...

Prekyba internetu: ką reikia žinoti startuoliams?

Verslas

2015.11.09

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

Prekyba internetu: ką reikia žinoti startuoliams?

„KM Consulting“ įkūrėja - Kristina Makaveckaitė. Andriaus Rudoko nuotr.

Vis daugiau tradicinio darbo perkeliant į elektroninę erdvę, smulkusis verslas susiduria su problema, kaip tinkamai ir efektyviai suvaldyti finansus. Kokios mokestinės prievolės bei apskaitos reikalavimai keliami ir su kokiais kasdieniais iššūkiais prekybos internetu atstovams tenka grumtis, klausiame „KM Consulting“ įkūrėjos Kristinos Makaveckaitės.

Mokesčių apskaita, vykdant prekybą internetu

„Pirmiausia noriu atkreipti dėmesį į tai, kad bendru atveju pats prekybos internetu vykdymas nesukuria specifinių mokestinių prievolių verslui“, – sako K. Makaveckaitė. Pasirodo, mokestinių prievolių kyla iš veiklos formos, kurią, remiantis veiklos rūšimi ir veikloje dalyvausiančių partnerių skaičiumi bei prisiimamos atsakomybės lygiu, reikia pasirinkti labai atsakingai. Pavyzdžiui, internetu parduodantiesiems savo gamybos prekes, tokias kaip įvairūs rankų darbo aksesuarai, racionalu pasirinkti verslo liudijimą, užtikrinantį mokesčių optimizavimą ir minimalius apskaitos reikalavimus. Pašnekovė paaiškina, kad mokamos tik fiksuotos GPM įmokos, o apdraustieji socialiniu draudimu atleidžiami nuo VSD ir PSD įmokų. Šiuo atveju pildomas pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalas, pajamos deklaruojamos kartą per metus. Vis dėlto „KM Consulting“ įkūrėja atkreipia dėmesį, kad ši veiklos forma neleidžia verstis didmenine prekyba ir būti PVM mokėtoju.

„Vykdantieji internetinę prekybą dėmesį turėtų sutelkti į savo interesus, veiklos esmę, tikslą, tačiau neapsisunkinti veiklos administravimo“

K. Makaveckaitė

„Kitoks apmokestinimas taikomas tiems, kas internetu perparduoda įsigytas prekes. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką verslo liudijimas negalimas“, – teigia buhalterijos ekspertė. Pastebima, kad savarankiškai be partnerių ekonominę veiklą vykdantys asmenys paprastai renkasi individualią veiklą pagal pažymą. Nuo verslo liudijimo ši forma skiriasi GPM įmokomis, kurios nėra fiksuotos, o kinta pagal apmokestinamąsias pajamas, be to, atsiranda prievolė mokėti VSD ir PSD įmokas netgi tuo atveju, kai asmuo jau yra draudžiamas socialiniu draudimu.

Pašnekovė pabrėžia, kad nors standartinis GPM tarifas siekia 5 proc., tačiau laisvai samdomi specialistai priskiriami prie laisvųjų profesijų, todėl jiems tenka mokėti 15 proc. siekiančias GPM įmokas. Tvarkant apskaitą, pildomas pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalas, be to, PVM mokėtojai teikia pusmečio PVM deklaracijas, o gautos ar iš veiklos uždirbtos pajamos deklaruojamos kartą per metus.

Svarbūs pokyčiai

„KM Consulting“ įkūrėja tvirtina, kad 2015 m. atlikti PVM pakeitimai kaip reikiant sujaukė e. prekybos kainodarą parduodantiesiems mobiliąsias programėles, internetinius žaidimus, programinę įrangą, muziką, filmus ir e. leidinius neapmokestinamiesiems asmenims, įsikūrusiems ES teritorijoje. K. Makaveckaitės teigimu, buvo įprasta, kad pardavimo objektas PVM atžvilgiu buvo Lietuvoje, tačiau, nuo šių metų jam persikėlus į pirkėjo šalį, veiklos administravimas ir apskaitos vedimas vykdantiesiems individualią veiklą tapo sudėtingesnis. Buhalterijos specialistė pasakoja, kad, vykdant atsiskaitymus per „PayPal“ ar kitas mokėjimo platformas, papildomų mokestinių prievolių neatsiranda, nes tai tėra vienas mokėjimo būdas. „E. mokėjimo platformoms paprastai sumokami komisiniai mokesčiai, kurie kaip sąnaudos priskiriami prie leidžiamų atskaitymų. Tai logiška ir mažina į biudžetą mokėtinus mokesčius“, – aiškina pašnekovė.

Mokesčių mokėjimas ir taupymas

KM Consulting“ įkūrėja įsitikinusi, kad taupymą turime suprasti ne vien kaip mokėtinų mokesčių optimizavimą, nes pagal verslo logiką mes, kaip verslo subjektai, pirmiausia turime tikslingai ir kryptingai derinti ekonominius bei finansinius tikslus ir mokėtinų mokesčių efektyvumą, tačiau dabartinė e. verslo aplinka išsiskiria nepaprastu lankstumu, mobilumu ir greičiu. „Vykdantieji internetinę prekybą dėmesį turėtų sutelkti į savo interesus, veiklos esmę, tikslą, tačiau neapsisunkinti veiklos administravimo“, – pataria pašnekovė. Buhalterijos specialistė K. Makaveckaitė teigia, kad dažnai, užuot pasirinkus individualią veiklą pagal pažymą, įsteigiamas juridinis vienetas ir sutelkiama pernelyg daug dėmesio į lėšų išmokėjimo optimizavimą.

Patarimai startuoliams

Smulkiesiems e. prekybininkams „KM Consulting“ įkūrėja pataria rinktis verslo liudijimą: pasidomėti taikomomis lengvatomis, pasirinkti apibrėžtą veiklos vykdymo teritoriją ir konkrečias dienas, nes būtent taip optimizuojamos fiksuotos GPM įmokos. Užsiimantiesiems individualia veikla pagal pažymą buhalterijos specialistė pataria pasirinkti optimalų išlaidų pripažinimo būdą: pagal faktą arba alternatyvųjį, atsižvelgiant į tai, kuris būdas tikslingesnis ne tik mokesčių optimizavimo, bet ir darbo laiko sąnaudų prasme. Įsteigusiesiems įmonę, jei yra galimybė, K. Makaveckaitė siūlo naudotis pelno mokesčio lengvatomis ir tikslingai, racionaliai bei protingai varijuoti įmonės apskaitos politiką, pavyzdžiui, pasirenkant palankiausius IT nusidėvėjimo normatyvus. „Jei e. prekybos verslas orientuotas į šeimos verslą, rekomenduoju rinktis mažąją bendriją, iš kurios narių įstatymai nereikalauja darbo sutarčių, nepamirštant, kad nariams, nepatenkantiems į lengvatų taikymo sritį, nuo 2015 m. nustatytos gana didelės privalomos PSD ir VSD įmokos“, – dalijasi pašnekovė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.