo verslą?

Mykolo Romerio universiteto plėtros ir tarptautinių ryšių prorektoriaus pavaduotojas - Šarūnas Sakalauskas. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Šiuo metu Lietuvoje – savo verslų steigimo metas. Ir tai nieko keista, juk turbūt kiekvienas esame bent kartą pagalvoję apie galimybę dirbti sau. Vis dažniau verslą kurti ryžtasi jauni žmonės – studentai ar neseniai studijas baigę universitetų ir kolegijų absolventai. „Iš dalies tai net madinga“, – teigia Mykolo Romerio universiteto (MRU) plėtros ir tarptautinių ryšių prorektoriaus pavaduotojas Šarūnas Sakalauskas.

Apie verslaujančius studentus MRU sužino iš profesinių ryšių tinklalapio „LinkedIn“, nes vesti tikslią statistiką sudėtinga. „LinkedIn“ – ateities matavimo ir statistikos šaltinis“, – įsitikinęs pašnekovas. Jis atskleidžia ir universiteto požiūrį į verslo idėjas: „Vienas pagrindinių mūsų universiteto tikslų yra tas, kad baigęs studijas absolventas įgytų reikiamą kompetencijų paketą, kuriuo remdamasis galėtų steigti savo verslą ir įdarbinti kitus.“

„Gyvenime ateina metas, kai nori būti pats sau šeimininkas. Versle tokia galimybė yra“

Š. Sakalauskas

Tarp verslininkų vis daugiau jaunimo

Š. Sakalauskas pasakoja, kad daug jaunų žmonių prisideda prie startuolių veiklos, pačiame universitete taip pat atsiranda pavienių iniciatyvų, tačiau rezervo dar yra. „Tendencija ir dinamika nebloga, nes kiekvienais metais verslių studentų atsiranda vis daugiau“, – džiaugiasi jis.

Atskiri fakultetai apdovanoja savo studentus, turinčius verslus, – jiems skiriamos premijos. MRU Ekonomikos ir finansų valdymo fakultetas prieš dvejus metus pradėjo rinkti geriausią metų verslo iniciatyvą. „Mes skatiname studentus pristatyti rinkai kuo daugiau verslo iniciatyvų ir kiekvienais metais ieškome naujų idėjų“, – teigia pašnekovas.

Kodėl verta įgyvendinti savo idėjas?

Asmeninis pasirinkimas. Vieni žmonės gerai jaučiasi tarnaudami valstybei, kiti atsiskleidžia būdami mokytojais, gydytojais ir pan. Nebūtina iš karto tapti verslininku, tačiau, turėdamas žinių, suprasdamas, kaip verslas organizuojamas, žmogus turi daugiau pasirinkimo galimybių. „Gyvenime ateina metas, kai nori būti pats sau šeimininkas. Versle tokia galimybė yra“, – tikina Š. Sakalauskas.

Gyvenimo mokyklos pamokos. Kuriant verslą susiduriama su iššūkiais, galinčiais užgrūdinti ir teigiamai suformuoti jauno žmogaus charakterį: padidėja atsakomybės jausmas, labiau vertinamas šeimos ir artimųjų palaikymas, mezgamos verslo pažintys, išmokstama savarankiškai priimti sprendimus ir efektyviau planuoti savo laiką, o ištikus nesėkmei įsisavinamas racionalus problemos sprendimo būdas.

Socialinių tinklų pagalba. Šiuo metu itin palanku išnaudoti socialinius tinklus savo verslo reklamai ir pristatymui. Juose knibždėte knibžda galimybių, tereikia mokėti jas pastebėti.

Aukso amžius. Pašnekovas įsitikinęs, kad verslo pradžiai Lietuvoje dar niekada nebuvo geresnių sąlygų. „Labai skatina vidinė sistema ir atsivėręs pasaulis, su naujomis pasaulinėmis idėjomis veikiama ne tik Lietuvos rinkoje – kuriamos paslaugos reikalingos visame pasaulyje“, – įžvalgomis dalijasi Š. Sakalauskas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.