...

Platesnė operos apibrėžimo interpretacija pritraukia jaunus žiūrovus

Verslas

2016.04.22

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Platesnė operos apibrėžimo interpretacija pritraukia jaunus žiūrovus

Baltijos kamerinio operos teatro vadovas - Darius Vizbaras. Asmeninio archyvo nuotr.

Opera gali būti patraukli ne tik vyresnei auditorijai, bet ir jauniems žiūrovams. Apie tai, kaip šiuolaikinį jaunąjį žiūrovą sudominti šiuo muzikiniu žanru, kalbamės su Baltijos kamerinio operos teatro vadovu Dariumi Vizbaru (24), kilusiu iš Raseinių.

Novatoriškas operos formatas

„Jei pažvelgtume pragmatiškai, atsivertus žodyną, opera apibrėžiama kaip drama, perteikta per muziką. Tačiau nepasakoma, kokia tai drama ir kokia muzika“, – sako D. Vizbaras. Šis operos apibrėžimas šiuolaikinės operos kūrėjams suteikia erdvės eksperimentuoti, kuriant modernią ir nestandartinę muzikinę formą, patrauklią jaunam klausytojui. „Teatralizuotų pasirodymų idėjų kartais pasiūlo patys menininkai, atskleisdami, ką jiems patiems būtų įdomu sukurti, o kartais tiesiog atsikėlus ryte gimsta iš pažiūros geniali idėja“, – prisipažįsta Baltijos kamerinio operos teatro vadovas.

 

„Mūsų tėvų karta vadovavosi šūkiu: „Mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis!“ Šiuo metu norėtųsi jauniems žmonėms palinkėti kuo dažniau vadovautis šūkiu: „Kurti, kurti ir dar kartą kurti!“

D. Vizbaras

 

Geriausias sėkmės kriterijus – susidomėję žiūrovai

„Artimieji visada palaiko naujus mūsų kūrybinius užmojus ir muzikinius sumanymus. Vis dėlto geriausias kriterijus, leidžiantis įvertinti kūrybinio projekto sėkmę, – tai susirenkančių susidomėjusių žiūrovų skaičius ir parama, gaunama iš įstaigų, finansuojančių menines veiklas“, – sako pašnekovas.

D. Vizbaras džiaugiasi Baltijos kamerinio operos teatro laimimais Lietuvos kultūros tarybos skelbiamais konkursais. Jis atvirauja, kad, kuriant Baltijos kamerinį operos teatrą, klaidų neišvengta, tačiau neverta jų sureikšminti, nes būtent jos suteikia galimybę tobulėti ir subrandina didesniems darbams. Dabartinis Baltijos kamerinio operos vadovo užmojis – sukurti mobiliąją programėlę, kuri kurtų muziką pagal geografinę žmogaus buvimo vietą, atsižvelgdama į konkrečios vietovės istorinį ir kultūrinį kontekstą. Turėdamas šią viziją, pašnekovas šiuo metu dairosi investuotojų užsienyje ir Lietuvoje.

Erdvės kūrybai pakanka

„Mūsų tėvų karta vadovavosi šūkiu: „Mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis!“ Šiuo metu norėtųsi jauniems žmonėms palinkėti kuo dažniau vadovautis šūkiu: „Kurti, kurti ir dar kartą kurti!“ – sako D. Vizbaras. Pašnekovas įsitikinęs, kad galime susikurti tokį gyvenimą, kokio tik norime, nes erdvės kūrybai mūsų šalyje išties pakanka. Artimiausias numatomas Baltijos kamerinio operos teatro projektas – unikalioje Energetikos ir technikos muziejaus erdvėje Vilniuje gegužę rengiamas teatralizuotas pasirodymas pagal lietuvių liaudies sakmes.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.