...

Ateities pasaulio technologijos

Verslas

2015.09.23

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Ateities pasaulio technologijos

Ateities pasaulio technologijos. flickr.com nuotr.

Pasaulyje, kuriame tiek daug informacijos ir komunikacinio triukšmo, labai paprasta šiek tiek sutrikti ir pražiopsoti kokią nors svarbią naujieną. Juk dažnam koks nors mobiliosios programėlės „Tinder“ atnaujinimas atrodo gerokai aktualesnis už universiteto laboratorijoje sukurtą prototipą. Vis dėlto tiesa tokia, kad „Tinder“ atnaujinimas tikrai nesukels jokios revoliucijos, o štai neišvaizdus prototipas tai padaryti gali. Mokslo pasaulyje dabar vyksta daugybė itin įdomių dalykų. Už kampo tyko inovacijos, kurios, labai tikėtina, mūsų kasdieniame gyvenimą sukels ne vieną perversmą. Taigi į ką derėtų atkreipti dėmesį ir ko laukti po kokių penkerių metų?

Medžiaga „Graphene

Šiuo metu mums dar sunku suvokti, kokią revoliuciją pramonėje sukels Andre Geimo ir Konstantino Novoselovo atradimas, už kurį mokslininkai 2010 m. apdovanoti Nobelio premija fizikos srityje.

Medžiaga „Graphene“ – itin plonas, vos vieno anglies atomo storio nanodalelių pluoštas, tačiau jis 200 kartų stipresnis už tokio paties storio plieno pluoštą. Medžiaga „Graphene“ išsiskiria ir puikiomis konduktoriaus ypatybėmis, yra beveik visiškai permatoma.

Tačiau ką visa tai reiškia? Juk visuomenei rūpi tik vienas dalykas – kaip šis atradimas praktiškai pakeis mūsų gyvenimą. Medžiaga „Graphene“ gali būti naudojama itin įvairiai. Svarbiausia jos ypatybė – stulbinamas tvirtumas. Tai iš esmės pakeis pramonę, nes medžiaga bus naudojama kaip savotiški klijai, leidžiantys gaminti lengvesnius, bet nepalyginamai tvirtesnius daiktus. Suvokti medžiagos keliamą revoliuciją turėtų padėti toks pavyzdys: į betono sudėtį įmaišius vos 0,03 proc. šios medžiagos, jo tvirtumas išaugtų 31–52 procentais. Ar dar gali kilti klausimų dėl šio atradimo naudingumo?

Automobiliai „Tesla“ ir „Google

Labai tikėtina, kad po 5–10 metų pasaulio keliai ir gatvės atrodys visiškai kitaip nei šiandien. Tai, kas jau seniai gyvuoja mokslinės fantastikos kūriniuose, visai greitai turėtų tapti mūsų kasdienybės dalimi. Automobiliai, kuriems nereikia vairuotojo, jau dabar yra realybė. Judriose miestų gatvėse išbandomi automobiliai „Tesla“ ir „Google“ įrodinėja, kad kompiuteris yra net geresnis vairuotojas nei žmogus – užfiksuotos vos kelios avarijos, o ir jos įvyko dėl žmogaus kaltės (kiti vairuotojai tiesiog išsigąsdavo pamatę nevaldomą automobilį).

Bendrovės „Tesla“ vadovas Elonas Muskas tikisi, kad pirmieji savarankiški serijiniai automobiliai pasirodys jau 2018 metais. Jeigu jie pasiteisins, galima net neabejoti, kad iš paskos žengs ir visa automobilių pramonė. Žinoma, labai daug kas priklausys ir nuo „Tesla“ bei „Google“ strategijų. Ar šios bendrovės nuspręs gaminti tiek pačius automobilius, tiek programinę įrangą, ar visgi apsiribos pastarosios platinimu jau įsitvirtinusiems gamintojams? Šiaip ar taip, galima net neabejoti, kad ateinantys 5–10 metai automobilių pramonei bus milžiniškų pokyčių laikas.

Vandeniliu varomi automobiliai

Automobilių pasaulio laukia dar viena revoliucija. Nuo pat atsiradimo šią transporto priemonę judėti vertė vidaus degimo varikliai, maitinami naftos gaminių. Tai, kad nafta yra neatsinaujinantis ir sparčiai senkantis energijos šaltinis, dar būtų pusė bėdos. Daug blogiau tai, kad vidaus degimo variklių išmetamos dujos stiprina šiltnamio efektą ir prisideda prie klimato kaitos. Nieko keista, kad žmonija pastarąjį dešimtmetį karštligiškai ieško alternatyvų.

Kol kas vyraujanti alternatyva yra elektromobiliai, jau judantys gatvėmis, bet savo eilės laukia gerokai veiksmingesnė išeitis – vandeniliu varomi kuro elementai. Šiuo metu veikiantys elektromobiliai nepraktiški tuo, kad jų baterijas reikia iš naujo įkrauti bent kas 12 valandų. Kuro elementų sistema ne įsikrauna energijos, o pati ją kuria naudodama vandenilį. Su prototipais atlikti tyrimai rodo, kad su pilnu vandenilio baku automobilis gali nuvažiuoti apie 650 km, o bako pripildymo procedūra trunka vos tris minutes. Taigi tokie varikliai ilgoms kelionėms tinka nepalyginamai geriau nei elektriniai. Dar svarbiau tai, kad vandenilis yra švaraus degimo elementas. Degdamas jis išskiria tik vandens garus, kurie aplinkai beveik nedaro jokios žalos.

Termosetinis plastikas

Ramiajame vandenyne egzistuoja vadinamoji šiukšlių sala. Jos plotas, skirtingais duomenimis, siekia nuo 700 tūkst. iki 15 mln. kv. kilometrų. Aišku, šiukšlių sala – tai ne kokia nors plūduriuojanti plastikinių maišelių ir butelių krūva. Situacija daug blogesnė. Plastikas vandenyne suyra į preplastiką – smulkias daleles, kurios tampa vandens dalimi ir jį užnuodija.

Štai kodėl termosetinis plastikas yra tokia svarbi inovacija. Esama dviejų plastiko rūšių: termosetinis ir jau plačiai naudojamas termoplastikas. Pastarasis labai ilgai yra, gana sunkiai perdirbamas, o termosetinis plastikas išsiskiria lydymosi ypatybėmis. Nebenaudojamą termosetinį daiktą galima išlydyti ir gautą medžiagą be jokių nuostolių panaudoti naujam daiktui. Sujungus šią naują technologiją su trimačio spausdinimo galimybėmis, pramonė jau labai greitai turėtų žengti į naują, gerokai švaresnę erą.

Trimatis spausdinimas

Iš visų inovacijų, kurios išvardytos šiame trumpučiame sąraše (jį būtų galima dar tęsti), arčiausiai masinio naudojimo yra trimatis spausdinimas. Tai sritis, į kurią krypsta startuolių bei investuotojų žvilgsniai ir kuri verčia kaip reikiant nerimauti pramonės šulus.

Trimačiai spausdintuvai egzistuoja jau ilgokai, bet iki šiol išlieka gana brangūs. Nors esamąjį laiką jau reikėtų pamažu versti būtuoju. Dabar paprastą trimatį spausdintuvą galima įsigyti neišleidžiant net 1 000 dolerių. Ir tos kainos tik mažės.

Labai greitai trimatis spausdintuvas stovės kone kiekvienuose namuose. Ši technologija sukels perversmą gamybos ir transporto srityse. Gamyklos, užuot pirkusios, atskirus komponentus spausdins, įvairių dalių nebereikės gabenti, o paprasti vartotojai gaus gerokai daugiau laisvės ir galimybių. Pavyzdžiui, sugedus durų vyriams, užuot ėjus į parduotuvę, bus galima tiesiog parsisiųsti atitinkamą modelį.

Prieinamos trimačio spausdinimo technologijos jau čia pat, o jų augimo tempai priklausys tik nuo to, kaip greitai prie jų priprasime ir sugebėsime patenkinti augantį trimačių modelių poreikį.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.