...

82% Lietuvos gyventojų norėtų turėti savo verslą

Verslas

2015.11.19

Autorius: BZN start

Temos: .

82% Lietuvos gyventojų norėtų turėti savo verslą

82% Lietuvos gyventojų norėtų turėti savo verslą flickr.com nuotr.

Lietuva – trečia valstybė pagal verslumo kultūros rodiklius Europoje bei vienuolikta pasaulyje, parodė šių metų pasaulinis verslumo tyrimas AGER 2015 (angl. Amway Global Entrepreneurship report), atliktas iš viso 44 šalyse. Jau šeštus metus iš eilės pristatomame tyrime atskleista, kad 83 proc. lietuvių teigiamai vertina verslumą, tačiau tik 44 proc. Lietuvą įvardija kaip draugišką šalį verslininkams.

„Svarbiausias AGER 2015 rezultatas Lietuvoje yra tai, kad teigiamas požiūris į verslumą išlieka pastovus ir beveik nekinta visose amžiaus grupėse. Nepaisant to, kad šis teigiamo požiūrio skaičius palyginti su pernai nežymiai sumažėjo, tyrimas rodo, kad verslumas tampa mūsų šalies kultūros ir mentaliteto dalimi bei yra suprantamas kaip vertingas ir svarbus ar net pageidautinas asmeninis ir profesinis bruožas. Tačiau nors norinčiųjų pradėti verslą skaičiai dideli, realių veiksmų pradedant verslą neskubama imtis“, – tyrimo rezultatus komentuoja Kazimiero Simonavičiaus universiteto prorektorė dr. Austė Kiškienė.

2015 m. AGER tyrimą atliko ir ataskaitą parengė viena pirmaujančių tiesioginės prekybos įmonių pasaulyje „Amway“ kartu su Vadybos mokyklos prie TUM (Miunchenas, Vokietija) Strategijos ir organizavimo katedra. Šiemet tyrimas buvo vykdomas nuo gegužės iki rugpjūčio, jo metu apklausta beveik 50 000 respondentų iš 44 pasaulio šalių, tarp kurių antrus metus patenka ir Lietuva.

„Moterys Lietuvos visuomenę vertina kaip mažiau verslumui draugišką nei vyrai. Be to, pagal tyrimo duomenis, vyrai mano turintys daug didesnį verslumo potencialą nei moterys“

A. Kiškienė

Šiemet didžiausias tyrimo dėmesys buvo skiriamas verslumo kultūrai. Todėl šiais metais pirmą kartą į tyrimo klausimyną įtrauktas verslumo indeksas AESI (angl. Amway Entrepreneurial Spirit Index). Vertinant šimtabalėje sistemoje, AESI indekso rezultatas Lietuvoje yra 60. Palyginti su tarptautiniu vidurkiu pasaulyje (51) ir Europoje (45), Lietuvoje pastebimas aukštesnis verslumo lygis. Europoje aukštesnis indeksas nei Lietuvos yra tik Slovėnijoje (70) ir Turkijoje (62).

AESI indeksas yra skaičiuojamas pagal tris skirtingus matmenis: žmogaus norą tapti verslininku, turimas galimybes šalyje pradėti verslą ir žmogaus atsparumą socialiniam spaudimui. Pagal šių metų AESI indeksą, 82 proc. apklaustųjų Lietuvoje išreiškė norą tapti verslininkais, 41 proc. yra įsitikinę, kad turi reikiamas galimybes pradėti savo verslą, o 56 proc. respondentų laikosi nuomonės, kad socialinis spaudimas (neigiama šeimos narių, draugų nuomonė ir pan.) nesumažintų jų troškimo įkurti nuosavą verslą.

„Formuojant verslumo sąlygas šalyje yra svarbūs trys pagrindiniai faktoriai: reguliavimo sistema, prieiga prie finansinių išteklių bei verslumo kultūra, t.y. žmonių motyvacija už ar prieš verslo įkūrimą. Verslumo kultūra formuojasi veikiant tokiems išoriniams faktoriams kaip socialinė aplinka ar šalies tradicijos. Jeigu pradedantieji verslininkai nėra gerbiami ir palaikomi, daug mažesnė tikimybė, kad verslumas šalyje augs ir vystysis“, – teigia dr. A. Kiškienė.

Atotrūkis tarp norinčiųjų ir turinčiųjų verslą

Pastarųjų penkerių metų tyrimas AGER parodė, kad dauguma žmonių visame pasaulyje labai teigiamai vertina verslumą, o ir skaičius galinčiųjų bei norinčiųjų pradėti savo verslą – nuolat didėja. Tačiau reali situacija daugelyje šalių žymiai skiriasi – nepaisant noro ir turimų galimybių, žmonių, turinčių savo verslą, skaičius, vis dar nedidelis.

Lietuvoje net 83 proc. respondentų teigiamai žiūri į verslumą, o pasaulyje ir Europoje šie skaičiai mažesni – atitinkamai siekia 75 ir 72 proc. Tačiau net 50 proc. respondentų mūsų šalyje teigė, kad neįsivaizduoja savęs pradedant nuosavą verslą. Taip pat tik 13 procentų teigia šiuo metu dirbantys sau. Tad realus atotrūkis tarp galinčių ir norinčių tapti verslininkais bei turinčių savo nuosavą verslą yra 35 procentai.

„Nors 83 proc. Lietuvos respondentų turi teigiamą požiūrį į verslumą, tačiau tik 44 proc. teigia, kad Lietuvos visuomenė yra draugiška verslumo ir pradedančiųjų verslininkų atžvilgiu. Matyti, jog skiriasi emocinis vertinimas ir reali situacija šalyje – lietuviai įvertina ne tik savo teigiamą požiūrį, bet ir galimus trukdžius pradedant verslą: ekonominę situaciją, administracinį reguliavimą, kurie galėtų riboti verslumą. Pastebima, kad daugiausiai žmonių stabdo verslo kūrimo rizikos, jie bijo finansinės atsakomybės, nesėkmės. Pradedantieji verslininkai dažnai teigia, kad susiduria su didele mokestine ir administracine našta“, – komentuoja dr. A. Kiškienė.

Nuosavą verslą pradėti baimę jaučia net 64 proc. Lietuvos respondentų. Labiausiai lietuviai bijo: finansinių sunkumų ir bankroto (40 proc.), ekonominės krizės grėsmės (20 proc.) ir teisinių pasekmių (18 proc.).

Nesekmės baimė labiau būdinga moterims

Į klausimą, ar įsivaizduoja save pradedant verslą, teigiamai atsakė 48 proc. šalies respondentų. Šis skaičius yra didesnis negu pasaulinis (43 proc.) ir Europos (38 proc.) vidurkis. Tačiau, kad įsivaizduoja save pradedant verslą, įvardijo daugiau Lietuvos vyrų (53 proc.) nei moterų (43 proc.).

„Moterys Lietuvos visuomenę vertina kaip mažiau verslumui draugišką nei vyrai. Be to, pagal tyrimo duomenis, vyrai mano turintys daug didesnį verslumo potencialą nei moterys. Šią situaciją galima paaiškinti tuo, kad Lietuvos moterims apskritai sunkiau siekti savo norimos karjeros dėl šeimos pareigybių ar trūkstamos šeimos paramos, vaikų priežiūros galimybių ir dar daugelio kitų veiksnių“, – teigia dr. A. Kiškienė

Pagal aptartą verslumo kultūros AESI indeksą, šimtabalėje sistemoje Lietuvos vyrų rezultatas 62, o moterų – 57. Taip pat nagrinėjant ir kitus AGER tyrimo klausimus, vyrai daug labiau pasitiki savo galimybėmis pradėti verslą (51 proc. vyrų, 32 proc. moterų), nors norinčių pradėti verslą tiek vyrų, tiek moterų skaičius beveik nesiskiria (82 proc. moterų ir 81 proc. vyrų). Taip pat vyrai (50 proc.) Lietuvą, kaip palankią verslui šalį, vertina kur kas labiau nei moterys (39 proc.).

Nesėkmės baimę, kaip kliūtį pradėdi verslą, mato daugiau moterys (69 proc.) negu vyrai – 59 proc. Finansinę naštą sakosi sunkiau pakeliančios moterys (43 proc.) negu vyrai (37 proc.). Ekonominė krizė taip pat labiau baimina moteris (26 proc.) negu vyrus (14 proc.).

Europos verslumo potencialas – žemiau pasaulinio vidurkio

Vidutiniškai 75 procentų visų respondentų pasaulyje turi teigiamą požiūrį į verslumą – šis skaičius nepakito, lyginant su 2014-aisiais. Daugiausiai teigiamai verslumą vertina Danijos (96 proc.), Norvegijos (94 proc.), Kinijos ir Estijos (po 91 proc.) gyventojai. Skeptiškiausiai verslumą vertina Austrijos (51 proc.), Rumunijos ir Bulgarijos (po 54 proc.) gyventojai.

Lotynų Amerikos ir Azijos regiono respondentai kur kas labiau linkę įsivaizduoti save pradedančius nuosavą verslą (atitinkamai – 72 proc. ir 51 proc.), o šis skaičius Europoje siekia tik 38 proc.

Anot AGER 2015 ekspertų, požiūris į verslumą tiesiogiai susijęs su ekonominiu šalių pajėgumu. Ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse respondentai dažniau teigiamai vertina verslumą. Tačiau žvelgiant į verslumo potencialą, situacija yra priešinga – ekonomiškai silpnesnių šalių verslumo potencialas yra didesnis.

Apie AGER pasaulinį verslumo tyrimą

AGER (angl. Amway Global Entrepreneurship report) – tai kasmet atliekamas pasaulinis verslumo tyrimas, kuriuo siekiama apčiuopti pasaulio verslumo pulsą. Pirmoji tyrimo ataskaita pristatyta 2010 metais, nuo tada šis tyrimas tapo globaliu ir šiemet apima jau 44 pasaulio valstybes.

2015 m. AGER tyrimą atliko ir ataskaitą parengė „Amway“ kartu su Vadybos mokyklos prie TUM (Miunchenas, Vokietija) Strategijos ir organizavimo katedra. Respondentų apklausą atliko Niurnbergo rinkos tyrimų įmonė „Gesellschaft fuer Konsumforschung“ (GfK).

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.