...

„LinkedIn“ lyderis Kevinas Eyresas: „Norint inovuoti, reikia perlipti per save“

Verslas

2015.09.15

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

„LinkedIn“ lyderis Kevinas Eyresas: „Norint inovuoti, reikia perlipti per save“

K. Eyresas: „Verslininkas tiesiog yra tas, kuris visa tai sujungia į vieną daiktą”. flickr.com nuotr.

Šiandien pristatinėti ir aiškinti, kas yra „LinkedIn“, tikrai nebereikia. Šiuo įrankiu naudojasi visi, kas bent kiek sukasi verslo pasaulyje. Daugumai šis socialinis tinklas tapo nepakeičiamu įrankiu tiek užmezgant naujus, tiek palaikant jau esamus verslo ryšius. Nieko keista, kad 2015 m. rugsėjo 3–4 dienomis vykusioje konferencijoje „Innovation Drift“ viena didžiausių žvaigždžių tapo amerikietis Kevinas Eyresas, ketverius metus buvęs atsakingas už „LinkedIn“ plėtrą Europoje. Su Lietuvos publika jis pasidalijo savo mintimis apie tai, be ko jokie startuoliai negali užaugti.

Nuo disleksiko berniuko iki verslininko

K. Eyresas pasakojo prie „LinkedIn“ prisijungęs dar tada, kai apie jį nelabai kas buvo girdėjęs. „2007 m. socialiniai tinklai žengė pirmuosius savo žingsnius. „Facebook“ tik ką buvo palikęs universitetą, žmonės dar tik mokėsi rašyti žinutes tinkle. Tais metais aš tapau pirmuoju „LinkedIn“ darbuotoju už JAV sienų. Iki pat 2011-ųjų dirbau su šiuo projektu savo namuose Londone. Iki tol jau turėjau galimybę padirbėti su keliomis inovatyviomis bendrovėmis, bet nė viena neprilygo „LinkedIn“. Mūsų augimas buvo milžiniškas, keičiantis pačią rinką. Nieko panašaus iki tol nebuvo tekę matyti“, – prisiminimais dalijosi verslininkas.

Vis dėlto jis prisipažįsta, kad, neatsižvelgiant į visą patirtą sėkmę, nuolat teko tvarkytis ir su abejonėmis. „Vis klausdavau savęs, ar iš tikrųjų galime taip greitai ir sėkmingai augti, ar pats esu pajėgus susitvarkyti su atsakomybe. Tokios abejonės kankino visą komandą. Ši patirtis paskatino mane atidžiau pažvelgti į dvejonių prigimtį. Pagaliau supratau, kad lyderis neturi gėdytis savo abejonių. Jis turi jas paversti pranašumu. Tai gero lyderio bruožas. Geras lyderis geba priimti abejones, bet kartu žvelgti toliau, pamatyti, kas įmanoma, jeigu perlipsi per save“, – dėstė K. Eyresas.

Būtent perlipinėti per save verslininkas turėjo kone visą gyvenimą. Iššūkiai prasidėjo dar vaikystėje. „Kai buvau aštuonerių metų, man buvo diagnozuota disleksija. Tuo metu tai reiškė, kad savo mokslo metus praleisiu klasėse, skirtose vaikams su mokymosi sutrikimais. Taigi pradėjau galvoti apie save kaip apie kvailą, atsilikusį. Mokykla labai greitai tapo vieta, primenančia apie mano nevisavertiškumą. Net kai vėliau per pamokas ir žinodavau atsakymus į klausimus, bijodavau juos ištarti. Nenorėjau visiems patvirtinti savo kvailumo. Abejodamas tarsi slėpiau savo potencialą nuo savęs ir aplinkinių“, – pasakojo jis.

Kaip susitvarkyti su abejonėmis?

K. Eyresas tikino, kad kiekvienas startuolis, kiekvienas žmogus kasdien patiria abejonių. Tačiau lyderio darbas yra išmokti pasinaudoti abejonėmis. Jeigu neišmoksi su jomis tvarkytis, teks pasitraukti ir apleisti savo svajones apie verslą. Neretai manome, kad mes vieninteliai, kad daugiau niekas taip savimi neabejoja. Tačiau abejonės yra labai universalus dalykas. Visi jų patiriame. Mus skiria tik tai, kaip žiūrime į abejones.

„Kiekvienam lyderiui tiesiog būtina geriau suvokti abejonių prigimtį. Jeigu apie jus kankinančias abejones pasipasakosite kolegoms ar draugams, jie tikriausiai patars jų nepaisyti. Arba dar blogiau – slėpti jas nuo aplinkinių. Tačiau, kai bandome slėpti, abejonės pradeda graužti mus iš vidaus, kol visiškai nebetikime pačiais savimi. Reikia suprasti, kad abejonė yra lyderystės galimybė. Tačiau ja pasinaudojame tik tada, kai ją pripažįstame. Kai pripažįsti savo abejones, pamatai, kad ribas sau nusistatai remdamasis tuo, ką matai, o ne tuo, ką gali iš tikrųjų. Abejonė leidžia geriau pažinti save ir kitus, nes žvelgdami į abejonę galite suvokti tai, ko jums trūksta, o paskui tai ištaisyti“, – teigė verslininkas.

Taigi abejonės versle, ypač inovatyviame, yra visiškai natūralios. „Inovacijos – tai ėjimas į nežinomybę. Mums natūraliai norisi pasilikti prie to, ką žinome, bet, norint inovuoti, reikia perlipti per save. Todėl ir abejonės yra ne silpnybė, o ženklas, kad priartėjote prie ko nors svarbaus“, – ramino K. Eyresas.

Pataria neprarasti krypties

Šiuo metu K. Eyresas labiausiai susitelkęs į investicinę veiklą. Todėl ir patarti startuoliams tikrai turi ką. Jis pastebi, kad inovacijos – tai įvairių žmonių minčių konvergencija. Verslininkas tiesiog yra tas, kuris visa tai sujungia į vieną daiktą. Todėl būtina daug klausyti, skaityti, tiesiog sugerti informaciją. O tada bandyti nebijant nesėkmių. Juk inovacijų diegimas labai rizikingas procesas. Čia beveik neįmanoma apsidrausti nuo nesėkmių. O ir iš jų galima daug išmokti. „Kalbėdamasis su startuoliais, labai daug dėmesio kreipiu į tai, ar žmogus jau yra daręs ką nors panašaus. Labai svarbu, kad žmogus suprastų, kur jis eina ir kas jo laukia. Juk verslininkai patiria daugybę išbandymų ir atradimų. Kartais žmonės tiesiog turi idėją ir daug entuziazmo, bet paprasčiausiai nėra matę visų tų kliūčių, kurias neišvengiamai reikės įveikti“, – aiškino investuotojas.

Nieko keista, kad daugumai sėkmės tenka palaukti. Pakeliui į ją tiesiog reikia daug išmokti. „Visiškai sutinku su tuo, kad pasiseka tik maždaug vienam iš dešimties. Įdomu tai, kad įmonės dažniausiai nuskęsta, o ne miršta iš bado. Turiu omenyje tai, kad jos paprastai apsiima daryti labai daug dalykų, bet vėliau praranda kryptį ir susitelkimą, kol išeikvoja visus savo pinigus. Todėl būtina nustatyti konkrečią problemą, kurią galima išspręsti, ir susitelkti į ją, o ne leistis blaškomiems. Kai jau suprasite, kuo esate unikalūs ir ką darote geriausiai, tik tada galima bandyti plėstis“, – įsitikinęs K. Eyresas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.