...

Kokie mokestiniai pokyčiai laukia verslo 2016 metais?

Verslas

2015.12.30

Autorius: Kristina Augusitinaitė

Temos: , .

Kokie mokestiniai pokyčiai laukia verslo 2016 metais?

Kokie pokyčiai laukia verslo 2016 metais? Flickr.com nuotr.

2015-iesiems einant į pabaigą, smalsu, ko verslui laukti po Naujųjų metų. Verslo apskaitos ir mokesčių pakeitimus, įsigaliosiančius nuo 2016-ųjų, aptarėme su „KM Consulting“ įkūrėja Kristina Makaveckaite.

Standartizuojama verslo apskaitos informacija

Visų pirma pašnekovė atkreipia dėmesį, kad esminius pokyčius į verslo aplinką atneša nuo 2016 m. sausio 1 d. įsigaliosiančios Lietuvos Respublikos buhalterinės apskaitos įstatymo 16 str. 5 d. nuostatos, susijusios su išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) įdiegimu. Ši sistema perkels mokesčių mokėtojų apskaitos informacijos rinkimą, valdymą ir teikimą į e. erdvę. Tai reiškia, kad verslininkai turės teikti apskaitos duomenis, pavyzdžiui, didžiosios knygos, pirkėjų, tiekėjų, prekių ir paslaugų informaciją, centriniam mokesčių administratoriui. „KM Consulting“ įkūrėja K. Makaveckaitė teigia, kad prie šios SAF-T posistemės bus pereinama pamažu – didžiosios įmonės pereis nuo 2017 m. sausio 1 d., o vėliau – smulkusis verslas.

 

„Kasdienėje veikloje naudokime kuo daugiau e. paslaugų, automatizuokime darbo procesus, o į mokesčių administratorių pradėkime žiūrėti ne vien kaip į kontrolės mechanizmą“

K. Makaveckaitė

 

Pašnekovė primena, kad nuo 2016 m. spalio 1 d. visi PVM mokėtojai mokesčių administratoriui privalės kas mėnesį naudodami sąskaitų faktūrų (i.SAF) posistemę siųsti duomenis apie išrašytas ir gautas sąskaitas, o naudodami važtaraščių (i.VAZ) posistemę – realiuoju laiku teikti informaciją apie keliaujančius krovinius. „Būsimas išlaidas, skirtas personalui apmokyti ir įdiegti papildomiems buhalterinės apskaitos programų moduliams, atliksiantiems apskaitos informacijos eksportą, mokesčių mokėtojams reikėtų numatyti jau dabar“, – pataria K. Makaveckaitė.

Svarbiausi mokesčių sistemos pokyčiai

Bene ryškiausias numatomas kitų metų pokytis, kurį mini „KM Consulting“ įkūrėja, – tai minimalaus valandinio atlygio ir minimalios mėnesinės algos padidinimas. Pašnekovė patikslina, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. minimalus valandinis atlygis didėja nuo 1,97 iki 2,13 euro, o minimali mėnesinė alga – nuo 325 iki 350 eurų. „MMA padidinimas 25 eurais iš pirmo žvilgsnio atrodo nežymus, tačiau, atsižvelgdami, kad smulkusis ir vidutinis verslas sudaro net 90 proc. mūsų ekonomikos, drąsiai galime teigti, jog pokyčiai itin svarbūs, paliesiantys jautriausią verslo segmentą“, – sako K. Makaveckaitė. Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad tai ne tik padidins išlaidas, susijusias su pagal darbo sutartis samdomais darbuotojais, tačiau patiems verslo savininkams, pavyzdžiui, vykdantiesiems individualią veiklą pagal pažymą arba IĮ savininkams ar MB nariams, nepatenkantiems į taikomų lengvatų sritis, irgi reikės mokėti didesnes GPM, VSD ir PSD įmokas, nes jos apskaičiuojamos pagal minimalaus mėnesinio atlyginimo dydį.

Dar viena kitų metų naujovė, kurią mini „KM Consulting“ įkūrėja, – tai PSD įmokos vykdantiesiems individualią veiklą pagal verslo liudijimus. Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad nuo 2016 m. įmokas reikės mokėti nebe į VMI sąskaitą, o „Sodrai“.

Palankios permainos

„Džiugios naujienos laukia statybų sektoriuje. Lietuvos statybininkų asociacijos prašymai sutrumpinti PVM permokos grąžinimo terminus iki 30 dienų pagaliau išgirsti ir nuo 2016 m. sausio 1 d., remiantis LR PVMĮ 91 str. 4 d., susidariusi PVM permoka bus grąžinama per kalendorinį mėnesį“, – sako K. Makaveckaitė. Beje, pašnekovė pataria atkreipti dėmesį į statybos darbų, kuriems taikoma atvirkštinio PVM apmokestinimo tvarka, sąrašą – iki dabar VMI jį tikslino net septynis kartus. Be to, informacija apie lėšas, keliaujančias iš akcininko įmonei arba atvirkščiai, nuo 2016 m. turės būti teikiama mokesčių administratoriui. „KM Consulting“ įkūrėja pabrėžia, kad prievolė informuoti atsiras, kai per metus sumokėta suma bus ne mažesnė nei 15 tūkst. eurų, todėl pašnekovė pataria įsivertinti ūkinių operacijų versle poreikį ir planuoti pačius srautus.

Linkėjimai verslininkams

Besiruošiantiesiems pradėti verslą K. Makaveckaitė pataria labiausiai susitelkti į verslo tikslą ir jo administravimo aparato supaprastinimą. Pasak pašnekovės, svarbiausia aklai neprisirišti vien tik prie mokestinės aplinkos, o tinkamai ją įvertinti ir į ją atsižvelgti. „Prisiminkime, kaip MB forma, iš pradžių pristatyta kaip nauja galimybė smulkiajam verslui, supančiojo MB narius privalomomis PSD ir VSD įmokomis, o po LR CK pakeitimų išmokos nariams pagal civilines sutartis (išskyrus su MB vadovu) buvo prilygintos pajamoms, susijusioms su darbo santykiais“, – sako „KM Consulting“ įkūrėja. Taigi į steigiamą ir valdomą verslą žiūrėkime kaip į visumą: bet kokiu atveju verslo tikslas – gauti optimalų rezultatą su mažiausiomis darbo, laiko ir piniginėmis sąnaudomis. „Kasdienėje veikloje naudokime kuo daugiau e. paslaugų, automatizuokime darbo procesus, o į mokesčių administratorių pradėkime žiūrėti ne vien kaip į kontrolės mechanizmą“, – skatina K. Makaveckaitė. Pasak pašnekovės, supratimo, kad mūsų šalies verslininkai yra išties sąmoningi, taip pat norisi ir iš centrinio mokesčių administratoriaus. Juk bendrų verslo ir mokesčių administratoriaus interesų derinimas padėtų kurti šalyje bendrą mokestinę aplinką, orientuotą į konkrečius verslo veikimo bei organizavimo modelius. Artėjančių švenčių proga „KM Consulting“ įkūrėja K. Makaveckaitė verslui linki greičio: „Efektyviai optimizavę valdymo procesus, būkime laiku ten, kur mūsų reikia: šalia pirkėjo, investuotojo, partnerio ir šalia šeimos.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.