...

Inkų civilizacijos įkvėpti išmanieji drabužiai

Verslas

2016.04.11

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Inkų civilizacijos įkvėpti išmanieji drabužiai

Niujorko universiteto interaktyviųjų telekomunikacijų profesorė - Despina Papadopoulos. Organizatorių nuotr.

Rasti atsakymus, kaip idėjoms suteikti apčiuopiamą pavidalą ir kaip tai, kas nematoma, paversti matoma, yra didelis iššūkis. Niujorko universiteto interaktyviųjų telekomunikacijų profesorė Despina Papadopoulos kuria dėvimas technologijas, jų prototipus ir nuolat bendradarbiauja vykdant inovacinius projektus, kur socialinė realybė persipina su technologinėmis galimybėmis. „Dizaino centre turi būti žmogus, nes tai, kas sukuriama šioje srityje, skirta žmogui ir jo aplinkai“, – konferencijoje „TedxVilnius“ sakė mokslininkė, besivadovaujanti tarpdiscipliniu požiūriu.

Dėvimos technologijos

Baigusi filosofijos magistro studijas, D. Papadopoulos neapleido troškimas idėjoms suteikti fizinį ir materialų pavidalą. Pasirinkusi dar vienas magistro studijas interaktyviosios komunikacijos srityje Niujorko universitete, mokslininkė nusprendė kurti filosofija pagrįstas technologijas. Eksperimentai su mikrovaldikliais jai leido atrasti naujas išraiškos formas. Mokslininkė įsitikinusi, kad technologijos ir drabužiai turi savo ideologiją. „Drabužiai ir tekstilė tarsi kodas perduoda žinią aplinkiniams“, – teigė pašnekovė.

 

„Nešiojamo laikrodžio išradimas apibrėžia ribas, kiek priimtina vėluoti. Ausinuko išradimas leido susikurti asmeninės erdvės burbulą ir pakeitė asmeninės erdvės ribas“

D. Papadopoulos

 

Šiuo metu D. Papadopoulos gilinasi į senovės inkų bendravimo įrankio „Kipu“, inkų kalba reiškiančio mazgą, panaudojimą komunikacijos tikslams. Mokslininkė pasakojo, kad tai sudėtinga algoritminė bendravimo sistema, prilygstanti įrašymo įrenginiui, kuris senovės inkų civilizacijai leisdavo pajusti, pamatyti perduodamą žinią, o kartais „Kipu“ netgi buvo dėvimas. „Dėvimos technologijos nėra naujas šių dienų reiškinys. Tai, ką dėvime, yra intymi erdvė, užtikrinanti komfortą, prisitaikymą prie aplinkos, saviraišką, ir daro mus žmonėmis“, – tvirtino mokslininkė.

Unikalūs išradimai

Technologijos keičia mūsų santykį su erdve ir laiku. „Nešiojamo laikrodžio išradimas apibrėžia ribas, kiek priimtina vėluoti. Ausinuko išradimas leido susikurti asmeninės erdvės burbulą ir pakeitė asmeninės erdvės ribas“, – pasakojo pašnekovė.

D. Papadopoulos, pripažinta viena iš šešių įdomiausių Niujorko moterų, dirbančių technologijų srityje, teigė, kad ją visada domino plika akimi nematomas infroraudonųjų spindulių spektras, todėl ji sukūrė visame pasaulyje vienintelę porą švarkų, kurie vienas šalia kito skleidžia infraraudonųjų spindulių signalą, o mažos skystųjų kristalų švieselės sužybsi švarko priekinėje ir galinėje dalyje – taip tarsi parodoma, kad susitiko tie, kas skirti vienas kitam. Kitas įdomus mokslininkės išradimas – sportbačiai, kuriais vaikštant girdėti aukštakulnių kaukšėjimas. „Įdomu tai, kad avėdamos tokius sportbačius moterys imdavo vaikščioti lyg su aukštakulniais – taip tarsi apgaunamos mūsų smegenys“, – sakė interaktyviųjų telekomunikacijų profesorė, įsitikinusi, kad dizainas neatsiejamas nuo inovacijų.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.